Filmfesztivállal búcsúzik a bezáró Odeon Lloyd mozi

Sorra zárnak be a művészmozik Budapesten, augusztus 1-től a budapesti az Odeon Lloyd mozi is beáll a Kultiplex és az Európa és a Bem által alkotott sorba, a Hollán Ernő utca 7. szám alatt nem nyit ki többé a mozi. Az ok egyszerű: az üzemeltető nem tudja rendezni a bérletidíj-tartozásukat. Budapest egyik legkedveltebb művészmozija nem volt elég az a gyorssegély a további működésre, amit Nemzeti Filmalaptól kaptak. A könnyes búcsú helyett azonban inkább a szépre emlékeznek: filmfesztivállal búcsúznak a mozibajáróktól.

odeonll
Facebook

Az Odeon Lloyd a július 26-tól 31-ig tartó, Az Utolsó Mozielőadások elnevezésű sorozatába saját forgalmazású, közönségkedvenc filmjeit válogatta össze, ezekkel búcsúzik a Hollán Ernő utca 7. szám alatti mozi a közönségtől. A részletes programot megtalálhatják az esemény Facebook-oldalán. Aki ennél érzelmesebb búcsúra vágyik, megteheti: a vetítések után mindenkit szívesen várnak beszélgetni, koccintani. Gyászolni azért nem kell, a Facebookon már most azzal biztatnak mindenkit: "A legfontosabb azonban mégis, hogy az Odeon nem szűnik meg! Augusztus közepétől új helyen, felfrissült arculattal, de a megszokott hangulatban várunk minden régi és új vendégünket!"

De miért kell menniük?

A Budapest Film Zrt. még júniusban fizetési felszólítást küldött három fővárosi művészmozinak: ha nem rendezik bérletidíj-tartozásukat, akkor felmondják a velük kötött szerződést. A Tabán és a Kino mozi a Magyar Nemzeti Filmalap gyorssegélypályázatán elnyert összegből fizette végül ki az adósságát, de ahogy Körösvölgyi Zoltán a Népszabadságnak nyilatkozta, az Odeon-Lloyd üzemeltetője, az Odeon Video Kft. tartozása a Budapest Film Zrt. felé „elérte a kritikus mértéket”, annak csupán töredékét fedezi az elnyert támogatás. Annyit biztosan tudni, hogy mozielőadás nem lesz augusztusban, de a nagyjából 6000 kazettával és közel 6300 DVD-vel felvértezett videótéka még egy ideig a működni fog.

Az Odeon-Lloyd mozi jelen formájában 2003 márciusában nyitotta meg kapuit, és igen jól sikerült benne a harmincas évek eleganciáját ötvözni a multiplexek kényelmével. Az Odeon Lloyd a vetítőtermen kívül egy kávézónak, DVD-boltnak és a látogatókat mintegy 6000 kazettával és közel 6300 DVD-vel váró videótékának is helyet ad. Az eredetileg is Lloyd nevet viselő filmszínházat 1937-ben nyitották meg a Hollán Ernő utcában, majd 1949-től Duna mozi néven üzemelt, egészen 2000-es bezárásáig.

odeon

Nagyjából ennek inthetünk búcsút augusztustól, bár a tulajdonosok azt mondják, hogy maga az Odeon nem szűnik meg, csak a Hollán Ernő utcából költözik el. Egyelőre nem tudni, hol, de augusztus közepétől egy új helyszínen várja közönségét a mozi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek