Férfiaknál is előfordulhat ez a terhesség utáni elváltozás

GettyImages-653241632
Bagyinka Tímea

Nem is olyan régen még úgy gondolták, amikor egy újszülöttel együtt egy édesanya is születik, csak a szerencsén múlik, hogy kevésbé vagy jobban alakul át a teste a várandósság előttihez képest. Az, hogy ezzel a nők nem foglalkoztak volna azokban az időkben, nem valószínű, viszont az is biztos, hogy nem volt ilyen nagy számú az akkor hétköznapi életben még nem definiált szétnyílt hasizom megjelenése.

Sok minden változott, ami miatt napjainkban százalékos arányban sokkal magasabb a Rectus diastasis, azaz a szétnyílt hasizom kialakulásának a lehetősége, amikor is a hasfal közepén végigfutó linea alba mentén az egyenes hasizom kettéválik, közötte a kötőszövet elvékonyodik és kiszélesedik, megváltoztatva ezzel sok-sok működési mechanizmust. Most gyakrabban születnek nagyobb babák, mint régen. Sokaknál a családtervezés időpontja a harmincas éveik vége felé, negyvenes éveik elején érkezik el, sokkal később, mint néhány évtizede. 

Jellemzőbb az inaktív, mozgásban szegény életmód és ennek pont az ellenkezője, a túlzásba vitt sportolás is. A felsoroltak egyike sem kedvező a szétnyílt hasizom elleni védekezésben. Mindezek mellett pedig az élelmiszeripar „gazdagodása”, a kínálat duzzadása, az étkezési szokások átalakulása, az élvezeti termékek nagyarányú fogyasztása, ami szoros összefüggést mutat a szintén modern kori problémákkal, az elhízással és a narancsbőr megjelenésével. Ezek mind-mind abba az irányba vezetnek minket, hogy muszáj pontosan tudnunk arról, mi is az a szétnyílt hasizom, lehet-e tenni kialakulása ellen. S ha már van nekünk, akár kisebb, akár nagyobb mértékű, hogyan tudunk vele együtt élni úgy, hogy panaszokat ne okozzon.

A szétnyílt hasizom terhesség alatt és után is problémákat okozhat
A szétnyílt hasizom terhesség alatt és után is problémákat okozhatAleksandarNakic / Getty Images Hungary

#1 Tévhit: A szétnyílt hasizom a sportos életet élőket biztosan elkerüli

Ez sajnos nem így van, így könnyen érhet minket hideg zuhanyként a felismerés is. Lehet, hogy fél életünket a sportpályán és az edzőteremben töltöttük, és soha, de soha nem volt gond a hasunkkal sem. Bátran néztünk szembe a várandósságunk alatt testünk átalakulásával, bízva a befektetett energiában. Mégis, szülés után azzal a szinte felfoghatatlan ténnyel kell szembesülnünk, hogy a hasfalunk közepén egy kisebb vagy nagyobb rés tátong. Teljesen hétköznapi eset. Azt nem lehet állítani, hogy a szétnyílt hasizom megjelenése nem függ attól, hogy mennyit edzettünk a teherbeesés előtt vagy utána a szülésig. De függ ez számos egyéb tényezőtől is. Az izmok nagyon rugalmas szövettípusok. A kötőszövetek meg nem feltétlenül. Van, hogy ikerterhesség esetében sem sérül a bőr, de van, hogy egy 8 kilós súlygyarapodás is nyomot hagy a hason. Kívül a bőrön, vagy belül, a linea albán. Ez pedig nem azon múlik, hányszor és mit edzettünk a héten. Illetve nem csak attól függ. Hanem például attól, hogy mit ettünk az edzések előtt vagy után, mit és mennyit, sőt hogy mikor ittunk. És persze hogy milyen a testalkatunk, és hogy miket örököltünk felmenőinktől. Vannak befolyásolható tényezők, és vannak adottságok. Szerencsére az előbbiek többségben. Így ha preventíve szeretnénk tenni magunkért, akár az első baba születése előtt, akár a sokadiknál, és a cél az, hogy a már meglévő szétnyílt hasizom ne legyen rosszabb, akkor ne csak a sportolással eltöltött órák számát vegyük figyelembe.

#2 Tévhit: Ahogy jött, úgy el is múlik

A torna, az erősítés, a megfelelően összeállított edzésprogram, amelyben kiemelten fontos hangsúlyozni, hogy nem csak a has erősítésére koncentrál, csodákat tud tenni. Attól függően, mióta élünk szétnyílt hasizommal, a megjelenő panaszok száma az idő múlásával növekedhet. A probléma ritkán marad csak annyiban, hogy egy pohár víz után akkora a hasunk, mintha a hatodik hónapban járnánk. Hátfájdalom? Aszimmetrikus testkép? Térdfájás? Vizeletcsepegés? Mindet okozhatja a kezeletlen Rectus diastasis is. Ilyenkor a várandósság alatt megnyúlt hasizom nem tud „visszafeszesedni”. De arra ritkábban gondolunk, hogy nemcsak nyúlnak izmok (és nem csak a hasizmok nyúlnak), hanem rövidülnek is. És ha porszem kerül a gépezetbe, akkor a panaszok széles spektrumban jelentkeznek, és a megoldás is ugyanilyen integrált szemléletű programot kíván. Az izom pedig egy csodálatosan hálás szervünk, a gondoskodást sokszorosan visszaadja, és minden problémánkat orvosolhat is. De! A kötőszövet szerkezeti változása, ami ezt az egész galibát okozza, az nem múlik el, nem szűnik meg! Tehát a forrás megmarad. Csak hatalmas a különbség a kezeletlen és a karbantartott szétnyílt hasizom között. Itt kapunk sokan a fejünkhöz, hogy oh, jaj, akkor most egész életünkben tornázni kell majd? Igen! Egyébként szétnyílt hasizom nélkül is. De más a regeneráció, amikor felépítünk valamit, amikor nagyobb intenzitással kell belevetni magunkat a munkába, és más a szinten tartás, amikor a már elért állapotot kell megtartani. Nem nagy ördöngösség egyik sem, sokan megcsinálták már előttünk is.

#3 Tévhit: 9 hónappal innen és túl, avagy idő kell a regenerálódáshoz

Ha azt a hipotézist követjük, hogy későbbi éveinkben vállaljuk az első gyermeket, következhet az, hogy a második baba érkezésével sem várunk túl sokat, így a gyerekek (és a várandósságok között is) kicsi lesz a korkülönbség. Gyakran még a szoptatás alatti időszakban megfogan a következő kisbaba. Szétnyílt hasizom szempontjából pedig nem olyan rossz dolog, ha tudunk kicsit foglalkozni az izmainkkal a következő nagyobb terhelés előtt. Szülés után az izmoknak és az egész testnek tényleg időre van szüksége a regenerálódáshoz. De ezt a folyamatot lehet segíteni! Nem kell félni a szoptatás alatti izomláztól sem. Persze nem traktorkereket kell elkezdeni tologatni sportolás címszó alatt. Annak is lehet érvényessége, de talán nem ebben az időszakban. Ha megfelelő szakemberrel dolgozunk, figyelembe véve az egyéni adottságainkat, és fejlődésünk státuszai kellő kontroll alatt vannak, csak jót tehetünk magunknak azzal, ha a regenerációt időben megkezdjük.

#4 Tévhit: Csak várandósság alatt alakulhat ki

A szétnyílt hasizommal igaz, hogy leggyakrabban a várandósság után találkozunk, ebből gondolhatjuk, hogy csak a szült nőket érintheti. De ez így nem teljesen igaz. A várandósság egy olyan élethelyzet, amikor a maga természetes formájában növekszik a nyomás a hasban. Vannak azonban más esetek is, amikor az úgynevezett intraabdominalis, azaz belső hasüregi nyomásemelkedés jelentkezik, amely ha társul egy gyengébb hasfali szerkezettel, abban ott változások jelentkezhetnek. Ezekből lesznek a hasfal gyenge pontjain (köldök, lágyék) a sérvek, és ezekből lesz a Rectus abdominis, az egyenes hasizom szeparációja is, ami maga a szétnyílt hasizom. Így ez nem korhoz vagy nemhez és nem is a várandóssághoz köthető jelenség. Éppúgy kialakulhat férfiaknál megterhelő fizikai munka, túledzettség vagy valamilyen gyulladásos bélbetegség kapcsán is. Okozója lehet továbbá az elhízás és hormonális problémák miatti hirtelen súlygyarapodás is.

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra