Téli olvasmányok, képzelt kandalló előtt

B1234378
Bookline

Akár van kandallója, akár nincs Massimo Gramellini: Álmodj szépeket című könyvét érdemes lesz a kezébe vennie, kiváltképp, ha szeret szomorú történeteket olvasni. Az Olaszországban nagy sikerrel futó könyv a szerző története, aki kilenc éves korában elveszítette édesanyját. Jó ideig nem merik megmondani neki, hogy meghalt, és a teljes igazsággal is csak 40 évvel később, felnőtt fejjel szembesül. 

Markus Zusak A könyvtolvaj című könyvét adja ki újra az Ulpius-ház most, hogy bemutatják a mozikban az ebből készült filmet. A bestseller 2005-ben jelent meg, azóta több mint harminc nyelvre lefordították és világszerte nyolcmillió példányban kelt el, ráadásul számos irodalmi díjat nyert. A történet szerint a kilenc éves Liesel a II. világháború hajnalán nevelőszülőkhöz kerül, mivel szüleit koncentrációs táborba vitték. Az árván maradt kislány nehezen küzd meg új környezetével és az egyre zavarosabb, kegyetlenebb valósággal, mely lassan eluralkodik a náci Németország felett. Az olvasás öröme és a képzelet világa jelenti számára az egyetlen kiutat e szörnyű valóságból. Egy újabb olvasmány februárra az életigenlésről, emberségről, alkalmazkodóképességről és egy zűrzavaros korszak zsarnokságáról.

B1109172
B1109172

Ha még nem olvasta, újra kezébe veheti Georges Simenon Maigret és a három nő című krimijét. A belga születésű Georges Simenon (1903-1989) a francia nyelvű regényirodalom világszerte ismert alakja, műveit eddig ötvenöt nyelvre fordították le. A hatalmas siker Simenon legismertebb regényszereplőjének, Maigret főfelügyelőnek köszönhető. A világméretű sikerhez az is hozzájárult, hogy a regényekből számtalan filmadaptáció, majd pedig televíziós sorozat is készült. A Maigret és a három nő helyszíne a párizsi Marais negyed, ahol egy bérházban lakik a jómódú bérlő és a szűkösen élő kispolgár, a szorgalmas hivatalnok és az egész nap a folyosón tébláboló öregasszony. A ház életének középpontja az udvar. Ide érkezik meg az éjszaka közepén Maigret, hogy kinyomozzon egy újabb gyilkosságot.

A széles körben elismert amerikai írónő, Joyce Maynard szívszorító történetet mesél el szerelemről, szexről, kamaszkorról és végzetes árulásról egy ifjú kamasz szemén keresztül Nyárutó címen.  A könyvben a férfivá váló kamasz nézőpontjából ismerhetjük meg a történetet. Joyce Maynard több mint négy évtizede foglalkozik írással; eddig hat regényt, köztük a To Die For címűt, és négy ismeretterjesztő munkát írt. Otthon a világban címmel megjelent sikerlistás visszaemlékezéseit tizenegy nyelvre fordították le. 

B1110723

Személyes kedvencünk így februárra Jeff VanderMeer Expedíció című sci-fije, hiszen ha minden jól megy, ebben nők mentik meg a világot, egészen pontosan egy antropológus, egy geodéta, egy pszichológus és egy biológus. Vonzó nem, ráadásul intrikáktól sem mentes a sztori, ráadásul mintha VanderMeer megpróbálta volna újra feltalálni Sztrugackijék Zónáját! "Az X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkosügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére - szinte mindegyik tragikus véget ért. Most indul útnak a tizenkettedik expedíció. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását. Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz - például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét -, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent."

Oszd meg másokkal is!
Mustra