Terhességi teszt, babkonzerv és Playboy filcből varrva

Lucy Sparrow művészete igencsak nem hétköznapi. Hét hónapot töltött azzal, hogy filcből egy konkrét sarki fűszeres egész árukészletét megvarrja élethűen, majd kiállítsa - persze egy üzlethelységet bérelve neki, mintha valódi bolt lenne. Az egész projektet a Kickstarteren kezdte, és ő sem hitte, hogy ekkora sikere lesz. 

"A Bathból származó művész közösségi finanszírozásban kezdte megvalósítani az ötletét, persze először sokkal kisebb kivitelben. Aztán ő maga is meglepődött, mikor nagyon hamar összegyűlt rá a pénz, sőt sokkal több is, így meg sem állt egészen pontosan 3994 darabig" - mondta a brightoni No Walls Galéria munkatársa ottjártunkkor. Sparrow 2000 fontot célzott meg, de aztán 10.500 fontot kapott és még az állam is támogatta a munkáját. Aztán idén januárban nekiállt és 7 hónapon keresztül varrta a babkonzerveket, kólás és cigisdobozokat, sőt újságokat is. A végeredmény pedig tényleg zavarbaejtő: a galériába belépve a látogató pár percig nem is érti, hol is van, álmodik-e, vagy valamilyen rajzfilmbe csöppent. A termékeken kívül ugyanis még a kassza is filcből van, ahogy a mirelit hűtő tartalma is a fagyasztott hamburgerhússal és sült krumplival egyetemben, arról nem is beszélve, hogy még a jég sem igazi természetesen...

Ottjártunkkor negyedóra alatt nagyjából három potenciális vásárló is betért az október 25-ig tartó kiállításra, ebből ketten a kasszáig is eljutottak és egyikük csak ott jött rá, hogy valami nem stimmel a cigikkel. A másik vásárló pedig még akkor is lottót akart venni, mikor felfedték előtte, hogy ő bizony most egy galériában van. "Ez így megy, mióta megnyílt a kiállítás. A véletlenül betérők közül legtöbben csak mosolyognak és gratulálnak, de van aki szerint felháborító, hogy átverjük és megtévesztjük az embereket" - mondta a galéria munkatársa, akitől természetesen megkérdeztük azt is, hogy mi a mondanivalója egy ilyen kiállításnak.

Nos, Sparrow a filcbolttal a kis sarki boltok megmaradásáért küzd, azt szeretné megmutatni, hogy igenis szerepe van a kisboltoknak a brit kultúrában, valamint a tömegtermelés negatívumaira is felhívja a figyelmet. Sparrow, mint megtudtuk, hét hónapig éjt nappallá téve varrta az árukat, és bár többször eljutott odáig, hogy feladja, de végül kitartott. Legnagyobb bánatunkra egyébként a "filcboltban" vásárolni nem lehet, pedig egy filc macskaalom vagy terhességi teszt, esetleg forró csoki por biztos kapósabb lenne, mint az eredeti, és ugye a művészet eme darabjával olyan magasságait képviselnék, amikre méltán lehet bárki legalább annyira büszke, mintha egy festményt rakna ki a nappaliba. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra