Átsejlő mellszéllel a népművészeti értékekért

Igen, folytatódik a magyar népművészet diadalmenete a divatvilágban. Most már nemcsak külföldi sportolók viselnek népi motívumokat, hanem az olimpikonjaink is ilyen formaruhában feszítenek majd, a híres külföldi celebek is kezdenek rákapni az ízére, lásd Nicole Kidman és Emma Watson, a Gombold újra! pályázatot másodjára is meghirdették, és a verseny le is zajlott szépen-rendben horrorbetyárostól, flitteres szarvasmarhástól. A sort pedig a végtelenségig lehetne folytatni, és talán már nincs olyan réteg, aki ne találhatna magának egy megfelelő megnyilvánulási formát. Az  üzletasszonyoknak, a klasszikusabb vonalvezetést kedvelő irodistának pedig továbbra is ott van például Hrivnák Tünde márkája, a By Me.

A tervezőnőt természetesen most is igazán nemes és hangzatos cél vezérelte, ami nem más, mint az értékek megőrzése, és a kalocsai mintákon alapuló By Me Spicy kollekció mellé ebben a szezonban megérkezett a By Me Matyó is. „Nagy öröm volt számomra, hogy Kalocsa város polgármestere Török Ferenc megkeresése után a Matyó Népművészeti Egyesülettől érkezett a felkérés, hogy ők is szeretnének egy mai öltözködési kultúrának megfelelő trendet követő elegáns kollekciót készíttetni. Mindkét megkeresést a legnagyobb örömmel fogadtam” – mondta Hrivnák Tünde, aki a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón hozzátette, az eredeti hímzések kisebb módosításai mind az illetékesek közreműködésével történt.

Itt derültek ki olyan meglepetések is, hogy a By Me divatbemutatók állandó vendége, Pataki Zita családja borsodi, ő pedig élete első tizenöt évét Heves megyében töltötte, vagyis echte matyó, így ő lett a védnöke ennek a kollekciónak. És ha már így hozta a sors, akkor két unokahúgát is meghívta modellkedni, sőt, a Miss Colours Hungary kerekes székesszépségverseny második udvarhölgyét, Molnár Marietta Laurát is, hiszen ő is a földije. A kalocsai kollekciónak továbbra is Czene-Bánhidi Petra az arca, aki gratulált a hímzésekért felelős Ica néninek, akivel már az előző bemutatón is találkozhattunk. Az előző szezon mintavilágához képest most a szomorú kalocsai színvilág dominál. Ezt az asszonyok régen 50 év felett hordhatták, illetve ha már volt két-három gyerekük - tudtuk meg, és a meghívottakat Polyák Lilla és Homonnay Zsolt öltözékének segítségével arról is felvilágosították, hogy a népművészetben a rózsa a nő, a tulipán a férfi.

A meglepetés- és információdömping után a divatbemutató volt a soron, amit az előzőnél jóval szűkebb, fülledtebb helyen tartottak meg, és így nehezebb is volt befogadni a látványt. Hrivnák Tünde előszeretettel használja a fehéret, és idén bekövetkezett az a szerencsés együttállás, hogy ez igazi divatszín lett, de a néhol feltűnő türkizt és narancssárgát is csak üdvözölni tudjuk, és az aktuális trendek jegyében egy kis peplum is felbukkant a kifutón. Emellett azért voltak még visszatérő elemek, mint például a pöttyös minta vagy az anyaghasználat. Rácz „VV” Gigi ezúttal sem vonult végig a kifutón, és a visszafogott szabásnak köszönhetően villantás sem volt, bár az utolsó, csipkebetétes ruhánál felcsillant a remény. Jó, tudjuk, a hagyományőrzés nem erről szól.

Apropó hagyományok, a népi motívumok kavalkádját néha olyan kreációk szakították meg, amelyeken nem láttunk kalocsai vagy matyó mintát. Ezek mintha sokkal jobban tükrözték volna az aktuális trendeket, a hímzett darabok pedig inkább olyan szabással készültek, amelyeket divatirányzatoktól függetlenül lehet viselni. Ez jól is van így, hiszen Hrivnák Tünde nyilván nem a fast fashion üzletek vásárlóit vagy a fiatal magyar tervezők rajongóit kívánja megcélozni, ahogy fogalmaz: „a ruhák állandó és örök eleganciát sugallva őrzik kulturális hagyományaink szépségét és értékét, a mai modern nő ruhaviseletének valamennyi igényét kielégítve”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra