Könyvötletek karácsonyra az egész családnak

Decemberben is igyekszünk a havi megjelenésekből szemezgetni, és olyan könyveket ajánlunk, amik semmiképpen nem árthat, ha helyet kapnak a polcunkon, sőt még a fa alá is jól elférnek. Keresünk könyvet az idegeinknek és a lelkünknek egyaránt, miközben még arra is figyelünk, hogy mások mit is olvasának szívesen. Már ha ez egyáltalán lehetséges.

siksze

Ha el vagyunk árasztva olyan nőrokonokkal, akiknek az a szórakozás, ha egy könyv teljesen kikapcsol, Leah Fleming: A kapitány lánya című regénye be fog válni. Ha a nagyi odavan a romantikus-sírós-Titanicos sztorikért, akkor feltehetően ezt nem fogja letenni, csak legyen, aki megfőzi a karácsonyi menüt. Arról nem is beszélve, hogy ez a regény tinilányoknak is bejöhet, így ha ön eltökélt könyvajándékozó, több helyre is elsütheti a regényt. Ilyen az Azután című krimi is Rosamund Lupton tollából, amiben az izgalmas kaland mellett még a rendíthetetlen anyai szeretettel is találkozhat az olvasó, így aztán a család különböző nőtagjainak simán ajándékozható.

Ha mégis inkább komolyabb vizekre evezne, de azért maradna a regényeknél, akkor szintén önnek találták ki Gantner Ádám: Siksze című könyvét, amit akkor is bátran ajánlhatunk, ha antiszemita kollégánkat húztuk a céges karácsonyon, ugyanis fontos vallási kérdéseket is feszeget. Ebből szinte egyenesen következik, hogy ha eddig nem tettük meg, akkor beszerezhetünk folyton politizáló családtagunknak egy Parti Nagy Lajos kötetet a Fülkefor és vidékét, de csak akkor, ha nem fog megsértődni rajta, szóval jól figyeljünk oda, kinek vesszük meg az író Élet és Irodalomban publikált kortárs meséinek gyűjteményét.

Visszatérve önmagunkhoz, ha annyira elkötelezett háziasszonyok vagyunk, hogy nincs időnk nekifutni egész regényeknek, akkor nézzünk bele Veiszer Alinda interjúkötetébe, illetve annak második részébe, a Ráadásba. A riporter a Záróra című műsor után írt, azonos című könyvéből kimaradt interjúkat közli az új könyvben. Alanyai közül sokan egyáltalán nem nyilatkoznak a sajtónak, ám vele kivételt tettek, míg kel a tészta, kellemes időtöltés lehet, és mégse valami pletykalap.

chalion

Ha a gyerek (vagy ön) Lois McMaster Bujold nagy rajongója, akkor már nyilván várta a Chalion sorozat második kötetét, a Lelkek lovagját. Ha még soha nem hallott róla, de úgy véli, akad, akinek mehetne a fa alá fantasy, akkor persze javasoljuk a Chalion átkával kezdeni, hogy belerázódjunk a mágia világába. Bujold amúgy Hugo-díjas szerző, ez pedig a fantasy Oscarja, tehát simán lehet, hogy örömöt tud a könyvvel szerezni.

A sok könyv között igazán nehéz megtalálni a fontosakat, de az 1001 Háztartási tipp című könyvet azért is érdemes beszerezni, mert vannak benne ötletek a karácsonyra vonatkozóan, ráadásul szintén lehet célzatos ajándék ügyetlen családtagnak vagy munkatársnak.

Végül, de nem utolsósorban ajánljuk Márai Sándor Boros könyvét, nemcsak azért, mert jó lehet szinte mindenkinek a családban, de azért is, mert az új gyűjteményben a szerző biztosan mond jobbat, mint Coelho.

Oszd meg másokkal is!
Mustra