Mindannyian tudjuk, hogy a csipsz vagy a különféle cukros édességek nem a legegészségesebb rágcsálnivalók, de lecserélhetjük ezeket olyan snackekre, amelyek nemcsak finomak, hanem például segíthetnek megelőzni a krónikus betegségeket. Éppen ezért célszerű tízóraira vagy uzsonnára rostokban, jó zsírokban és fehérjékben gazdag dióféléket és különféle magvakat választani.
Ezek a magok szolgálják a legjobban a nők egészségét
A tökmagról köztudott, hogy kifejezetten jó tesz a prosztata egészségének, ám azt kevesen tudják, hogy fogyasztása a nőknek is előnyére szolgál. A tökmag ugyanis igen sok magnéziumot tartalmaz, és ez az ásványi anyag különösen fontos szerepet játszik a nőket komolyabban sújtó csontritkulás megelőzésében.
Emellett a tökmag cinktartalma is kiváló. A cink szerepet játszik a menstruációs ciklus szabályozásában azáltal, hogy részt vesz a reproduktív hormonok, például a tüszőstimuláló FSH hormon és a luteinizáló hormon szintézisében, raktározásában és felszabadulásában. A cink a terhesség alatt is fontos a DNS-szintézisben betöltött szerepe miatt, amely a magzati fejlődés alapvető élettani folyamata.
A nők egészségének védelme érdekében szintén jó választás lehet a brazildió is, ami szeléntartalmával hozzájárul a menstruáció szabályozásához.
Napi két dió elfogyasztása fedezi az ajánlott szelénszükségletet.
Ezt rágcsáld, ha fogyni szeretnél
Annak, aki fogyni szeretne, érdemes napraforgómagot rágcsálnia, ami az egyes diófélékhez és a különféle magvakhoz képest jóval kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz. Emellett a benne lévő foszfornak köszönhetően segíti a sejtek növekedését és helyreállítását, továbbá jó vas- és rostforrás is.
A kendermagban lévő fehérje nem csupán energiával lát el bennünket, hanem a benne lévő ómega-3 zsírsavaknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, és gondoskodik a szív egészségéről is.
Ez egy kiváló kombináció annak érdekében, hogy hosszú ideig jóllakottnak érezzük magunkat, miközben feltöltjük szervezetünket olyan ásványi anyagokkal, mint a cink és a vas.
Szintén huzamosabb időre eltelít bennünket a földimogyoró, melyben sok rost található, egészséges zsírt és fehérjét is tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok pedig megkötik a szabad gyököket, ezáltal védelmet nyújtanak a rákos megbetegedéssel szemben.
A kesudió magas fehérjetartalmának köszönhetően szintén segít abban, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Miután egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban is gazdag, segít a koleszterinszint csökkentésében, és védi a szív egészségét.
Ezzel a diófélével csökkentheted a vércukorszinted
A pisztácia magas rost- és fehérjetartalmával segíti a vércukorszint szabályozását, emellett igen alacsony a kalóriatartalma, így a testsúly szabályozásban is fontos szerepet játszhat.
A mogyoró B6-vitamint, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, melyek hasznosak az anyagcsere-folyamatokban, valamint az immunerősítésben és a vérnyomás szabályozásában. Ezenkívül kiváló forrása az egészséges zsíroknak, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, és mérséklik a gyulladások esélyét.
Egyes kutatások azt is kimutatják, hogy az olajsav, amely bőségesen fordul elő ezekben a diófélékben, jótékony hatással lehet az inzulinérzékenységre, ami javítja a vércukor-anyagcserét és csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
Ez a dióféle a legjobb a szívnek
A mandula a benne lévő érlazító aminosavnak köszönhetően segíthet a vérnyomás csökkentésében. Kardiometabolikus védő hatása is van, így egy kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend részeként fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. Bőségesen tartalmaz ómega-3 zsírsavat és alfa-linolénsavat, így naponta fogyasztva kielégítheti a napi szükségletet esszenciális zsírsavakból.
A pekándió szintén az egészséges zsírok és rostok nagyszerű forrása. Az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak révén segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Emellett bőségesen tartalmaz A- és E-vitamint.
Ezt edd, hogy az agyadnak jó legyen
Miután a dió gyulladáscsökkentő zsírokban gazdag, így csökkenti az idegrendszeri gyulladásokat, ezáltal fenntartja a mentális egészséget, a jó közérzetet, valamint mérsékli a kognitív hanyatlás kockázatát, potenciálisan neuroprotektív, vagyis idegsejtvédő hatással bír.
Egy amerikai orvos szerint van három olyan élelmiszer, amit, ha minél gyakrabban beiktatunk az étrendünkbe, nagy eséllyel elkerülhetjük a vastagbélrákot. Ha szeretnéd tudni, melyik dióféle szerepel ezen a listán, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés