Idén is divat az öko, azaz a Trashion

A Trashion kifejezés a szemét és a divat fogalmak párosításával keletkezett, először 2004-ben hangzott el Új-Zélandon. Ezt az öko divathullámot lovagolják meg környezetbarát tervezők, akik hordható ruhákat állítanak elő újrahasznosítható anyagokból.

A Trashion kifejezés a szemét és a divat fogalmak párosításával keletkezett, először 2004-ben hangzott el a Xena és a Herkules filmsorozatok forgatásának helyszínén, Új-Zélandon, de 1990-ben Ann Wizer amerikai képzőművész már készített hordható táskákat kidobott mosóporos és üdítős zacskókból, dobozokból - írja a Wikipedia a kifejezésről. Az afrikaiak is fűznek táskákat rizsszemekből, Haitin régi olajoskannákból, ruhákból, zsákokból alkotnak ékszereket - szóval az ökodivat nem újkeletű dolog.

Variációk trashion-re.
Variációk trashion-re.

Szerte a világon napi téma a környezetvédelem, amihez már sikk csatlakozni, ezt az öko divathullámot lovagolják meg egyre szélesebb körben azok az aktívan környezetbarát tervezők, akik modern, kreatív, hordható ruhákat, ékszereket és kiegészítőket állítanak elő újrahasznosítható anyagokból.

Az egyre jobban terjedő Trashion-show eleinte még csak a különleges, egyedi, időigényes kézimunkával készült ruhák bemutatóján, az haute couture kifutóin volt látható. Mára már inkább a hétköznapi, elérhető árú és több profitot hozó prêt-à-porter körében hódít például az újságpapírból készített koktélruhák divatja, de már a lakberendezők között is akad újrahasznosító tervező.

Finnországban 2006-ban alapították a Plan B névre keresztelt divatmárkát, ami átalakított ruhákat és bútorokat gyárt, Helsinkiben saját üzlettel is rendelkeznek. Egy másik, profitorientáltabb vállalkozás, a Monsoon Vermont trashion zuhanyzó függönyt, napernyőt és hátizsákot is árul. Magyarországon is egyre több, zöld technikával készült ruhához és kiegészítőhöz lehet hozzájutni fővárosi design boltokban és kiállításokon. Ilyen „recycling”-gal foglalkozik hazánkban például Türkoglu Ipek, ő bicikligumik és bakelitlemezek újrahasznosításával kísérletezik, de hasonló vonalon mozog a Recycle Mission néven alkotó csoport is, ők kerékpárhulladékból dolgoznak. A Cellux gyerekek bevonásával városi és háztartási hulladékot dolgoz fel, a Medence Csoport ezzel szemben a textil és PVC hulladékból gyárt strandtáskát, sátrat vagy pénztárcát. Ön hordana hulladékból készült ruhát, kiegészítőt?

Íme egy kis ízelítő, mi is az a trashion

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek