Aranyfajansz potom 68 millióért - 6 hihetetlen vécécsoda

Íme 6 kortárs, méltóságteljes megjelenésű luxus kehely, melyeken már igazi élmény a könnyítés. Van arany, kristály és olyan méltóságteljes megjelenésű is, amit vétek arra használni, amire való.

Illemhelyet üzemeltetni bizalmi feladat, legalábbis a felhasználó ezt várná el, hiszen a szolgáltatás igénybevétele közben megnyílik. Általában pont akkor nincs nálunk 100 forint, amikor a nyilvános vécéhez kéne, csak ötszázas, amiből a néni visszaad, de azt az aprót valamiért már nem túl nagy lelkesedéssel érintjük meg. Bent a csészén aztán fészket rakunk a deszkára olcsó vécépapírból.

Ám lehet ezt máshogy is csinálni. A hordozható vécédobozok császárának, a Toi Toi cégnek luxus kivitelű pottyantósai is vannak. A Toi VIP elnevezésű konténer belső eleganciája az ötcsillagos szállodák színvonalát hozza: modern formatervezés és klasszikus megjelenés jellemzi, a külvilágtól pedig fogadóhelyiség választja el. Belül virágok, illatok és pasztellszínek, illetve első osztályú szerelvények gondoskodnak az élményszerű ürítéséről. Egy ilyen csodabudi alapfelszerelései közé tartozik a LED padlófény, a CD/rádió, plazma TV / DVD, üveg kézmosó, megvilágított make up tükör és még sok egyéb kényelmi funkciót betöltő csicsa. De még ezt is lehet überelni.

1. Rakd a csészét bátran a nappali közepére

A dedikált vécécsodák egyszerre gyönyörűek és ijesztőek. A Jemal Wright Bath Designs titka, hogy krómot adnak a csészék bevonására használt festékhez, ami ezáltal áttetszőnek, futurisztikusnak hat. A modern fürdőszabai fényűzés bajnoka a Chromeosome fantázianévre hallgat. És a lehúzó mi mással lenne kirakva, ha nem Swarovski kristállyal? Ez a műalkotásnak is beillő, egyedi tervezésű darab arra buzdít, hogy ne dugjuk el a látogatók szeme elől, a fürdőszobába, hanem rakjuk ki bátran a nappali közepére. Csak arra kell ügyelnünk, hogy a színe menjen a fal színéhez.

2. Aranyozott királyi trónus

2007-ben mutatták be a moszkvai Luxuscikkek Kiállításán azt az aranyozott vécét, amit 250 ezer euróért (közel 68.2 millió forint) bárki fürdőszobájába be is pattintanak. A roma-barokk elemeket hordozó királyi trónus minden olyan eszközzel és digitális berendezésekkel fel van szerelve, ami a tökéletes nyugalomhoz kell. Az aranyozott WC a Moszkva nevet kapta, talán azért, mert csupán a deszkájából 3 hónapig élhetne egy négy tagú orosz család. Persze, fölösleges az árképzésen rágódni, hiszen ez a kiállítás pont a fényűzésről és az esztelen herdálásról szólt, azoknak, akiknek van mit szórniuk - az aranyvécé mellett aranyozott autók, ruhák és lakás kiegészítők várták a szélesre nyitott pénztárcákat.

Vécé evolúció

Az őskor embere kezdte kijelölni az ürítésre rendszeresített helyeket. Ekkor még senki nem tartott igényt koedukált vécére, és az illemhelyek még nem voltak a lakóhelyek természetes részei. Amint kialakultak az első falvak, városok, megjelentek a külön vécének épített helyiségek, de ebben az időben még nem a házban kaptak helyet, hanem mellette. A fejlett fürdőkultúrájukról híres rómaiak már vízöblítéses WC-ken hozták a nagy döntéseket, ellentétben a többi európai városokkal, melyek egyszerűen a folyókra bízták a salakanyag elszállítását.

A középkorban komoly visszaesés figyelhető meg WC-fronton: elég volt csupán a várfalról kiguggolni, aztán esett, ahova esett. Ez a mentalitás sokáig nem is változott: a XIV-XV századi nagyvárosokban az éjjeliedény tartalmát egyszerűen kiborították az utcára. A járvány és a bűz miatt ki kellett találni valamit. A XVI. század vége felé komoly csatornarendszerek épültek világszerte, Angliában pedig feltalálták a vízöblítéses ürítő szerkezetet, a XVIII. század végén pedig, egy angol úr, bizonyos Joseph Bramah bejegyeztetett egy találmányt, ami a tartályos öblítésű WC-ről szólt. Ám ennél lényegesebb volt a vízzáró szifon feltalálása, amely nem engedi a csatornaszag visszaáramlását a WC-n keresztül. Ezzel az angol-WC elindult világhódító útjára és nagyon hamar elterjedt, azóta pedig valóságos evolúción ment keresztül.

3. Rejtett vécé, amit be kell mutatni a vendégeknek

Ez a darab első látásra egy sima doboz, pedig a Julien Bench Toilet elnevezésű darab arra való, hogy a dolgunkat végezzük rajta. Ez az a pillanat, amikor a klozet nem a könnyítés puszta eszközévé, hanem bútorrá válik. Olyan precíz és nemes, hogy az ember nem is meri rendeltetésszerűen használni. A formatervezés Troy Adams amerikai designer munkája: a WC inkább egy zen kertbe kirakott padra emlékeztet, és ezzel a megoldással zseniálisan álcázta is a csészét. A rozsdamentes acélból készült vécépadba be van építve a WC, amit elcsúsztatható falemezzel takartak. A bútorunk nem csak mutatós és modern, de helytakarékos is, hiszen a fából készült panelre pakolhatunk bármit. Ha ilyenünk van és vendégeket hívunk, nem árt nekik előzőleg bemutatni, nehogy a mosdótálat vegyék igénybe, ha nem találják a fajanszot.

4. Láthatatlan WC beéíptett bidével

A mai minimalizmussal folytatjuk. Ez a diszkrét megjelenésű vécé letisztult formákkal, fehér színben kínálja magát, és a Duravit Starck X névre hallgat. Első blikkre egy falra szerelt doboz, ami akár szennyestartó is lehetne. Ha le van hajtva a tető, vécénk  tulajdonképpen láthatatlan, ugyanis becsúszik a falba. Bidé is tartozik hozzá és a csomag tartalmazza azt a belső mechanizmust, amivel falba süllyeszthető az eszköz. Az ülőke feltűnően lapos és keskeny, a vonalvezetést semmi sem zavarhatta meg, ezért a technikai komponensek annyira miniatürizáltak lettek, hogy elférjenek a WC-ülőke emelkedő pereme és a kerámiatest által bezárt térben. A bidét külön is meg lehet venni, de ha beépítettjük, akkor háromféle zuhanyfunkció kényeztet majd.

5. Ez már tényleg művészet

Az olasz tervezők kifinomult ízlését hordozza az Art Ceram cég 2011-es nyári kollekciója. Ezek a darabok már valóban inkább műalkotások, mint ürítő helyek. A falra szerelhető modern vécék különböző színekben kaphatók, játékos formák és színek jellemzik. Egyesítik a presztízst és eleganciát a klasszikus stílus jegyében, vonzereje pedig egyszerűségében és a modern stílusban rejlik. A retró beütést tovább lehet fokozni a csészéhez passzoló mosdókagylóval, és így lesz teles a szett. Igényeseknek akár kígyóbőr bevonatú vécédeszkával. A cég filozófiája szerint a fürdőszoba akkor tökéletes, ha túllép a hétköznapi funkcionalizmuson, és életérzést közvetít. A 60-as évek vonalvezetése, illetve a minimalista kivitelezés miatt ezek a darabok nem foglalnak sok helyet, és már 4-500 euróért (100-140 ezer forint) be is szerelik.

6. Akit nem zavar a giccs

75 ezer dollárért megkaphatjuk Isis-t, a kristályvécét. Ez a darab azokhoz szól, akiknek már semmilyen luxus nem elég. Az Isis-t szintén Jemal Wright tervezte, aki gondolt a fázós ülepekre is, mert nekik építette be a fűthető vécédeszkát, ahol mindenki egyedi hőmérsékletet állíthat be magának. Kéktől-pirosig számos színben kapható a 125 ezer Swarovski kristállyal borított trónus, és hozzá passzoló bidé is választható. Akit nem zavar a giccs és a diszkó korszakot idéző kivitelezés, bátran befogadhatja fürdőszobájába. De ha sokáig nézzük, rájövünk, hogy ez a darab leginkább gyűjtőknek való. Már ha léteznek...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek