A glikémiás index egy összehasonlító jelző, egy viszonyítási százalék, amely megmutatja, hogy az egyes nyersanyagoknak milyen a cukorhoz – vagy más néven glükózhoz – viszonyított vércukoremelő hatása. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha valaminek magas a glikémiás indexe, akkor az, miután elfogyasztottuk, sokkal gyorsabban felszívódik, és rövid idő alatt – akár kiugróan – magasra emeli a vércukorszintünket (akárcsak a cukor).
Ez az érték manapság különösen fontos, hiszen egyre gyakrabban előforduló megbetegedés, a cukoranyagcsere-zavar, amely súlyosabb esetben akár inzulinrezisztenciában vagy 2-e típusú diabéteszben is megnyilvánulhat.
Fontos megemlíteni, hogy a glikémiás indexet számos tényező befolyásolhatja, többek között például hogy az adott nyersanyag mellé fogyasztunk-e fehérjét vagy rostokat; az élelmiszer mennyire feldolgozott (minél jobban szétroncsolják a sejtszerkezetét mesterségesen, annál nagyobb lesz a glikémiás indexe), sőt, az is megváltoztatja az élelmiszerek glikémiás indexét, hogy mennyi ideig főzzük az ételösszetevőket (minél tovább, annál inkább nő az érték). Azonban általánosságban elmondható, hogy ha igyekszünk minél alacsonyabb glikémiás indexű nyersanyagokat az étrendünkbe állítani, és figyelünk a megfelelő rostbevitelünkre, már akkor is rengeteget teszünk a vércukorháztartásunk egyensúlyban tartása érdekében.