Utcai művészeket gyűjt a Google

Megduplázta online archívumát a Google Art Project, ahol ötezerről tízezerre nőtt azoknak a graffitiknak és egyéb falfestményeknek a száma, melyekhez hajszálpontos koordináták is rendelkezésre állnak – számolt be az Openculture.com a világ öt kontinensére kiterjedő kezdeményezésről. Ez azt jelenti, hogy bármikor egy kattintással elénk tárulnak Buenos Aires, New York, London, Portugália vagy Kalifornia legmenőbb utcai rajzai.

A projekt fő célja ezeknek a gyakran performanszként értelmezett műveknek a virtuális térben való lementése és dokumentálása, így akár már az otthoni karosszékből is részt vehet egy street art művekben gazdag városrészről tartott tárlatvezetésen, vagy megnézheti a művészekkel készített interjúkat is. A Google célja többek közt az a projekttel, hogy ezáltal remélhetőleg sikerül eloszlatniuk az utcai művészetről kialakult negatív sztereotípiákat.

Az oldalon az utcai fotók mellett bepillantást nyerhet a törökországi Pera Múzeum és a hongkongi Art Research Institute kiállításának anyagába is, amelyeket Roxane Ayral, a tárlat kurátora válogatott többek között Amerikában, Németországban, Franciaországban, Japánban valamint Törökországban található munkákból. A beválogatott művészek közt szerepel például Futura, Carlos Mare, Cope 2, Turbo, Wyne, JonOne, Tilt, Mist, Psyckoze vagy Craig Costello (aka KR). Ide kattintva merülhet el a térképre felkerült alkotásokban, sőt érdeklődéstől függően akár külön is rákereshet például a pillangós, a virágos vagy éppen állatos tematikájú anyagokra is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek