Egy egészséges felnőtt napi minimális kalciumszükséglete 800–1000 mg.
Ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt kalcium megfelelően hasznosuljon, nem csak a nyersanyagaink kalciumtartalmára kell odafigyelnünk. Minden kalciumtartalmú élelmi anyagunk foszfort is tartalmaz. Ha egy élelmiszer kalcium-foszfor aránya 1:1, vagy ennél több a kalcium javára, akkor a foszfor elősegíti a kalcium felszívódását és beépülését, azonban ha valamiben több a foszfor, mint a kalcium, sajnos pont az ellenkezője történik, azaz a kalcium nemhogy nem szívódik fel, hanem a csontokból is kiszabadul, és kiürül a szervezetünkből. Ezért nagyon fontos az, hogy a megfelelő kalciumfelszívódás érdekében ne csak a kalciummennyiségre figyeljünk, hanem a kalcium-foszfor arányra is.
Így tud a kalcium jobban hasznosulni
- D-vitaminnal együtt fogyasztva nő a kalcium felszívódása és hasznosulása, ezért – amennyiben vegyes táplálkozást folytatunk – érdemes a napi kalciumszükségletünk nagy részét tejtermékekből fedezni.
- A kalcium savas közegben könnyebben felszívódik, ezért a magasabb kalciumtartalmú ételeket és élelmiszereket érdemes fehérjékkel együtt fogyasztani.
- Minden étkezésünk tartalmazzon magas kalciumtartalmú élelmiszert.
- Növényi étrendet követők válasszanak kalciummal dúsított tej- és tejtermék-helyettesítőket.
- Nassoljunk olajos magvakat, vagy édesség gyanánt készítsünk gyakrabban zabkását, zabpalacsintát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés