Nem csak a tejben van kalcium: infografikán a legjobb kalciumforrások

A kalcium, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen mikroelem a testünkben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, aminek körülbelül 99 százalékát a csontjaink tárolják. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a csontrendszerünk és a fogaink számára létfontosságú, hanem nagy szerepe van – többek között – abban, hogy az idegrendszerünk, a hormonképződésünk és az izmaink megfelelően működjenek, továbbá szabályozza a vérnyomásunkat és a vérképződésünket is. Éppen ezért az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításakor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő napi kalciumbevitelre.

Egy egészséges felnőtt napi minimális kalciumszükséglete 800–1000 mg.

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

Ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt kalcium megfelelően hasznosuljon, nem csak a nyersanyagaink kalciumtartalmára kell odafigyelnünk. Minden kalciumtartalmú élelmi anyagunk foszfort is tartalmaz. Ha egy élelmiszer kalcium-foszfor aránya 1:1, vagy ennél több a kalcium javára, akkor a foszfor elősegíti a kalcium felszívódását és beépülését, azonban ha valamiben több a foszfor, mint a kalcium, sajnos pont az ellenkezője történik, azaz a kalcium nemhogy nem szívódik fel, hanem a csontokból is kiszabadul, és kiürül a szervezetünkből. Ezért nagyon fontos az, hogy a megfelelő kalciumfelszívódás érdekében ne csak a kalciummennyiségre figyeljünk, hanem a kalcium-foszfor arányra is.

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

Így tud a kalcium jobban hasznosulni

 • D-vitaminnal együtt fogyasztva nő a kalcium felszívódása és hasznosulása, ezért – amennyiben vegyes táplálkozást folytatunk – érdemes a napi kalciumszükségletünk nagy részét tejtermékekből fedezni.
 • A kalcium savas közegben könnyebben felszívódik, ezért a magasabb kalciumtartalmú ételeket és élelmiszereket érdemes fehérjékkel együtt fogyasztani.
 • Minden étkezésünk tartalmazzon magas kalciumtartalmú élelmiszert.
 • Növényi étrendet követők válasszanak kalciummal dúsított tej- és tejtermék-helyettesítőket.
 • Nassoljunk olajos magvakat, vagy édesség gyanánt készítsünk gyakrabban zabkását, zabpalacsintát.

  Mentesen főzni könnyű!

   

  Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

  A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

  hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra