Nincs programja a hétvégére? Csináljon magának!

Mert a város ezen a hétvégén tele van lehetőséggel: Tavaszi Fesztivál, bauhaus lakásművészet, jubiláló orosz tánckar, lovak, gólyák és megannyi más. Lássuk.

Kezdjük azzal, hogy péntek a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapja. Így hát kulturális programot csak az nem talál magának, aki nem akar. Szombaton nyit az Iparművészetiben az Art Deco és modernizmus – lakásművészet Magyarországon 1920-1940 kiállítás, amely a magyar iparművészet nemzetközileg is kiemelkedő, sikeres  korszakát mutatja be.

Fotó: Áment Gellért
Fotó: Áment Gellért

A korszak legbefolyásosabb művész-egyéniségei, Kozma Lajos, Kaesz Gyula munkái mellett már-már feledésbe merült, de egykor sokat foglalkoztatott kitűnő tervezők, mint pl. Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál, Nagy Károly bútorai, és az ezeket kiegészítő, a lakóteret otthonná emelő dísztárgyak, textíliák, világítótestek kerülnek kiállításra, de a látogató, akit a kiváló katalógus is segít az eligazodásban, nem csak a remek tárgyak és tervek, de az akkori közönség ízlését befolyásoló sajtótermékek, a hazai lakberendezési vásárok, külföldi kiállítások dokumentumainak sokaságát is megismerheti. Bővebben itt.

Mojszejev jubleumi elôadás. Fotó: btf.hu
Mojszejev jubleumi elôadás. Fotó: btf.hu

Szombat estére az orosz Mojszejev tánceggyüttes jubileumi előadását ajánljuk – nemcsak a stílus és a tánc szerelmeseinek, hanem mindenkinek. Idén 75 éve, hogy Igor Mojszejev megalapította világhírű táncegyüttesét, a hétvégén nálunk látható jubileumi est a 2007-ben 101 éves korában elhunyt mesterre és a legendás évtizedekre emlékezik. Mojszejev a néptánc és a klasszikus balett, a cselekményt hangsúlyozó koreográfia és a látványos, akrobatikus elemekben gazdag revü sajátos, csak rá jellemző keverékét hozta létre.

Az egyedülálló műfaj sok munkát, gyakorlást, különleges képességű és képzettségű táncosokat igényelt, és hatással volt olyan nagy nevekre, mint Michael Flatley vagy Mustafa Erdoğan. A kivételes tudást igényő stílust a maximalista Mojszejev világhírű produkciókba öntötte – ezekből láthatunk egy lehengerlő egyveleget szombaton és vasárnap. Bővebben itt.

Gyerekekkel érdemes vasárnap délelőttöt a MÜPÁ-ban tölteni – a gyerekek és a szülők érdeklődésére egyaránt számíthat a Vadon Szava családi koncert. Az Amadinda ütőegyüttessel egzotikus vidékekre, távoli, vadregényes tájakra repülhetnek a résztvevők,  különleges muzsikákkal, és fantasztikus hangszerek sokaságával megismerkedve.

Forrás: port.hu
Forrás: port.hu

Ha a koncertről kijőve még nem elég fáradt a gyerek, irány a közeli Lurdy-ház, amelynek parkolójában vasárnap 11-kor és délután 3-kor látványos lovasbemutató lesz – vagyis annál sokkal több. A Horse Evolution Show akciódús és érzelemteli műsor melyben 36 ló, 20 lovas, 10 táncos, lovasakrobaták és légtornászok vesznek részt. Snowboard, szabadidomítás, díjlovaglás, sztepptánc, sőt olyan elemek, mint a lovak hátán ugrott szaltó, mind-mind szerepelnek a látványosnak ígérkező programban, amelyet hang- és fénytechnika tesz a szervezők szerint felejthetetlenné.

Fotó: http://www.alcsuti-arboretum.hu
Fotó: http://www.alcsuti-arboretum.hu

Nem szenvednek hiányt  programban azok sem, akik inkább a kirándulni vágynak a várhatóan meleg hétvégén. Szombat délelőtt a gemenci ártér legszebb részeit játhatják be vezetett gyalogtúrán az erdőbe vágyók (részletek itt), a Hortobágyon egész hétvégén gólyaváró kikelet keretében várják az érkező gólyákat, míg az alcsúti Arborétumban a hóvirágokra számítva indul a Hóvirágünnep.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek