Keresztény vagy zsidó? Morális dráma két felvonásban

Dávid-csillag, kereszt, Dávid-csillag, siksze. Gantner Ádám könyvének borítójából gyakorlatilag kitalálható, hogy itten valamilyen zsidó-keresztény férfi-nő konfliktusról szóló regény következik. Nem is tévedtünk sokat, a L@tor írójának új könyve, A siksze Izraelbe kalauzolja az olvasókat. Az alaptörténet rém egyszerű, nem egyszer olvastunk hasonlót.

siksze

Adott Jessica, aki vonzó, csábító, jó vele a szex, de egyrészt a világ túlfeléről érkezett, másrészt egy nagyon jól szituált családból, ahol diplomás és gazdag felmenők állnak a háttérben, és bőszen figyelnek, hogy csakis valami rendes fiú kerüljön a családba. Őt csábítja el a főhős, a pesti zsidó fiú. Ámde megjelenik Alica, aki felvidéki keresztényként lopja be magát a főhős szívébe. Na, de ugye Izraelben vagyunk, egy kibucban, ahol fel- és átértékelődik a zsidóság és a vallás kérdése, így 267 oldalon keresztül moralizálhatunk azon, mit is jelent zsidónak lenni, és tényleg akkora dráma-e egy sikszével kezdeni (ami Raj Tamás szerint ráadásul cselédlányt jelent). A könyv ráadásul nem is egy, hanem legalább kettő az egyben: egyrészt izraeli útikönyv másrészt szerelmes regény.

A főleg egyes szám első személyben megírt könyvben egy személyes fejlődéstörténet jelenik meg, ahol a főszereplő képes túllépni önmagán. Nem mondom, hogy mélyirodalom, nem fogom szállóigeként emlegetni a benne található, amúgy meglehetősen csekély számú párbeszédet, idegbajt kaptam attól, hogy bizonyos szavak kurzívval vannak szedve (értik, ezek fontosak, hangsúlyosak), és kicsit szájbarágós az egész. Arról már nem is beszélve, hogy számomra nem derült ki, hogy a főhős/szerző hogyan áll a saját zsidóságával és a hitével. Nincs ezzel semmi baj, zsidónak lenni itthon sem könnyű, Izraelben meg azt is elönti a hit, aki itthon csak messziről látott zsinagógát, és átértékelődik az egész vallási felfogás.

Nem is a szerelmi szál miatt érdemes elolvasni ezt a naplót, sokkal több derül ki a kibucbeli életről (rögtön megszűnnek az illúzióink), arról, hogy milyen Izraelben élni, hogy mit érdemes megnézni Jeruzsálemben, hogyan zajlik az élet Tel-Avivban, és hogy néha milyen arrogánsak és pökhendiek az izraeli katonák. Szépelgők és identitáskeresők csapjanak le rá bátran, nem bánják meg.

Gantner Ádám: A siksze

 
Konkrét Könyvek - 2012
  272 oldal
Oszd meg másokkal is!
Mustra