Hajtrend: Lágy hullámok, tömör frufruk és válságbiztos rövidség

Az Essential Looks Schwarzkopf bemutatta, hogy mégis mire számítson az, aki frizuraváltásra készül. A ruházatra jellemező cukorkaszíneket száműzték a fodrászok, maradnak a hideg szőkék és a természetes árnyalatok, és igazi reneszánszát éli a frufru. Aki pedig arra volt kíváncsi, hogy miért lett olyan nagy divat a lenövés, végre megkaphatta a választ. Igen, a válság az oka ennek is.

A LakásTrenddel karöltve megrendezett Essential Looks harmadik napja nem annyira a magyar tervezők, hanem inkább a frizurák jegyében telt, közel öt órán keresztül szegeztük a kifutóra a tekintetünket annak érdekében, hogy kiderüljön, mit kell(ene) viselni a fejünkön idén tavasszal/nyáron. A katarzisra várni kellett, ugyanis először egy Schwarzkopf termékbemutatóval egybekötött divat- és hajshow következett. Jó, azért egy pár dolgot sikerült ellesnünk és elcsípnünk, például azt, hogy most a hideg szőke színeknek kedveznek a trendek és a pasiknál még mindig menő az oldalt felnyírt, felül hosszú frizura, a különbség talán csak annyi, hogy most egy kicsit félrekonyul a taréj. Arra is rájöttünk, hogy egy zombi menyasszonynál nem ciki, ha a nyolcvanas éveket idéző frizurájában van egy kis eperszín, és a hanyag külsőt néha komoly melóval lehet csak elérni.

Külföldi sztárvendégek ezúttal nem voltak, viszont meghívták Szabó Ádámot, a Trevor Sorbie International plc. Covent Garden nemzetközi mesterfodrászát, aki három frizurát mutatott be, többek közt annak a hajnak a tovább gondolt változatát, amelyet a Londoni Divathéten az Aminaka Wilmont-bemutatón viseltek a modellek. Egyúttal azt is bemutatta, hogy a fodrászok a divat- és a szépségipar MacGyverjei, hiszen pár evőpálcika és egy lufi segítségével is képesek látványos frizurákat készíteni. Szabó Ádámmal később interjút is lehetett készíteni, így derült ki, hogy számára mekkora megtiszteltetés volt Tilda Swinton haját megcsinálni, és hogy trendek ide vagy oda, a klientúrának megfelelően kell hasznosítania a különböző irányzatokat.

A válság miatt a tartós eredményre utaznak az angolok

Egyúttal azt is megtudtuk, hogy Londonban sincs kolbászból a kerítés, a válság a briteket is megviselte. Ám ők ahelyett, hogy olcsóbb szalonokat keresnének, hűségesek maradnak, csupán ritkábban járnak fodrászhoz. „Emiatt főleg a rövidebb hajakat kedvelik, hiszen ezek sokáig tudnak nőni, de minden olyan módszer kedvelt, amellyel tartós eredmény érhető el, vegyük csak a lenőtt hajfestést, ami nem is annyira régen volt divat” – nyilatkozta a Díványnak Szabó András, aki szerint Londonban azért olyan magas színvonalú a vágástechnika, mert az angol nők haja ezt megköveteli. „Nagyon vékonyszálú hajuk van, teljesen máshogy kell foglalkozni vele. Másrészt ott van az időjárás, bármikor elázhat az ember, bármikor kisüthet a nap, így olyan frizurákra van szükség, amelyek könnyen reprodukálhatóak.”

Szabó Ádám, akinek egyébként már az édesapja és nagyapja is fodrász volt, nem hisz a divat ciklikusságában: „A modern divat körülbelül 100-120 éves, és akkor kezdődött, amikor a nők elkezdtek nadrágot hordani, és az előző korszakok hosszúságából ítélve még van 180 évünk arra, hogy variáljuk a már meglévő dolgokat. Talán a gyermekeink gyermekeinek gyermekei már kitalálnak valami teljesen újat. Az öltözködés a burkától kezdve a nagyon divatos ruhákig a csoporthoz való tartozást jelenti. Ha valaki a divathetek trendjeit követi, akkor azoknak az embereknek tetszik a megjelenése, akik szintén figyelik a divatbemutatókat, ha valaki a plázából öltözködik, akkor pedig azoknak, akik szintén így tesznek. Ez a két csoport nem fogja egymást szeretni, de ez nem is baj.”

Sötét angyalok vs. szőke particicák

Nos, azoknak, akik mondjuk a Schwarzkopf által diktált trendeknek megfelelő frizurára vágynak, idén nem kell ragaszkodniuk a vattacukor színű hajhoz – többek közt ez derült ki legalábbis az utolsó felvonásban, vagyis az Essential Looks 2012:1 trendbemutatón. Akárcsak tavaly, idén is hangzatos fantázianevekkel látták el a különböző irányzatokat, amelyeket hosszú hangulatfilmekkel vezettek fel, majd kijöttek a modellek pár táncos kíséretében, ez után egy honi fodrász utolsó simításokat végzett egy majdnem kész frizurán a közönség soraiban ülő kollégák okulására, majd egy újabb kört tettek meg a modellek. Ende.

Ha pár szóban szeretnénk összefoglalni a hajtrendeket, akkor, aki teheti, frufrut vágattat magának, és minél tömörebb annál jobb (igen, tévedtünk, VV Eszter valójában megelőzte korát), nem, a Hitlerjugend-haj még nem ment ki a divatból, sőt. Ugyanez a helyzet a különböző hosszúságú bobokkal. A göndör fürtöket viszont felejtsük el, a lágy hullám sokkal menőbb, de annak sem kell sírva a sarokba vonulnia, akinek szögegyenes haja van. Aki pedig még több iránymutatásra vágyik, olvassa el keretes írásunkat!

Majd ráér akkor aludni, ha már meghalt

A Cool Hunter nő forradalmár szellemű vállalkozó, aki utazik a földgolyó körül a következő nagy durranás után kutatva. Rejtélyes képessége van a korszellemre való ráhangolódásra és nem fél a változásoktól. Divatérzéke által kiemelkedik a tömegből, a jövőbe mutató irányzatok első képviselője. A frizurája határokat lebontó, melyben keverednek az egyértelmű színek a hangulatos vágásokkal, ezáltal biztosítva, hogy mindig a viselőjére szegeződjenek a tekintetek. Esszenciális jellemzői a trend követőinek: határokat áttörő, a konvenciókat letörő globális nomádok, szeretik a kézműves, csodálatos gyöngyfűzéseket, a színes mintákat és a feltűnő nyomatokat. Ez a merész divatérzék a haj terén a merész színekben és éles precíziós vágásokban mutatkozik meg.

A Darks Angels nő exkluzív éttermek és menő klubok vendége. Ruhatára bővelkedik Dolce és Louis Vuitton kifinomult érzékiséget sugárzó, testhajlatokat láttatni engedő, de mindent fel nem fedő darabjaiban. Parázsló érzékisége a luxusba illő, fényes, dús hajkölteményben tükröződik. Az emo stílusú frufruk és a hihetetlenül gazdag, természetes hajszín csak tovább növeli csábos kacérságát. A trend jellemzői: érzéki, fülledt, forró. Játékos frufruk, elragadó görbék és hűvös magabiztosság. A szín gyertyalángként fénylik, a ruhák lélegzetelállítóak és egyben szexik a has tájékán, a haj pedig igazán megfoghatatlan.

A Hip Opulant nő azt az elvet vallja, hogy majd ráér akkor aludni, ha már meghalt. Szeret bulizni – keményen. A fényűző, státuszt adó ruhákat részesíti előnyben, melyekkel garantált a helye a vendéglistákon. Gondoljunk Giambattista Valli marabu kabátjaira és zebra mintáira. És a haja? Figyelemfelkeltő szín, és elég sokoldalú vágás ahhoz, hogy a legszínvonalasabb étteremben és a leglazább medencés buliban is hordhassa. Esszenciális jellemzői a trend követőinek: az életüket gyorsan élő, keményen bulizó élvezethajhászok. Divatfüggők, akik szeretnek látni és feltűnést kelteni. Gondoljunk a maximális hatást nyújtó figyelemfelkeltő színekre, hihetetlenül sejtelmes vágásokkal.

A Sports Junkies nő üdvözíti a testét, erejét, a pontosságát és a szenvedélyét. A ruháit arra tervezték, hogy jól mutassanak rajta, elhitessék és kihangsúlyozzák tökéletes alakját. Fontos neki a divat, de vágyik arra az érzésre, melyet Alexander Wang és Rag Bone egyszerű, célszerű és használatra tervezett darabjai nyújtanak. Ugyanezt a nemtörődöm, minimalista kinézetet szeretné a haján is viszontlátni, de tudja, hogy az egyszerű, letisztult és erőteljes stílus létrehozása bajnoki teljesítményt követel. A trend jellemzői: egyenes és csupasz hát. Kevésbé fényűző, tökéletes hi-tech anyagok és szemet gyönyörködtető színek. Neoprén, kapucnis pulcsi, elemekkel dacoló elegáns viselet, elegáns formák. A hajban a modern, minimalista stílus és a visszafogott luxus találkozása.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek