Mi a közös Rosie-ban, Viktóriában és a kannibálokban?

A csütörtökön indult Szemrevaló Filmfesztivál idei kínálatában a hagyományoknak megfelelően ismét számos társadalmi nehézséget feldolgozó film kerül a nézők elé. Megjelenik a filmvásznon az afgán háború, a haza és a hontalanság kérdése, a jelenkori német társadalom problematikája, a másság vállalása és elfogadása, korunk teljesítmény-alapú neurózisai, a kábítószerfogyasztás és a prostitúció. 2014. szeptember 25. és október 3. között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár harmadik alkalommal hozza el közösen a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát, köztük számos díjnyertes alkotást – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással. A vetítések színhelye Budapesten a Művész mozi, ám idén először egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz Szemrevaló: a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között zajlanak a vetítések.

Az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Világok között nyitotta csütörtök este a Szemrevalót. "A film (okt. 9-től a mozikban) egy nem mindennapi barátság történetét mondja el a válság sújtotta Afganisztánban. A Bundeswehr katonája, Jesper lelkiismereti konfliktusba kerül: afgán barátainak segítsen, vagy felettesei parancsának engedelmeskedjen?"- írja az ismertető. A vetítésen részt vett Ronald Zehrfeld színművész, aki egyébként a fesztivál egy másik alkotásában, a 2013-as Zürichi Filmfesztiválon a legjobb német nyelvű játékfilm díját elnyert Elborult világban is feltűnik majd (ezt pénteken hétkor játsszák). Frauke Finsterwalder első játékfilmje rendhagyó „heimatfilm“ sztárszereposztással, amely humoros és egyben lidérces portrét fest a mai német társadalomról.

elborultvilag CMarkusFörderer Walker+Worm Film

Pénteken este kilenckor és szombaton hétkor A portás én vagyok című film fut majd, amely 2014-ben a legjobb film, a legjobb főszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene Svájci Filmdíját is elnyerte, Tom Waits pedig személyesen járult hozzá, hogy egyik szerzeménye betétdalként elhangozzon a filmben. A történet szerint Ernst egy év börtön után visszatér a kisvárosba, ahol felnőtt: új életet akar kezdeni, drogok nélkül. A film Pedro Lenz azonos című, berni dialektusban írt regénye alapján készült. A film budapesti bemutatójára a szerző, Pedro Lenz és a rendezőnő, a nőjogi aktivista Sabine Boss is ellátogat.

Goalie 7 C C-Films AG kisebb

Az idei fesztivál egyik különlegessége a Viktória – A zürichi expressz című svájci alkotás, ami magyar történetet dolgoz fel, magyar színészekkel (Stefanovics Angéla, Nagy Zsolt). Főhőse egy budapesti cigánylány, aki prostituáltként próbál szerencsét Zürichben. A film témája aktuálisabb nem is lehetne: jelenleg is több száz magyar nő dolgozik a svájci utcákon. A fesztivál vendége lesz a rendező, Men Lareida és felesége Maros Anna forgatókönyvíró, valamint a film női főszereplője, Farkas Franciska, akik szeptember 27-én a 19 órakor kezdődő vetítés után közönségtalálkozót tartanak. A filmet a Mozinet október 3-ától hozza a hazai mozikba.

Szeptember 28-án, vasárnap 17 órától két részben vetítik a filmtörténeti jelentőségű, monumentális Haza-trilógia befejező darabját, A másik haza című filmet, ami az idei Német Filmdíjon elnyerte a Legjobb rendezés, a Legjobb forgatókönyv és a Legjobb játékfilm díját is. Edgar Reitz, a német új hullám prominens rendezője a 19. század közepének állít emléket, mikor százezrek vándoroltak ki az éhínség, szegénység és önkényuralom sújtotta Európából Dél-Amerikába. Kicsit sem aktuális.

Det-andra-Heimat 2 CConcordeFilmverleih Christian Lüdeke

Hétfőn este kilenckor lesz látható a Kannibálok ideje című bizarr, fekete humorral teli alkotás, ami maró gúnnyal ábrázolja a teljesítmény-alapú társadalom neurózisait. Két sikeres vállalkozási tanácsadó immár hat éve járja a világ legkorruptabb országait, hogy ügyfelei profitéhségét csillapítsa. 

Végül szerdán 21 órakor következik a Rosie, amiben Lorenz Meran, a sikeres meleg író éppen alkotói válságban sínylődik. Berlinből Kelet-Svájcba kell visszatérnie, hogy ápolásra szoruló anyjának, Rosie-nak gondját viselje. Miközben Rosie foggal-körömmel küzd önállóságáért és méltóságáért, a családi viszályok pedig régi titkokat hoznak felszínre, Lorenz kis híján elszalasztja a küszöbön álló szerelmet.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra