Mennyiért hordanád a nyakadon Galla Miklós arcát?

Már majdnem lekukáztuk a hátrafelé futás előnyeiről áradozó pr-beharangozót, amikor az esemény főszereplője, Galla Miklós miatt mégis elmentünk megnézni. Úgy éreztük, elég extrém ötlet a művész úr arcát ábrázoló maszkokat viselve futni. Galla-fanoknak bónusz életrajz.

Egy jó krimit sem kezdünk a közepénél. Aki a program közepe táján csöppent be, nem tudhatta, miért fut a Gödörnél sok ember egy zümmögő startpisztolyra hátrafelé. Az előkészületek már háromnegyed háromkor, a hátrafutóverseny hivatalos startja előtt megkezdődtek. A nap fémpontya Galla Miklós elkezdte a mikrofontesztet, jellegzetes, lassú, megfontolt orgánumán, melyen bármit is mond, az mosolyt csal az ember arcára. Ezt követően a védjegyévé vált, kedvesen ágrólszakadt, tutyimutyi járásával terepszemlét tartott pink tornacipőjében, lompos kabátjában és kajla pamutsapkájában, a füves pályán, hogy hol fog majd nem elesni.

A hátrafelé-futóversenyt a T-home szervezte, a cég ezzel a 100 ezredeik IPTV előfizetőjét ünnepelte. Az össznépi happening apropója az IPTV azon nem túl lelkesítő tulajdonsága, hogy az élő adás megállítható és hátrafele tekerhető.

Két Galla egy színpadon

De visszatérve Gallára, aki szereti őt, és nem csak a hangjába szerelmes, de a kótyagosan vidám ábrázatába is, az duplán jól járt. Aki ugyanis kijött, az utóbbit hazavihette papíron – szerencsés esetben, dedikálva. Csinos, csicsergő hostess lányok kínálták a járókelőket a gumival fejre erősíthető Galla-arccal, de azt nem ajánlották fel, hogy kivájják a művész úr szemeit, ugyanis lyuk nem volt a maszkon. Hamarosan azt is megtudtuk, miért, ugyanis a hátrafutóversenyhez a maszkot fordítva kellett felvenni, tehát az otthonról hozott saját arc szabadon maradt, a tarkóval ellentétben, ahova a Gallát gumizni kell.

Az együttes elvégezte a beállást is a délutáni GM49 koncertre, így rövid időre felcsendülhetett Galla: Bár lennél súlylökő c. filozofikus, pályaválasztó nótája. A dalt rengeteg fordított ábrázatú Galla ringta végig: „én a 001-es rajtszámot viselem és a fődíjra ácsingózom” – meséli a maszkok eredetije. „Ma minden fordított, még a dobogó is, hiszen az első helyezett kerül legalulra és a harmadik legfelülre. Aki szeretne velem fotózkodni, kombinálva vagyok egy életnagyságú kartonfigurával is, tehát bárhányszor megteheti. Majd föl fogom vinni a színpadra a koncert alatt, mert két Gallát még úgysem láthatott a közönség ugyanazon deszkákon. Kiskoromban az volt az álmom, miközben Szepesi Gyuri bácsi sportközvetítéseit hallgattam, hogy egyszer én is közvetíthessek egy ilyen eseményt, és ez az álmom most valóra is vált” - magyarázta Galla.

A hátrafelé futás egyébként hasznos dolog. A szervezők szerint a legvonzóbb az egészben, hogy lerövidíthetjük az edzésidőnket: egy kör hátrafelé futás hat kör normál futásnak felel meg. A hátrafelé futással egy harmaddal több kalóriát égethetünk el (!), mint a hagyományos, és valljuk be unalmas kocogással. Ha álmunk a kerek és izmos fenék, fussunk hátrafelé, és pár hét gyakorlás után a feszülős farmerunkban csak úgy vonzzuk majd a tekinteteket.

A hátrafelé futás kíméli az ízületeket, nem erőlteti meg a térdet. A hátrafelé futás remekül erősíti a hátizmokat is. Ne törődjünk a bámészkodókkal! Ők csupán féltékenyek ránk, hisz mi már megtaláltuk a titkot a hosszú és boldog élethez. A versenyzők csoportokban indultak meg, voltak kisebb-nagyobb esések is, amit talán annak a forralt bornak köszönhettek a résztvevők, melyet csak valamilyen kuponért cserébe osztogattak.

A Dallastól a Bűn útjáig, mobil nélkül

„Azért jó tengerparton lakni, mert akkor csak három oldalról van hülyékkel körülvéve az ember” – a roppant bölcs mondás Galla Miklós a Holló Színház vezetőjétől, a L'art pour l'art Társulat egykori tagjától származik. A GM49 együttes zene- és szövegszerzője, valamint frontembere a mai napig aktív, színpadi jelenléte a GM több mint 49 formáció által folytatódik.

Íme egy remek GM49 sláger.

Gyerekkorában szülei révén másfél évet töltött Afrikában, Tanzániában, és 12 évesen már remekül elboldogult az angol nyelvvel. 18 évesen a Generál együttesben játszó Novai Gábor felkérte számaik angolra fordítására egy Lengyelországban megjelenő lemezre. A '70-es években a Gallaxis nevű együttesben zenélt, később az Ikarusban, majd a Csontbrigádban. A GM49 együttes 1981-ben állt össze, két kislemezük és 1985-ben egy nagylemezük jelent meg, majd egy évvel később feloszlottak.

Laár Andrással már 1981-ben dolgoztak közösen, majd '86-ban megalakult a L'art pour l'art Társulat, '90-ben pedig a Holló Színház. A különc előadóművész állítólag a mai napig nem használ mobiltelefont, kedveli a magányt, mániákus kézmosó, ám rigolyáiból igyekszik fennmaradó művészetet kovácsolni. Leginkább a Besenyő család Margitja és a saját viccein térd-csapkodva röhögő humorista szerepében ismeri az ország. 1999-ben Koltai Róberttel közös műsora futott az RTL Klubon, több-kevesebb sikerrel, Koltai-Galla Gála címmel. Örökbecsű alkotásai között nehéz válogatni, de amit talán mindenki ismer tőle az a Dallas dal és a Bűn útján.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek