Akár 20 évvel tovább élhetsz, ha ezt a 8 szabályt betartod

GettyImages-639462328

Legalább húsz évvel élhetnek tovább azok, akik bizonyos életmódbeli szabályokat betartanak, derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott amerikai kutatás eredményeiből. A listában számtalan evidencia mellett érdekességekre is bukkantunk. Lássuk hát, hogyan válhatunk extra hosszú életű matuzsálemmé!

Valóban ismerjük a hosszú élet titkának egyértelmű összetevőit? Egészséges életmód, megfelelő mennyiségű mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás, lelki harmónia, mi kellhet még? Nos, van még néhány összetevő…

A kutatók ma már szinte mindent megvizsgáltak a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve, s nincs ez másként azzal sem, vajon mitől függ, hogy ki meddig él. Cikkünk végén szavazhatsz, így megnézheted azt is, a Dívány olvasói mennyire törekednek a hosszú és egészséges életre. 

A hosszú élet egyik titka a minőségi kapcsolatokban rejlik
A hosszú élet egyik titka a minőségi kapcsolatokban rejlikHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Egy emberöltővel tovább: a hosszú élet szabályai

Az amerikai Carle Illinois College of Medicine kutatói közel hétszázezer egykori amerikai veterán katona bevonásával kezdték meg évekkel ezelőtt azokat a vizsgálatsorozatokat, melyek az életminőséget befolyásoló szokások, illetve az egészség és az élethossz közötti összefüggéseket igyekeztek feltárni. Az eredményeikről idén július végén számoltak be.

A vizsgálat eredményeként összeállt egy olyan lista, mely azokat a szokásokat sorjázza, amelyek közvetlen hatással vannak arra, ki meddig él, nemtől, iskolázottságtól és etnikai hovatartozástól függetlenül. A résztvevők között voltak, akiknél minden tétel megvalósult, és olyanok is természetesen, akiknél csak némelyik vagy éppen egyik sem. A 40–99 év közötti tesztalanyok betegségeit és a vizsgálat közben bekövetkezett halálokokat is figyelembe vették, amikor az életvitel bizonyos, jellemzően mindenkit érintő részletei közül kiemelték azt a nyolcat, amelyek igazán számítanak.

Lássuk tehát, mit kell tennünk, hogy sokáig éljük!

Éveken keresztül követték nyomon a résztvevők mindennapjait, betegségeit és szokásait. Az összegzést követően kiderült, hogy a fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése és az opioid kábítószer-függőség hiánya volt a legnagyobb pozitív hatással az élettartamra. Ezek közül is kiemelkedett a testmozgás, ami önmagában minden egyéb káros szenvedély mellett is képes volt hozzáadni az évek számához.

Azok, akik napi szinten rendszeresen sportoltak, és semmiféle függőséget okozó szerrel nem éltek, 46 százalékkal éltek tovább. A napi szintű mozgásos tevékenység még az aktív dohányosok vagy a gyógyszerek következtében kábítószerfüggővé vált emberek esetén is évekkel nyújtotta meg az élethosszt. 

Az aktív életmód hozzájárulhat életünk meghosszabbításához
Az aktív életmód hozzájárulhat életünk meghosszabbításáhozLordn / Getty Images Hungary

20 százalékkal tovább éltek átlagosan azok is, akik a leginkább stresszmentes környezetben töltötték idejüket, és az egészségesen táplálkozó, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó társaik is. Az alkoholfogyasztás minimalizálása szintén egy pont a listán a hosszú élet felé vezető úton. Meglepő módon a pihentető alvás és a rendszeres és aktív társas kapcsolatok kerültek az utolsó két helyre.

A hosszú élet listája a kutatók szerint

1. Rendszeres fizikai aktivitás

2. Nemdohányzó életmód

3. Kábítószermentes élet

4. Egészséges táplálkozás

5 Stresszmentesség

6. Pihentető alvás 

7. Absztinencia/mértékletes alkoholfogyasztás

8. Rendszeres és minőségi kapcsolatok

Azok a férfiak, akik egyik pontnak sem feleltek meg, átlagosan 62 éves korukig maradtak életben, azon társaik viszont, akik minden feltételt teljesítettek, megérték a 82. életévüket is. A vizsgálatban szereplő nőknél mindkét életkor picit magasabb volt, a káros szokásokat nem mellőzők 66, míg az összes szabályt betartó nők 88 gyertyát fújhattak el az utolsó tortájukon. 

Általánosságban elmondható, hogy azok a férfiak és nők, akik életük második felében változtatnak káros szokásaik egy részén, már szinte egy emberöltővel tovább élhetnek. Az egészséges fiatalkor ráadásul további, hosszú távú előnyökkel jár, minél később lazítunk a fentieken, annál magasabb kort érhetünk el.

A hosszú élet melyik szabályát tartod be? Több választ is megadhatsz

Oszd meg másokkal is!
Mustra