Unja már a Last Christmast? Pedig kihagyhatatlan.

Az év utolsó hónapja szinte elképzelhetetlen karácsonyi dalok nélkül. Szerencsére a legtöbb előadó (vagy legalábbis a menedzserük) lát fantáziát az ünnepi számok kiadásában, így nem volt nehéz dolgunk, mikor belefogtunk egy karácsonyi dalokat tartalmazó lista összeállításába. A hajtás után a kedvenc slágereink következnek, melyek nemcsak a fa díszítéséhez, de a decemberi házibulikra és munkahelyi összejövetelekre is alkalmasak!

1. The Ramones: Merry Christmas ( I Don't Want To Fight Tonight)

A világ egyik első punkzenekarának ünnepi száma kétségtelenül a punkok karácsonyi himnusza is egyben. A Merry Christmast a banda még az eredeti, teljes felállásban, Joey,Johnny, Dee Dee és Marky Ramone közreműködésével készítette el 1976-ban. Ez a szám nemcsak a lázadó kamaszok körében kötelező, de azoknak is, akik már megittak egy-két pohár pezsgőt aznap a fa alatt.

2. John Lennon: Happy Xmas (War Is Over)

A karácsonyi szezon egyik legklasszikusabb számát 1971-ben írta Yoko Ono és az egyik legismertebb Beatles tag, John Lennon. A dal sikere minden bizonnyal abban is rejlik, hogy nem szimplán egy ünnepi dalról van, hiszen az eufórikus hangszerelésű szám egyszerre szól a világbékéről és a háborúellenességről is. Nem véletlen a cím választás sem, „Boldog Karácsonyt, a háború véget ért.”

3. Wham! – Last Christmas

Oké, önök se gondolhatták komolyan, hogy ezt ki lehet hagyni a listából. Szegény Last Christmas talán minden idők legelcsépeltebb karácsonyi dala lett az elmúlt évtizedekben, mégis tudhat valamit, ha annyian feldolgozták az évek során (hogy csak a legújabbakat említsük): Taylor Swifttől a Coldplayig, vagy egy klasszikust, a Crazy Frogot. De senkinek sem sikerült még olyan fülled erotikával megtöltenie ezt a kedves karácsonyi dalt, mint George Michaelnak 1984-ben. Szeretet és szívfájdalom egyszerre, hallgassanak csak bele!

4. A Santa Cause: It's a Punk Rock Christmas

Ez nem is egy előadó egyetlen száma, hanem egy komplett (elég vadra sikerült) album, ami 2003 novemberében jelent meg az Immortal Records kiadásában, és olyan előadók kaptak helyet rajta, mint a The Matches, a Blink, a Fall Out Boy vagy a Hot Rod Circuit. A karácsonyi lemez másik érdekessége, hogy a bevétel egy részével az Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Alapítványt, a 2006-os második kiadásból befolyt összegből pedig a Cure Autism Now alapítványt támogatták. 

5. Soul-Saints Orchestra: Santa's Got A Bag Of Soul

Bár ez a szám első hallásra teljesen úgy hangzik, mint egy funky, soul és pop elemekből összerakott rare groove szám a hatvanas évek Amerikájából, de valójában ezt egy német együttes, a Poets of Rhythm készítette a kilencvenes évek közepén. A banda tagjainak egyik kedvenc hobbija, hogy álnéven adnak ki lemezeket, ahogy például ezt a karácsonyi összeállítást is.

6. Shonen Knife: Space Christmas

Az 1981-ben alakult osakai zenekarra elsősorban a hatvanas évek lánybandái, a Beach Boys, valamint a Ramones voltak nagy hatással. A trió pop-orientált jellege ellenére a kilencvenes évek elejére határozottan olyan underground garage rock hangzással állt elő, mint amiben a Nirvana, a Sonic Youth vagy a Redd Kross utazott. Bár a Space Christmas látszólag egy fiatalos hangvételű csöpögős számnak tűnik, valójában nem az, a lányok ugyanis nem arról énekelnek, hogy milyen jó a kandalló mellett ülve várni a karácsonyi menüt, hanem arról ábrándoznak,hogy milyen jó lenne egy űrhajóval elutazni a Plútóra egy fagylalt erejéig.

7. Stevie Wonder: What Christmas Means to Me

A többszörös Grammy- és Oscar-díjas amerikai zenész kétszer is adott már ki karácsonyi albumot, 1967-ben Someday at Christmas, 2004-ben pedig The Christmas Collection címmel. Az énekes, zongorista és zeneszerző ünnepi dalait elsősorban karácsonyfa díszítéshez ajánljuk.

8. Eartha Kitt: Santa Baby

Az amerikai színésznőként és humoristaként ismert Eartha Kitt 1953-ban énekelte fel slágerét, ami azóta is minden idők tíz leghallgatottabb karácsonyi számának egyike. Ilyen népszerű számot bűn lenne nem feldolgozni, így látta ezt Madonna is, aki egy karácsonyi jótékonysági lemezre készítette el a klasszikussá vált dalt a nyolcvanas években. Ide kattintva meghallgathatja a Madonna-féle verziót is.

9. Bing Crosby és David Bowie: The Little Drummer Boy/Peace on Earth

A huszadik század egyik legkeresettebb basszusbaritonjának és David Bowie-nak valóban volt egy ilyen szürreális összeborulása a hetvenes évek végén, egy tévéshow speciális karácsonyi különkiadásában. A végeredményről továbbra sem tudjuk eldönteni, hogy hallgatható-e vagy sem, de ennek ellenére karácsonykor általában mindig előkerül valahonnan.

10. The Sonics: Don't Believe in Christmas

Az amerikai garázsrock együttes 1966-ban jött ki ezzel a lázadóbb hangvételű számmal, mellyel azt üzenték a világnak, hogy ne higgyünk a karácsonyban. A bandatagok szerint ugyanis álszent dolog, ahogy az emberek egy évben egyszer, december 25-én visszatérnek gyermeki énjükhöz. A későbbi punk rock zenekarokra nagy hatással lévő együttes számát az ajándék felbontás után következő táncolós szakaszhoz ajánljuk.

11. Chuck Berry: Run Rudolph Run

A Rock & Roll egyik legmeghatározóbb személyisége 1958-ban énekelt először Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról. A tizenkét ütemes blues sláger szinte bármilyen alkalomhoz illik a karácsonyi szezonban, mi még ajándéknak is el tudjuk képzelni, ha véletlenül hiányozna a családi zenegyűjteményből.

12. James Brown: Santa Claus Go Straight to the Ghetto

A 20.század egyik legjelentősebb soul énekesét a Soul keresztapjának is szokták hívni a szakmában. Az 1956 óta ismert Brown dalának a többi szokásos karácsonyi dallal ellentétben még mondanivalója is van azzal, hogy a Mikulást a gettóban helyezi el.

13. Run-DMC: Christmas in Hollis

A formáció LL Cool J-vel fektette le a hip-hop stílus új irányvonalait a nyolcvanas években. Karácsonyi dalukat 1987-ben készítettek el, aminek egyik érdekessége, hogy arról a kerületről szól, ahonnan az együttes tagjai is származnak, azaz a New York-i Queens negyed Hollis nevű részéről.Mint a legtöbb Run-DMC dal, ez is fülbemászó és többször is újrahallgatható.

14. Tom Waits: Christmas Card from a Hooker in Minneapolis

Az összetéveszthetetlen hanggal megáldott énekes morgósabb hangvételű zongora balladája könnyen elképzelhető, hogy lenyomja még a legvidámabb karácsonyi vacsora hangulatát is,de attól még meg van a maga helye a karácsonyi összeállítások között. A dal eredetileg a Grammy-díjas zenész 1978-as Blue Valentine című albumán található.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek