- Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A dió nagyobb mennyiségben tartalmaz E-vitamint, B-vitaminokat, folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, rezet, de van benne még foszfor, nátrium és mangán is.
- A dióban található kalcium viszonylag nagy mennyiségben és nagyon jól felszívódó formában van jelen, mely hozzájárul a csontok egészséges működéséhez, illetve az időskori csontritkulás megelőzéséhez is.
- A dió kiváló fehérjeforrás. Mivel viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét (8,6 g/100 g), a növényi étrendet követők számára esszenciális nyersanyag, érdemes naponta fogyasztani belőle.
- A dióban többszörösen telítetlen zsírok, például ómega-3 zsírsavak találhatók, amelyek kedvező hatásúak többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkentik a koleszterin és rossz zsírok szintjét, valamint erősítik és rugalmassá teszik az ereket, és csökkentik a vérnyomást is.
- A dióban lévő jó zsírsavak hozzájárulnak a szellemi frissességhez, támogatják az agymunkát, jót tesznek a koncentrációnak és javítják a memóriát is.
- Ugyan energiatartalma viszonylag magas, zsírsavtartalmának köszönhetően akár fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása, hiszen nagyjából egy maréknyi mennyiség szuperül beilleszthető mondjuk egy uzsonnának, ráadásul magas tápanyagtartalmának hála, már pár szem dió is kellemesen eltelít és elűzi a nassolás utáni sóvárgást.
Kiváló nassolnivalóMehmet Onur Bozkurt / Getty Images Hungary
- A dióban lévő értékes antioxidánsok megvédik sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, illetve a korai öregedéstől is. Jótékony hatását már napi 1 maroknyi mennyiség elfogyasztásával a hasznunkra tudjuk fordítani.
- Magnéziumtartalma jelentős, ezért a dió hozzájárul az idegrendszerünk, az immunrendszerünk védelméhez, emellett rendkívül jó stresszoldó is, valamint elősegíti az izmaink, a testünk ellazulását. Ha néhány szemet elropogtatunk lefekvés előtt, mélyen és pihentetően fogunk éjszaka aludni, és elkerülhetjük az álmatlan forgolódást.
- Ugyan nem ez az első nyersanyag, ami a rostok hallatán beugrik, de a dió rosttartalma is jelentős. Éppen ezért napi fogyasztásával hozzájárul a rostokban gazdagabb, egészséges és minőségi táplálkozás kialakításához.
- Nemcsak a termése, de a dió levele is értékes. A diólevélből készített tea vértisztító, gyomorerősítő, használhatjuk hasmenés kezelésére, de magas vérnyomás esetén is javasolt a fogyasztása (körültekintően alkalmazva!).
*A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés