Így ne írjon szingliregényt!

Igazi hiánypótló mű született Kőváry Anett rádiós-műsorvezető tollából. Nem fogják kitalálni, mit írt az íróvá avanzsált rádiós: igen, bizony, szingliregényt. A hiánypótló mű 495 oldal, és az alaptörténet szerint egy rádiós (Végvári Vanda) valahogy belekeveredik az autóversenyzésbe, mindezt huszonévesen, két válással a háta mögött. Egy lánycsapat tagjaként versenyezget a ki tudja milyen autójában - amire a Királylány matricát tették a cuki szerelő fiúk -  miközben a pasik döngicsélnek körülötte, de ő nem tud dönteni, és bár mindegyikben gyermekei leendő apját látja, ez az érzés néhány nap, rosszabb esetben néhány hét alatt elmúlik.

kovary
Kőváry Anett / Facebook

Végvári művésznő szellemi nagyságát mutatja, hogy csak a könyv 310 oldala körül döbben rá arra, hogy őt bizony nagyon kihasználják, és csak azért kell a versenyző csapatnak, hogy reklámozza őket, meg persze mert jól mutat a plakátokon. A főszereplőt sikerült olyanná formálni, hogy legszívesebben ütnénk, hogyan lehet ilyen hülye: tudják, az a típusú, harminc közeli nő, aki mindenen picsog, és semmi nem jó neki. Nehéz így azonosulni a főszereplővel, a helyébe képzelni magunkat, amikor arról ír, hogy ő bizony még sosem járt BKV-val, és amikor ez mégis bekövetkezik, az mekkora élmény számára (bár nem feltétlenül lehet követni, hogy a keveset fizető munkaadója mikor hajlandó taxicsekket adni neki, és mikor kell a néppel együtt utaznia).

B1055937

Nehéz úgy olvasni egy könyvet, mely első szám első személyben íródott, hogy a főszereplővel nem lehet azonosulni. Nincs meg benne Bridget Jones cuki szerencsétlenkedése, Kéki Kata humora, de még Fejős Éva hőseinek pergő élete sem, pedig ő képes volt 4 év alatt 12 lányregényt letenni az asztalra.

Kőváry egyébként azt mondta a könyvbemutatón, hogy nem akar senkire hasonlítani,ő se nem Rácz Zsuzsás, se nem Carrie Bradshaw-s, hanem Kőváry Vandás.

Az mindenesetre nem derült ki, hogy hogyan íródott a kézirat, ami egyszer csak az Ulpiusnál landolt, hisz Kőváry nem a nagyközönségnek szánta. A főszereplő és az író sorsa egymásba fonódik, mindkettő rádiós, mindkettő versenyez, bár Vanda számos olyan szituációba belemegy, amibe megálmodója csak szeretett volna. A szereplőkre állítólag rá lehet ismerni - már ha valaki otthonosan mozog az autóversenyzés világában - és a kiadó szerint a könyv pallérozottabb, mint a műfaj amit képvisel.

A jó hír, hogy jön a következő könyv, amire már kevés ideje van az írónővé avanzsált rádiósnak, mert hamarosan szül, de ugyanakkor megnyugodhatunk, hogy sokadik szingli írónknak is bekötötték a fejét. Azt, hogy mekkora érdeklődés kíséri a napokban megjelent könyvet, jól mutatja, hogy a Rukkolán máris 20-an happolnák, míg Fejős x+5. regényét csak 13-an.

Olvasson bele a könyvbe, itt!

Oszd meg másokkal is!
Mustra