Kell-e aggódnod a szeméremajkaid színe miatt?

GettyImages-1303328308

Előfordulhat, hogy néha ijesztő, amikor valami megváltozik az életünkben, azonban ha komolyabb helyen, például a nemi szervünkön észlelünk változást, akár halálra is rémülhetünk, pedig nem feltétlenül szükséges a kisebb dráma.

Az első lépés, amikor valami ilyesmi történik, hogy megkérdezed az orvosodat, de mivel az emberek sokszor jobban szeretik diagnosztizálni magukat, segítünk egy kicsit, hogy nehogy halálra aggódd magad, mielőtt bejutsz a dokihoz. Szóval nyugi, a változások a szeméremtestben normálisak és természetesek. Például: a szeméremajkaid színe.

Először is, kezdjük az alapokkal. A vulva a női nemi szervek külső részeinek megfelelő neve, és ezen a gyűjtőnéven belül vannak a szeméremajkak. A nagyajkak a bőr külső redői, a kisajkak pedig a belső redők.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a nemi szervük nem néz ki normálisan, pedig itt ugyanaz a helyzet, mint a mellekkel, hogy a „normális” valójában nem létezik. Az van ugyanis, hogy alakjukat, méretüket és általános megjelenésüket tekintve a szeméremajkak egyediek, ezért nincs egy pontos, meghatározható szín, amilyennek lenniük kellene. Például egyeseknek rózsaszín vagy lilás szeméremajkaik lehetnek, míg másoknak vöröses vagy barna szeméremajkaik vannak.

Általában a szeméremajkak színét a bőr tónusa határozza meg, bár az árnyalatuk idővel változhat.

Amikor a szeméremajkak színe megváltozik, az általában a hormonok miatt történik – magyarázza dr. Susan Loeb-Zeitlin, a New York-Presbyterian/Weill Cornell Medicine nőgyógyásza az InStyle-nak. Az első alkalom, amikor ilyen változást észrevehettél, pubertáskorodban volt, hiszen ilyenkor fejlődnek, megnőnek a szeméremajkak, és akár sötétebbé is válhatnak.

Tara Shirazian, a NYU Langone Health nőgyógyásza hozzáteszi, hogy a terhesség befolyásolhatja a szeméremajkak színét is, pontosan a vele járó jelentős hormonális változások. Ettől eltekintve megjegyzi, hogy a szeméremajkak színének enyhe változása meglehetősen gyakori, és – hacsak nincsenek további tünetei – ritkán adnak okot aggodalomra.

„Maga a szín valójában nem a betegség fő mutatója” – mondja dr. Shirazian, de felhívja a figyelmet arra is, van néhány változás, amire figyelni kell.

Viszont ha valamilyen foltot észlelsz rajtuk, amely sötétebb vagy vörösebb, mint a környező bőr többi része, például anyajegyet vagy duzzadt dudort, fordulj az orvosodhoz. Dr. Loeb-Zeitlin kiemelte, hogy minden új pigmentált elváltozást ki kell értékelni, hiszen az is lehet, hogy melanomád van.

Szóval érdemes rendszeresen megtekintened, hogy mi a helyzet a szeméremtesteddel, sőt, az sem árthat, ha alkalomadtán megszeretgeted, de azért nem kell állandóan vizslatnod. „A színek sokfélesége normális” – összegzett dr. Shirazian.

Oszd meg másokkal is!
Mustra