Ön szerint jó ötlet egy múzeum kizárólag nőknek?

Bár a megnyitó pontos időpontjáról még mindig nincs hír, de azért elég határozottan beszélt az orosz feminista punk csajzenekar, a Pussy Riot (kb. „puncilázadás”) egyik legaktívabb tagja, Maria Aljokhina a DazedDigital.com riporterének arról, hogy egy női múzeum megnyitásán dolgozik. Erre az ex-keleti blokk egyik legelső és legismertebb galériatulajdonosával, Marat Guelmannal közösen készül, akinek jelenleg Moszkvában és Kijevben is van kiállítóterme.

A Pussy Riot performansza a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012. február 21-én.
A Pussy Riot performansza a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012. február 21-én.facebook.com/artnetnews

Az interjúból kiderül, hogy a polgárpukkasztó fellépéseikről elhíresült banda tagja és a galériás Montenegróban nyitná meg galériáját 'New Balkan Women's Museum' néven. Aljokhina szerint ez többek között azért is érdekes ötlet, mivel elég kínossá vált a sokszínűség hiánya a művészeti világban.

A 27 éves punk aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan meghatározó szerepet betöltő múzeumoknál, mint például a Guggenheim, csak 14, a Pompidouban 16, a Tate esetében pedig mindössze 25 százalék az önálló női kiállítások aránya 2007 óta. Az Egyesült Államokban pedig a múzeumok 42,6 százalékában töltenek be nők vezető beosztást, ám ezeknek a nőknek a fizetése sokkal alacsonyabb, mint a hasonló munkakört betöltő férfi alkalmazottaké.

Maria Aljokhina New Yorkban beszélt a 2016-os terveiről.
Maria Aljokhina New Yorkban beszélt a 2016-os terveiről.Noam Galai / Europress / Getty

A lesújtó adatok és a nemek közti szakadék miatt az előzetes tervek szerint a múzeumban kizárólag női alkalmazottak dolgozhatnak majd, és hasonlóképp fognak diszkriminálni, ahogy a nagyok teszik, csak épp ellenkező előjellel: a célközönség, valamint a kiállítók is kizárólag nőkből fognak állni. Remélhetőleg hamarosan beszámolhatunk majd az új balkáni múzeum megnyitójáról, de addig is ide kattintva nézze meg, hogy mivel sokkolt a Pussy Riot és kortársai a WhiteBoxban megrendezett „Recycling Religion” néven futó kiállításon New Yorkban.

Ön szerint jó ötlet egy múzeum kizárólag nőknek?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek