Az alma és a cékla jótékony hatásai széles körben ismertek. Az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. A cékla gazdag vitamin- és ásványi anyagokban. Nyomelemei, vitaminja, valamint ásványi anyagai révén javítja a vérképet, jó antioxidáns hatású, és a 60-as évek elején fedezték fel, hogy a vörös színű festékanyaga (betain) segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket.
A gyermekeim abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a nagymamám személyében van dédnagymamájuk. A dédi ráadásul nemcsak létezik, de korához képest friss, fitt és rendkívül aktív is. Mindezt pedig úgy produkálja, hogy 14 évvel ezelőtt megküzdött egy komoly daganatos megbetegedéssel is. Azóta a napi rutinja része az a nyers almás-céklás koktél, amelyet minden reggel összedob magának, és az orvosok is dicsérik érte.
Íme, hogyan készül!
Hozzávalók
- 100 g alma
- 100 g cékla
- almaecet - ízlés szerint
- méz - ízlés szerint
Elkészítés
Dédi az azonos mennyiségű almát és céklát aprólyukú reszelőn átreszeli (mindig a céklával kezdi). Ezután a reszeléket összekeveri, ízlése és a napi hangulata szerint tesz hozzá némi almaecetet és mézet, majd az egész koktélt nyersen elfogyasztja.
Ha valakinek úgy jobban tetszik, kevés vízzel össze is turmixolhatja, és smoothie-ként megihatja.
A fogyasztása a napi szinten ajánlott.