Szavazzon kedvenc ötvenhatos hősére!

Ki a kedvenc ötvenhatos főhőse?

Körbenéztünk, milyen a felhozatal háborús hősök terén a magyar filmművészetben, és azonnal látszott, nagy mázlink van, amiért a honi filmművészet előszeretettel veszi elő a témát. Ha feldolgozásuk hagy is maguk után kívánnivalót, azt azért összeségében el lehet róluk mondani, hogy igyekeznek vonzó színészeket válogatni történeteikbe, még ha legtöbbször nem a romantikus szál dominál is alkotásaikban.

Akad persze, ahol ez volt az elsődleges, mint például Goda Krisztina Szabadság, szerelem című, Andy Vajnával támogatott filmjében, ahol az egyre felfokozottabb Dobó Katás kiabálások között nem is tudja az egyszeri nő, hogy most akkor Csányi Sándor vagy Fenyő Iván vegye-e le a lábáról. Persze, nem lehet csak a limonádé megközelítéssel viseltetni a téma iránt, így például Mansfeld Péter kasztingjakor aligha volt szempont, hogy a tizenhét éves hőst vonzóra faragják, pedig ha erre is odafigyel Szilágyi Andor író-rendező, akkor talán nem fulladt volna ennyire unalomba az önfeláldozó áldozatról szóló alkotás.

Újra egy romantikusabb feldolgozás, szintén a kétezres évekből, a Szomjas György féle Nap utcai fiúk, amiben Bárnai Péter és Czecző Sándor szaladgál a forradalom és Gáspár Sándor lánya után, nem túl sok sikerrel, legalább is, ami a róla írt kritikákat illeti. No, de mi persze továbbra is csak arra vagyunk kíváncsiak, megüti-e bármelyikük az ideális forradalmár szintjét, vagy ők sem elég ütős hősök?

Ott van aztán Bereményi Géza és az ő 1997-es nézőpontja, a Szabadság tér '56, amiben Bács Ferenc és Eperjes Károly a két férfi főszereplő, de mellettük azért meg feltűnik Mácsai Pál is, szóval sárm van bőven, de ebben a filmben persze aligha ez a legfontosabb, hiszen a történet az Amerikai Követségen rekedtek néhány napjáról szól.

Persze, beszélhetnénk a Meskó Zsolt rendezte, 2003-as Fiúk a házból című kisjátékfilmről is, ami ugyan csak tíz perces, mégis elragadó történet. Vajon elég lehet a szerelem első látásra Tóth Attila és Kasvinszky Attila esetében, akik a lázadó diák és a parancsot teljesító kiskatona szerelmi háromszögbe sűrített forradalmi perceit mutatják be?

A hősök miatt nem maradhat ki a felsorolásból Gárdos Péter Ferije az 1987-es Szamárköhögésből, még ha a filmben közepesen sem dominál a jópasi faktor. Miért is ne lehetbne épp Garas Dezső a kedvenc ötvenhatos hősünk?

Utoljára hagytuk a dokumentumfilmet, amiben újra vízilabdázó pasikat mustrálhatnak az érdeklődők, hiszen a Lucy Liu, Quentin Tarantino és Andrew G. Vajna producálta Szabadság viharában a melbourne-i olimpiai vízilabdatorna elődöntőjét lehet újra átélni, ahol a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Legyenek hát a itt is a vízilabdázók a hősök? Szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra