Megdöbbentő részletek derültek ki a Versace-gyilkosságról

Gianni Versace tragikus halála után 13 évvel újabb feltételezés látott napvilágot: egy új forrás nem kevesebbet állít, minthogy a kalabriai maffia állt az olasz divattervező meggyilkolása mögött, mivel a dúsgazdag tervező komoly tartozást halmozott fel.

Giuseppe Di Bella, aki korábban a N'drangheta, vagyis a kalabriai maffia tagja volt, most megjelent Metastasi című könyvében azt állítja, hogy Versace súlyos összegekkel tartozott a maffiának, és állítólag a hamvait is megpróbálták ellopni, hogy azzal zsarolják a divattervező családját, számolt be a Telegraph.

Épp reggeli sétájából tért haza

Versacét 1997. július 15-én lőtte le Andrew Cunanan sorozatgyilkos. Éppen reggeli sétájából tért haza, amikor Cunanan hozzálépett és arcon, majd nyakon lőtte Miami Beachen található villája kapujában. Temetésén több mint 2000 ember vett részt, köztük olyan hírességek, mint Diana hercegnő és Naomi Campbell.

Versace nagyon erős vízióval megáldott, határtalan fantáziájú tervező volt, aki képes volt önálló univerzumot alkotni. Tulajdonképpen ő volt az első olyan tervező, aki egyben rocksztár-számba is ment. Karrierje csúcsán volt, az üzlet dübörgött, 1996-ban 553 millió dollár volt a divatház éves forgalma.

2 óra alatt el tudok költeni 3 millió dollárt

A divattervező számos, elképesztően fényűző lakást tartott fenn a világ számos pontján, és óriási műgyűjteményt halmozott fel. Híres mondása volt, hogy „2 óra alatt el tudok költeni 3 millió dollárt”. A meggyilkolása előtti héten aratott zajos sikert haute couture kollekciójával és már a tőzsdére lépést tervezték.

Fotó: David Shankbone
Fotó: David Shankbone

A tragédia viszont alaposan megingatta a divatház helyzetét. Két hónappal később aztán bátyja, Santo Versace lépett helyére a vezérigazgatói székben, a tervezést pedig húga, Donatella Versace vette át.

Cunanan már nem tudott vallani

Cunanan 8 nappal az eset után öngyilkos lett, a gyilkosság indítékára pedig a több hónapos nyomozás során sem derült fény. Így számos elmélet látott akkoriban napvilágot, attól kezdve, hogy Cunanan férfiprostituált volt, és így került kapcsolatba a tervezővel, más feltételezések szerint Versace szimbolikus áldozat volt a mindig is hírnévre és hatalomra vágyó gyilkos számára. De a testvérek közti rivalizálást is meglebegtették, sőt azt is, hogy Donatella férje valójában Gianni szeretője volt.

Az új vádak tulajdonképpen nem is annyira újak, mert a maffiával való üzletelés korábban is felmerült a Versace-házzal kapcsolatban. Santo Versacét nem sokkal Gianni halála előtt bűnösnek találták olasz adóellenőrök lefizetésében, onnantól kezdve sosem tudták teljesen lemosni magukról a vádakat, hogy kapcsolatban állnak a szervezett bűnözéssel, mégha erre nem is volt soha konkrét bizonyíték.

Hegynyi pénzek drogokból, zsarolásokból

Di Bella azt írja könyvében, hogy Versacét Paolo De Stefano keresztapa pénzmosásra "alkalmazta". Di Bella elmondta Gianluigi Nuzzi oknyomozó riporternek: „Óriási összegek folytak be be drogokból, zsarolásból, védelmi pénzekből, uzsorakamatból. Hegynyi pénzek, amiket tisztára kellett mosni. Erre persze bárokat, éttermeket, ingatlant és luxuscikkeket is használtak, de olyan tiszta üzleteket is, mint a Versace.” Az ex-maffiatag arról is beszámolt, hogyan tervezte N'drangheta ellopni Versace hamvait a Comói-tónál található családi ház temetőjéből 1997 szilveszterén, bár az akcióra végül nem került sor.

Donatella és Gianni Versace, Jon Bon Jovi és Mira Sorvino társaságában. 1996. New York Versace Fashion Show
Donatella és Gianni Versace, Jon Bon Jovi és Mira Sorvino társaságában. 1996. New York Versace Fashion Show

Giancarlo Capaldo a Rómában található anti-maffia osztálytól azt mondta: „Nyitottunk egy aktát az alapján, amit Di Bella mond. Az ő információi a múltban is mindig igaznak bizonyultak.” A Versace család egy közleményben hamisnak és szégyenteljesnek nevezte a vádakat. „Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy megvédjük Gianni Versace emlékét és jó hírnevét civilben és a bíróság előtt is” – tették hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek