Magyar finesz: bemutatták a hangos kabátot

A K E P P showroom tervezőinek új kabátja a divattervező műhelyben megszokott hangokat hallatja, például a gőzölő vasalóét, a zakatoló varrógépét, a csattogó ollóét, amint a viselő mozogni kezd benne.

Elkészült a Hangruha - a K E P P showroom tervezőinek speciális projektje. A Design Hét Budapest 2010 "Nyitott Stúdiók" programja után a tervezőcsoport tagjai, Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra, Kovács Adél és Tomcsányi Dóri részt vett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem november 19-i nyílt napján, hogy bemutassák interaktív installációjukat.

K E P P Showroom s p e c i a l project: n o i s y c o a t from K E P P Showroom on Vimeo.

A műhely hangjai

A ruha a divat, a médiaművészet és a technológia határainak keresztezéséből jött létre. A tervezők elképzelése egy olyan ruha volt, amelyik túlmutat a hagyományos funkción, és élő performanszként konceptuális szinten értelmezi a ruha, a készítője és a viselője közötti kapcsolatot.

A ruhadarabok különböző részeibe szenzorokat rejtettek, amelyek a viselő mozgására különböző hangokat generál - egy erre a célra fejlesztett szoftver segítségével. A kabát a divattervezők műhelyében megszokott hangokat, mint például a zakatoló varrógép, a gőzölő vasaló, a csattogó olló, a zörgő papír, és a kapucsengő hangát hallatja véletlenszerű módon, amint a viselő mozogni kezd.

Túl gyors és intenzív mozgás esetén a kabát hangjai a nyolcvanas évek alternatív zenei kísérleteire emlékeztetnek, a Fiatal Művészek Klubjának aranykorát idézik.

A hangruha hangtechnikai oldalában Kiss László médiadesigner, elektronikai oldalában Sik Eduár informatikus-designer, a Kitchen Budapest médialabor kutatói működtek közre, a megszólaltatásáért Jobbágy Bernadett táncművész volt felelős.

Oszd meg másokkal is!
Mustra