18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez a lista megmutatja, mikor nem esel teherbe

GettyImages-504309660

Nemrég elkészült az a tudományos alapokon nyugvó diagram, amely megmutatja, hogy rendszeres ciklussal rendelkező nőnek mikor van a legkevesebb esélye teherbe esni, ha védekezés nélkül szexel.

Akár szeretne egy nő gyereket, akár nem, jó, ha tisztában van azzal, hogy mikor a legtermékenyebb, és mikor a legkevésbé valószínű, hogy teherbe esik. Sokszor felmerül a kérdés, vajon a menstruáció előtti napok hogyan befolyásolják a fogamzóképességet. Az amerikai orvosoknak köszönhetően erre is megvan már a válasz.

Figyeld a ciklusod!

Bár minden nőnek egyedi a menstruációs ciklusa, de a ciklus fázisai ugyanazok. Éppen ezért mindenkinek a ciklusa ugyanazon időszakában van a legnagyobb esélye arra, hogy a fogamzás megtörténjen.

A menstruáció előtti napokban kicsi az esély a teherbeesésre
A menstruáció előtti napokban kicsi az esély a teherbeesésrepicture alliance / Getty Images Hungary

Ezen ismeretek birtokában az egyik kaliforniai termékenységkutató-központmunkatársai a menstruációs időszakot is figyelembe véve elkészítették azt a diagramot, amely megmutatja, hogy mely napokon a legkevésbé valószínű, hogy egy nő teherbe essen.

A kutatásban résztvevő dr. Jane Frederick endokrinológuselmondta: nagyon valószínűtlen, hogy teherbe esne egy nő, ha a menstruáció előtti napon védekezés nélkül bújik ágyba a partnerével. Ugyanígy nagyon kicsi az esély arra is, hogy valaki a menstruáció alatt vagy egy-két nappal azután essen teherbe.

Ezzel a listával tartsd számon a ciklusod!

A ciklusnak mindössze öt-hat olyan napja van – a 10-14 nappal a menstruáció előtt -, amikor a legnagyobb eséllyel teherbe lehet esni. Habár a fogamzást segítő ovuláció legfeljebb egy napig tart, a spermiumok akár öt napig is képesek életben maradni a szervezetben, ezért magas a fogamzás esélye az ovuláció körüli napokon. Kritikus időszaknak számít továbbá a menstruáció előtti és utáni 5-7 nap.

Íme a teherbeesés valószínűsége a menstruációhoz viszonyítva:

  kicsi a valószínűsége megtörténhet, de nem valószínű nagy a valószínűsége
10-14 nappal a menstruáció előtt     x
5-7 nappal a menstruáció előtt   x  
1-2 nappal a menstruáció előtt x    
menstruáció alatt x    
1-2 nappal a menstruáció után x    
5-7 nappal a menstruáció után   x  
10-14 nappal a menstruáció után     x

Ez a megállapítás a rendszeres, 28 napos ciklusokra vonatkozik. Ha valakinek valamilyen oknál fogva a menstruációs periódusa felborul, és szabálytalan lesz a havi ciklusa, előfordulhat, hogy nem tudja, mikor van peteérése, ezért nem alapozhatja a fentiekre a biztonságos védekezést.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra