A bolgár Baywatch és a szent sziklák

Bulgária tele van hegyekkel, igaz, ez a tény nyaranta maximum a legelvetemültebb túrázókat lelkesíti. Persze akinek nem elég, hogy pirosra sül a Fekete-tenger partján, a legextrémebb vízi sportok közül kereshet testhezálló aktivitást.

Vendégváró túra erős idegzetűeknek

Hosszú évek óta ismerkedem Bulgáriával, mégis meglepett a tény, hogy bár az ország idegenforgalmi bevételének nagy részét a tengerpart hozza, jelentős a kulturális-, és a síturizmus is. Az én első élményem az ország fővárosához, Szófiához kötődik. A helyiek próbára tették akaraterőmet, és megmutatták nekem a 2290 méter magas Vitosát, amelynek lábánál elterül a bolgár főváros. Rettentő hideg tél volt, ezért vendéglátóim vastagon beöltöztettek síruhába. Úgy néztem ki, mint egy Michelin baba, majd órákon keresztül másztam felfelé, amíg elértem a Cseren Vrch-t, azaz a Fekete csúcsot. Szívem szerint már fél óra után feladtam volna a küzdelmet, de úgy éreztem, meg kell mutatnom a bolgároknak, hogy a magyar lányokat kemény fából faragták. Azóta sem gyakorlom a hegymászást, de egy biztos: a bolgároktól nem sajnálta a Jóisten a gyönyörű természeti látnivalókat.

Fekete pályák és rózsaolaj

Ezt az országot rengeteg hegy szeli át, itt terül el a Balkán hegység, a Rila, a Pirin, a Strandzsa, és a Rodope is, emellett Bulgária kitűnő sípályákkal is dicsekedhet. A gyönyörű hegyek azonban nemcsak síelésre alkalmasak, de a kulturális turizmus legfőbb pillérei is. Ezek között szerepel a híres Rilai kolostor, ahol ma is szerzetesek élnek, és a Kazanlak, ahol a rózsa völgyekben feldolgozott rózsaolajjal találkozhatnak az oda látogatók.

A helyi Stonehenge

A gyönyörű homokos tengerpart tehát csak az egyike az ország látnivalóinak. Az egyébként négyezres lakosú Primorsko becslések szerint naponta hetvenezer turistát fogad be.

A tengerparti turizmus látnivalóinak legfőbb eleme az országban a világörökség részeként számon tartott Nessebar, amely faházaival, és gyönyörű kikötőjével várja az érdeklődőket. Már az oda út is élvezetes, hiszen a legtöbben hajóra szállva közelítik meg az óvárost. Szinte minden tengerparti településről indulnak hajók Nessebarba, sőt a tengeri járművel akár Isztambulba is eljuthat a kíváncsi turista, a híres török város ugyanis körülbelül háromszáz kilométerre fekszik a bolgár tengerparttól. Primorsko egyik legszebb pontja a bolgár Stonehenge néven híressé vált ötezer éves Beglik Tash. A vulkáni képződményt a trákok munkálták meg, és nekik köszönhetően gyönyörű sziklákat láthat az, aki nem sajnálja az időt és az energiát, hogy másfél kilométert gyalogoljon ezért a látnivalóért.

Törölközőn átfordulástól az ejtőernyőzésig

Sosem voltam az a sportos típus, ezért tengerparti nyaralásaim során a testmozgásom rendszerint kimerül a törölközőn viszonylag kis sebességben való átfordulásban, a forró homokban futásban, a tenger hullámain való lebegésben, a parti vízi mentős fiúk nézegetésében, és az esti főutcán való kirakatnézésben, ám ha nagyon megerőltetem magam, egy vízibiciklizésre talán rá lehet beszélni. De ez én vagyok. Vannak, akik velem ellentétben aktívabbak, ezért nekik is tudom ajánlani a bolgár tengerpartot, ahol semmi sem hiányzik annak, aki szereti a vízi sportokat. A legnépszerűbbek között a sárkányrepülőzés, a banánozás, az ejtőernyőzés, a vízisí, a jet ski, a surf, a kitesurf, és a vitorlázás szerepelnek. Primorskoban felépítettek egy aqua parkot is, amelyben nagyon jól szórakozhatnak a családok, és az árai jóval alatta maradnak az otthon megszokottnak. Aki tehát megfizethető áron, és jól akarja magát érezni ebben az országban, nemcsak az ételeiért, és a tengerpartjáért utazhat ide, de az aktív kikapcsolódásért is.

Bánfalvi Laura

www.bulgarianyaralas.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek