Így kerüld el a felfázást hatékonyan

GettyImages-687690097

A spárga nemcsak finom, de jó is szervezetednek: ha ürügyet keresel arra, hogy fogyaszd a zöldséget, most mutatunk párat.

Akár lila, akár zöld, akár fehér, a spárga ízletes és egészséges étel, a liliomfélék családjának tagja. A piacok már jó ideje teli vannak vele, és az utóbbi években egyre inkább szárba szökkenő népszerűségének köszönhetően ma már talán a legkisebb közértek is kínálják a spárgacsokrokat.

A spárga finom és jó is

Ízletes, és jó hatása is van: a spárga tökéletes zöldség
Ízletes, és jó hatása is van: a spárga tökéletes zöldségCarlo A / Getty Images Hungary

A vajon párolt spárga tökéletes arra, hogy egy tojásétel mellett energikussá tegyen reggeliként, de sós pitékbe is sütheted, fogyaszthatod grillezve vagy más zöldségekkel együtt sütve köretként is. Amilyen előkelő, olyan könnyű elkészíteni is, hollandi mártással pedig elegáns szereplője bármilyen ebédnek. Ha szereted, biztosan nem is kell meggyőznünk arról, miben rejlik szuperereje – de azért jobb tudni, hogyan tesz neked jót minden csokornyi elfogyasztott spárga!

Rengeteg hasznos tápanyag van benne

Az étel a fogyókúrázók barátja: teli van rostokkal, viszont kalóriatartalma alacsony, 90 gramm főtt spárga mindössze 20 kcal-t tartalmaz. A-, C-, E- és K-vitamin mellett folátot, foszfort és káliumot is tartalmaz, de vas, cink és riboflavin forrása is egyben. Antioxidánsokban is bővelkedik: ezek az oxidatív stresszt csökkentik, ami sejtöregedéshez, krónikus gyulladáshoz és még egyes rákbetegségek kialakulásához is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A spárgában különösen kvercetin, izorhamnetin és kaempferol van sok: ezek a flavonoidokként is ismert antioxidánsok már kísérletekben is bizonyították, hogy 

képesek a vérnyomás csökkentésére, a gyulladásos folyamatok visszaszorítására és rákmegelőző hatással is bírnak.

A spárga zöld színét okozó antocianin a szívbetegségek ellen is véd.

Beleid is megköszönik, ha fogyasztod

A sok rost az emésztésedre hat jótékonyan: mind oldható, mind oldhatatlan rost van benne, melyek egyaránt segítenek megőrizni beleid egészségét. Emellett fogyókúrádban is hasznos társ lehet a zöldség azáltal, hogy

kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor nagyon magas a víztartalma: mintegy 94 százalékos.

Az alacsony kalóriatartalom mellett nagy mennyiségű vizet tartalmazó ételekről ismert, hogy nagyon hasznosak a súlyukból veszteni vágyóknak.

Tésztaételekben is fogyaszthatod
Tésztaételekben is fogyaszthatodWestend61 / Getty Images Hungary

Fertőzések esetén is van haszna

Mindezen túl a spárga természetes vízhajtóként is működik, ezzel pedig segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket: a gyakori vizelés hatására tisztább marad a húgyút, mivel a baktériumok távoznak a vizelettel együtt. Épp ezért a régiek természetes eredetű gyógyszerként is gondoltak rá,

húgyúti fertőzések esetén spárgafogyasztással igyekeztek hamar túllépni a megbetegedésen.

Itt azonban nem érnek véget a jó hírek: szaponin protodioscin is van a zöldségben, ami termékenységedre gyakorol jó hatást. A Phytomedicine című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint ez az anyag támogatja a petefészek egészségét, fokozza a libidót a menopauza után, és még a petefészekrákos sejtek ellen is harcolhat. Férfiaknak is sokat segít: növeli a tesztoszterontermelést, helyreállítja a merevedési funkciókat, és fokozza a libidót.

Végül azt sem szabad elfeledni, hogy terhességben is hasznos lehet fogyasztása foláttartalma miatt, de azok is kiaknázhatják a benne rejlő előnyöket, akik depresszióval küzdenek: szintén a folát, valamint a B12-vitamin segítheti őket kedélyük javításában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek