Web2 bombázók - Sztárok lettek a szemüveges csajok

Zanza!

Végignéztem az összes videójukat, hallgattam a zenéjüket, olvastam a blogjukat, és bár továbbra sem egyértelmű számomra, miről szól ez a nagyon lányos projekt, minden percét élveztem. A Szemüveges lányok példáján bemutatjuk, hogyan építs brandet magadból.

Isteni dolog a szabadság, amit az internet ad: giga financiális háttér és ellenszenves menedzserek, producerek és kiadók nélkül is sikeres, akár világhírű lehetsz. Különösen, ha rendelkezel azzal az alkotó emberekre jellemző tulajdonsággal, melyet úgy hívnak: tehetség.

Web2 celebek

Persze csak vicceltem, dehogy kell, az első internetsztárok általában véletlenszerűen lettek híresek, főleg nevettünk rajtuk, vagy azért, mert olyan kajlák voltak, vagy mert tényleg viccseket mondtak, csináltak.

Aztán a web2 fegyvert adott azok kezébe, akik bármi áron ismertté akartak válni, de ez a fegyver szerencsére elérhető maradt azok számára is, akikre az emberek tényleg kíváncsiak lehetnek. Annak a lehetősége, hogy megoszthatjuk dalainkat, gondolatainkat, tulajdonképpen bármit, viszonylagos esélyegyenlőséget teremtett az érvényesülni vágyók között, így születhettek előbb myspace, majd youtube sztárok, de egy sikeres előadó vagy író a közösségi oldalaknak köszönhetően végtelenített lehetőséget kap az önpromóra.

A kiindulási alap természetesen egy saját oldal vagy blog, esetleg ezek keveréke. És akik nagyon tutira mennek, azok a fenti lehetőségek mindegyikével a saját malmukra igyekeznek hajtani a vizet. És ha ezt olyan jól csinálják, mint a két szemüveges lány, simán lehet, hogy a látogatóban, a lájkolóban és a kommentelőben végül fel sem merül, hogy tulajdonképpen nem is derül ki, hogy mi az, amit ennyire meg akarnak osztani velünk.

A The girls with glasses oldal tulajdonképpen az összes olyan link gyűjtőhelye, ahol megtalálhatod őket. A blogjukon, videóikat a vimeón, a youtube-on, a myspace-en, de persze a facebookon is. A bemutatkozó videó kevéssé nevezhető informatívnak, ám a leírásban annyival már közelebb kerülünk a rejtély megfejtéséhez, hogy ott kiderül, a myspace-en barátkoztak össze, a szőke énekesnő és dalszerző, a barna pedig szerkesztő, illetve hogy gyermekkoruk óta szemüvegesek mindketten.

Itt megtorpan az ember, ezt az infót annyira tolják, olyan sokszor, hogy tényleg azt hiszed, ez az egész a cuki kukkerek körül forog. Amíg el nem kezded módszeresen végignézni az általuk feltöltött kisfilmeket. Ezek mindegyike elképesztően profi, jól bevilágított, teljesen olyan, mintha egy divatmagazin oldalán néznéd a szerkesztők tippjeit. És máris közelebb vagyunk a valósághoz.

Show a neten

Persze kár lenne tovább naivkodni, világos, hogy ez egy web projekt, egy valójában okos és merész vállalkozás, a lányok show-t csinálnak, olyat, mint amilyenek a tévében mennek. Beszélgetnek, tippeket adnak, szó esik divatról, stílusról, trendekről, művészetről, és persze zenéről - tulajdonképpen egy barinő reality, csak meglepő módon nem kifejezetten idegesítő.

Magam sem tudom, miért éreztem úgy, hogy az első után meg akarom nézni a második és a harmadik minishow-t is, hiszen valójában csak két szép lány beszélget egymással, még csak túl sok újdonságot sem tudok meg, mégis odatapadsz. Utoljára akkor volt ilyen élményem, amikor képtelen voltam elkapcsolni a High School Musical-ről, egyszerűen mert annyira profi volt. Hiába nem érdekeltek a tiniproblémák, hiába rühellem a musicalt, ha valamiből ennyire kihozzák, amit ki lehet, ott mattot kapok, és bámulok.

A szemüveges lányok

Brooke White az amerikaiak számára ismert arc, szerepelt az American Idol hetedik szériájában, és a zenéje élvezhető is lehet, bár a countryszerű stílus, melyet képvisel, Európában sosem vált igazi kedvenccé. Tehát az a kategória, mellyel akkor találkozunk évente egyszer, amikor a Grammy átadón teljesen ismeretlen arcok játszanak teljesen ismeretlen zenét, az európai ember meg csak néz, hogy kik ezek, és miért ünneplik őket annyira. A duó barna tagja, Summer Bellessa modell és az Eliza magazin szerkesztője. Az elmúlt két hónap viszonylagos csendje a projekt körül részben annak is köszönhető, hogy éppen babát vár.

Pizsamaparti hangulat

A videóik esszenciáját nyilván a tökéletes szervezettség, összehangoltság adja, a lányok külseje mindig kifogástalan, mégis keresetlen, elhisszük, hogy mindig tökéletes a hajuk, a bőrük, a sminkjük, a szettjük és a környezetük is. Szinte érezzük a friss illatot, és ez bizony teljesítmény, összevetve például Beckham asszony kisugárzásával, akin mindig érezhető a nonsztop erőfeszítés. De hogy emögött nincs rengeteg energia és munka, csak az gondolhatja, aki szerint Paris Hiltonnak nincs üzleti érzéke, és aki komolyan elhiszi, hogy Britney Spearsnek volt gyermekkora.

Blogmustra