Carey Mulligant a rámenőssége tette a legfelkapottabb színésznővé

Ha az elmúlt években nem csak a legnagyobb nyári sikerfilmekre ült be a moziba, akkor biztos találkozott már a színésznő nevével. Egészen eddig könnyedén megúszhatta a dolgot, idén azonban a huszonnyolc éves Mulligan a Nagy Gatsbyvel az év egyik legfelkapottabb filmjében szerepel, bár mellette játszik a Coen-testvérek Cannesban díjnyertes filmjében is. Az igaz ugyan, hogy játszott már Johnny Depp-pel és Christan Bale-lel a Közellengségben is, de valószínűleg az volt a legkevésbé érdekes felbukkanása az utóbbi időben. Hogyan keveredett a színészi pályára? Hogyan lett az év talán legfelkapottabb színésznője? Tényleg beszél németül is?

Mulligan Londonban született, az anyja tanár volt, az apja pedig egy hotel vezetője. Ennek volt köszönhető, hogy lányuk nyolc éves koráig csak szállodaszobákban lakott. Három éves volt, amikor elhagyták Angliát: apjának Düsseldorfban ajánlottak állást, úgyhogy az egész család kiköltözött Németországba. Itt ugyan nemzetközi iskolába jártak a testvérével, de mindketten megtanultak németül.

Mulligan mindig színésznő szeretett volna lenni, és ettől az sem tarthatta vissza, hogy szülei nem osztották ezt az elképzelését. Miután visszaköltöztek Angilába, csatlakozott egy kórushoz, színdarabokban és musicalekben játszott, ő vezette az iskola színjátszókörét.

000 Was7501183
Don Emmert

Oscar- és Golden Globe-jelölés

2005-ben aztán rámenősségének köszönhetően be is került egy kisebb szerepben a Keira Knightley főszereplésével készült Büszkeség és balítéletbe. A valódi sikerre viszont 2009-ig várnia kellett - addig többek között pultozással tartotta fent magát -, amikor az Egy lányról című filmért egyszerre Oscar- és Golden Globe-jelölést is kapott. A filmben Mulligan egy tizenhat éves lányt játszik, aki keményen tanul, hogy felvegyék az Oxfordi Egyetemre, de gyorsan elterelődik a tanulásról a figyelme, amikor megismerkedik egy idősebb férfival, aki különböző nagyszabású eseményekre viszi, és drága ajándékokkal halmozza el. A férfinek több rejtélyes ügye is van, és Mulligan karaktere nem is sejti, hogy kivel akadt össze.

"Nem is sejtettük, hogy ez mind megtörténhet" - emlékezett vissza egykor az Interview magazinban a fiatal színésznő a film körüli felhajtásra. "Azt hittem, hogy az Egy lányról csak néhány művészmoziban fog menni Londonban. Olyan kicsinek tűnt nekünk. Még mindig nem hozott hatalmas összegeket, de arra sem számított senki, hogy díjakra jelölik a filmet. Mindenki azt kérdezgette, hogy milyen volt eljátszani az első főszerepem, de én például arra sem gondoltam, hogy főszereplő lennék. Soha nem voltam egyedül, olyan volt egy zenekar" - magyarázta Mulligan. A szerepválasztással egyébként nem akarja nyomasztani magát, izgalmas karaktereket akar eljátszani.

000 DV659320
Ben Stansall

Miatta áldozatot hozni

Amíg a rátalált a Nagy Gatsby, Carey Mulligan szerepelt többek között a Közellenségben és a Tőzsdecápákban is, de nem ezek miatt érdemelte ki Daisy Buchanan szerepét, mert éppen csak feltűnt egy-egy jelenetben. Sokkal fontosabb lehetett számára a Drive, amiről nem túlzás kijelenteni, hogy kultfilm lett. Carey Mulligan itt egy kisgyermekes anyát alakít, akinek sikerül megbabonáznia a szótlan sofőrt, aki éjszaka bűnözőknek segít meglépni. Sok múlott Mulligan játékán, hogy legalább egy picit képes legyen elhitetni a nézővel, hogy egy magányos hősnek érdemes lehet miatta áldozatot hoznia, de végül csak a lány ártatlan tekintete és mosolya is elég volt hozzá.

A másik pedig a Szégyentelen, ami ugyan 2011 egyik legnagyobb csalódását jelentette, de simán segíthetett Mulligannak alakítani a róla kialakult cuki kislány képen. Pedig cuki kislányhoz képest igen határozott: "Mindig Michael Fassbenderrel akartam dolgozni, úgyhogy kértem egy találkozót a rendezővel, hogy megszerezzem a munkát". Amint később egy interjúban elmesélte, alig egy órát beszéltek a rendezővel, aki korán le akart lépni, de Mulligan mindig visszatartotta, mondván, hogy még nem kapta meg a munkát. "Állandóan ki akarta fizetni a számát, de mondtam neki, hogy nem, nem, üljön csak. Aztán fogott egy taxit, de nem hagytam békén, beültem mellé. Még aznap délután hívtak, hogy megkapom a szerepet" - magyarázta Mulligan.

000 Was2825960
Robyn Beck

A végtelenbe és tovább

Bár a Nagy Gatsbyt általában kedvelték a kritikusok, és úgy tűnik, rendesen be is hozza a befektetett pénzt, azért ez sajnos megint hatalmas csalódást jelentett. A történet végig kiszámítható, a képek teljesen zavarosak, a szereplők felületesen megrajzoltak - ehhez képest a Moulin Rouge valóban klasszikusnak számít. Ettől függetlenül Mulligan megint remekül hozta a cuki lányt, akinek ezúttal is annyi a feladata, hogy elvarázsolja a nézőt, és elhitesse, hogy egy férfinak ő valóban mindent megér. A Drive után ezt megint meg tudta csinálni, úgyhogy a karrierjén biztosan nem esik csorba amiatt, hogy a film egyébként a végére teljesen elhülyül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek