A magyarok kedvenc nyári étele olcsó, gyors és immunerősítő egyszerre

GettyImages-1297236904
Olvasási idő kb. 5 perc

Mindössze három összetevő alkotja azt az ikonikus magyar éltelt, mely nem hiányozhat egyetlen család nyári menüjéből sem. A C-vitaminban gazdag fogás ráadásul olcsó, kalóriaszegény és gyorsan elkészíthető, számtalan módon tehetjük változatossá.

Ehetjük önmagában, vagy tojással dúsítva, de sokan arra esküsznek, ha szalonna és kolbász is kerül bele. Még befőttnek is ideális a téli hónapokra előre készülve. Ez a paprikás-paradicsomos gyorsétel a nyári szezon egyik slágere, nem véletlenül. Ha megfelelően készítjük el, bármely diétában megállja a helyét. 

Csak hagyma, paradicsom és paprika szükséges az alaprecepthez, s máris pár perc alatt kész a lecsónk. A tipikus nyári étel nem véletlenül olyan kedvelt az egész országban, a hasonló fogások, melyek sok lédús zöldség összefőzésének eredményei, a legtöbb környező állam jellegzetes konyháinak is alapdarabjai. 

Az olcsón elkészíthető lecsó a téli hónapokban is vitamindús fogás lehet
Az olcsón elkészíthető lecsó a téli hónapokban is vitamindús fogás lehetOlena Hyria / Getty Images Hungary

Tök, cukkini vagy padlizsán is kerülhet bele

Az évszázadok folyamán a világ több pontján is kialakultak a lecsóhoz hasonló ételek. Nem is csoda, hiszen a friss idényzöldségek páratlan vitamintartalmukkal egyszerűen és hatékonyan töltik fel szervezetünk raktárait. A paprika és a paradicsom is hamisítatlan nyári zöldségféle, melyek az európai tájak éghajlati körülményei között annak ellenére otthon érzik magukat, hogy valójában nem is őshonosak a kontinensen. Mivel minden konyhakertben jelen lévő, egyszerűen termeszthető, kis helyigényű növényekről van szó, gyorsan kedvelt alapanyaggá váltak szerte Európában. Ízviláguknak köszönhetően jól mutatnak a legtöbb egyéb nyári zöldséggel párosítva. 

A franciák ratatouille-ja is egyfajta lecsó, igaz, ebbe az ott népszerű egyéb zöldségek, padlizsán, cukkini vagy tök is kerülhet. Padlizsánnal készül izraeli verziója, a saksuka is. Bár jóval tartalmasabb fogás, a Szerbiában igen népszerű, agyagedényben sütött gyuvecs is hasonló jellegű, a zöldségek mellé a rizs és a hús is kerül a cserépbe. A sütőben sült egytálételt sokszor tejföllel együtt eszik. Hasonló, régi rác étel az omácska is. 

Az ottomán törökök menemenje pedig leginkább a mi tojásos lecsónkra hasonlít, melyről az 1930-as években Karinthy Frigyes is megemlékezett. Az író kedvenc eledele a bevert tojásos lecsó volt, s örömünnepet ült, amikor ez került az asztalára. 

Szinte bármilyen zöldséget tehetünk a lecsóba
Szinte bármilyen zöldséget tehetünk a lecsóbamikroman6 / Getty Images Hungary

Évszázadokig mérgezőnek hitték

Hogy mikor vált a magyar konyha szerves részévé a lecsó, az a mai napig kutatás tárgyát képezi. Mivel a paradicsom és a paprika is Amerika felfedezését követően került csak Európába, biztosan kijelenthetjük, hogy nem egy olyan étellel van dolgunk, amit a honfoglaló magyarok is megfőzhettek.

Valószínűbb, hogy a bolgárkertészek fővárosba telepedésével egy időben szivárgott be a polgári konyhákba az ő egyik jellegzetes, szabad tűzön, bográcsban főtt ragujuk, melyet aztán minden szakácsnő a saját szája ízére alakítgatott.

A budapesti külterületeken megjelenő nagy kertészetekben a kiegyezést követő időszakban kezdtek ugyanis nagy mennyiségben paprikát, illetve paradicsomot termeszteni, és ekkor jöttek rá az emberek, hogy a paradicsom egyáltalán nem mérgező, és nem csak dísznövénynek alkalmas. Ez a tévhit ugyanis évszázadokig tartotta magát, így a vitamindús bogyós gyümölcs nem is volt jelen a konyhaművészetben ezt megelőzően. 

Minden ízében vitamin

A lecsó alapját jelentő zöldségek önmagukban is jótékony hatásúak, hiszen vitaminban gazdagok. Szaftját a dinsztelt hagyma adja, ez kerül először a zsiradékra a serpenyőben. Érdemes bőkezűen bánni vele, mert nem csak magas a C-vitamin-tartalma, egyéb egészséges összetevőket, B1-, B2-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket is tartalmaz. Amellett, hogy igazoltan immunerősítő hatású, segítség lehet az érelmeszesedés megelőzésében, a szívroham rizikójának csökkentésében is.

A lédús, magas cukor- és C-vitamintartalmú paradicsom nagy mennyiségű fogyasztása a hasnyálmirigyrák és a petefészekrák esetében egyaránt pozitív hatású lehet. 

A paprikáról pedig mindannyian tudjuk, hogy az egyik legnagyobb C-vitamin-forrással bíró élelmiszer, száz gramm nyers paprika 70–250 mg C-vitamint tartalmaz a fajtától függően. Olyan vegyületek is megtalálhatóak benne, melyek segíthetnek szervezetünknek megelőzni a rákos megbetegedéseket. Ha a csípős változatait is beleszeleteljük az ételbe, megfelelő mennyiségű kapszaicinhoz juthatunk, mely segíthet a daganatok kialakulásának megelőzésében is. A lecsóba kerülő fűszerpaprika-őrlemény karotinoid sejtjei pedig a forró olajban feloldódva támogatják leginkább szervezetünk egészségét. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek