Minden, amit tudni akartál az Útikalauzról, Dr. Who-ról és a Bábel-halakról

Douglas Adamsről, a legendás Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjéről jelentetett meg életrajzi kötetet az Akadémiai Kiadó. Neil Gaiman Ne ess pánikba! című könyvének magyar kiadását vasárnap mutatták be a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Kiss László csillagász és Kánai András sci-fi író közreműködésével.

A könyvbemutatón Kiss és Kánai mondta el a magáét Douglas Adams életművéről, szépen felosztva egymás közt a terepet. Kiss igyekezett a sci-fiből inkább a sci-re, vagyis Douglas Adams munkásságának tudományos aspektusára összpontosítani, Kánai pedig Adamsnek a science fiction, a tudományos fantasztikus regényírás világában betöltött szerepét világította meg.

Atlantisz

A bemutatás természetesen egy aktív párbeszéddé alakult, ahonnan nem hiányozhattak a Ne ess pánikba! című könyv legfigyelemreméltóbb sorai sem. Kánai azt a fejezetet emelte ki, amelyben rajongói leveleket olvashatunk, és néhány választ is Adams-től, az ő megszokott stílusában.

Adams a Galaxis útikalauz stopposoknak ötrészes trilógiáján kívül számos művet jegyez. Ott van például Dirk Gently nyomozóról készült sorozat, és az Utoljára látható című könyv, ami egy útikaland-leírás védett állatokról. De könyvei mellett részt vett a Ki vagy, Doki? (Doctor Who) című televíziós sorozat forgatókönyvírásában is. Egy rajongója egyszer megkérdezte, tulajdonképpen mi is a lényege ennek a sorozatnak. Adams válasza nem okozott csalódást: „Az egész Ki vagy, Doki? sorozat lényege az, hogy ha az utolsó húsz év összes epizódjában ötvenkilencedikként elhangzott szavak második betűit visszafelé olvassa, megkapja annak a helynek a nevét, ahol Atlantisz, az elveszett város eredetileg volt. Remélem, sikerült kielégítő választ adnom a kérdésére.”

Azt pedig az összes Douglas Adams rajongó nagyon jól tudja, hogy a szerző halála után egy évvel, 2002-ben jelent meg A kétség lazaca című posztumusz kiadás, melyben számos kulisszatitok mellett egy félbehagyott novella is található: ezt Adams a Dirk Gently sorozat folytatásának szánta.

Stadionok

Neil Gaimanről tudjuk, hogy elismert képregény- és sci-fi-szerző, az általa írt és szerkesztett Ne ess pánikba! című könyve pedig Douglas Adams munkásságát élteti. "A személyes beszélgetéseknek és interjúknak köszönhetően Gaiman első kézből tárja fel az olvasók előtt Douglas Adams életművét a Ki vagy, Doki?-forgatókönyvektől a Dirk Gently-regényeken át az Utoljára látható című útikönyvig. A könyvből megismerhetjük a Galaxis útikalauz stopposoknak a BBC-n futó eredeti rádiójáték-sorozatát, amelyből később a regényfolyam is kinőtte magát, magukat a könyveket, a televíziós sorozatot, a számítógépes játékot és az internetes oldalt is" - írja a kiadó ajánlója a könyvről, és ezt kivételesen tényleg érdemes elhinni.

Mert amikor először hallottam a Ne ess pánikba! című könyv megjelenéséről, bevallom, azt hittem, csak valamelyik tehetséges Adams-rajongó rágja tovább A kétség lazacának gittjét, és egyáltalán nem számítottam arra, hogy új és érdekes információkat is kaphatok. Tévedtem. Olyannyira, hogy hazafelé a Keleti helyett a Stadionoknál szálltam le a metróról, annyira beszippantott a könyv. Persze, ez legyen az én bajom, de talán a könyvről is sokat elmond. Mert tényleg érdekes, és mert egész a közelmúltig bezárólag mesél a mozifilmről, az első regény megjelenésének 30. évfordulójáról és a sorozat Eoin Colfer tollából származó hatodik, Ja, és még valami… című részének megjelenéséről is.

Hol vannak a Bábel-halak?

Fontos megemlíteni, hogy az Akadémiai Kiadó gondozásában a napokban jelent meg A Galaxis útikalauz tudománya című könyv is, melyből a kiadó ígérete alapján "megtudhatjuk, hol tartanak ma a földi és égi természettudományok, hol kell keresnünk mai világunkban a Bábel-halakat és a Bölcs Elméket, közben pedig az is kiderül, hogy a Galaxis útikalauz nyakatekertnek tűnő világának kozmológiája, fizikája és természetrajza bizonyos szemszögből nézve talán már nem is annyira nyakatekert, mint azt elsőre gondolnánk".

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek