Az ősz ajándéka: 10 dolog, amiért érdemes diót fogyasztani

GettyImages-481114288

Az ősz egyik legértékesebb ajándéka a dió, amelynek számos, egészségünkre gyakorolt jótékony hatása van. Ebben a cikkünkben megmutatjuk azt a 10 legfontosabb dolgot, amiért érdemes diót fogyasztani.

  • Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A dió nagyobb mennyiségben tartalmaz E-vitamint, B-vitaminokat, folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, rezet, de van benne még foszfor, nátrium és mangán is.
  • A dióban található kalcium viszonylag nagy mennyiségben és nagyon jól felszívódó formában van jelen, mely hozzájárul a csontok egészséges működéséhez, illetve az időskori csontritkulás megelőzéséhez is.
  • A dió kiváló fehérjeforrás. Mivel viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét (8,6 g/100 g), a növényi étrendet követők számára esszenciális nyersanyag, érdemes naponta fogyasztani belőle. 
  • A dióban többszörösen telítetlen zsírok, például ómega-3 zsírsavak találhatók, amelyek kedvező hatásúak többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkentik a koleszterin és rossz zsírok szintjét, valamint erősítik és rugalmassá teszik az ereket, és csökkentik a vérnyomást is.
  • A dióban lévő jó zsírsavak hozzájárulnak a szellemi frissességhez, támogatják az agymunkát, jót tesznek a koncentrációnak és javítják a memóriát is.
  • Ugyan energiatartalma viszonylag magas, zsírsavtartalmának köszönhetően akár fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása, hiszen nagyjából egy maréknyi mennyiség szuperül beilleszthető mondjuk egy uzsonnának, ráadásul magas tápanyagtartalmának hála, már pár szem dió is kellemesen eltelít és elűzi a nassolás utáni sóvárgást.
Kiváló nassolnivaló
Kiváló nassolnivalóMehmet Onur Bozkurt / Getty Images Hungary
  • A dióban lévő értékes antioxidánsok megvédik sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, illetve a korai öregedéstől is. Jótékony hatását már napi 1 maroknyi mennyiség elfogyasztásával a hasznunkra tudjuk fordítani.
  • Magnéziumtartalma jelentős, ezért a dió hozzájárul az idegrendszerünk, az immunrendszerünk védelméhez, emellett rendkívül jó stresszoldó is, valamint elősegíti az izmaink, a testünk ellazulását. Ha néhány szemet elropogtatunk lefekvés előtt, mélyen és pihentetően fogunk éjszaka aludni, és elkerülhetjük az álmatlan forgolódást.
  • Ugyan nem ez az első nyersanyag, ami a rostok hallatán beugrik, de a dió rosttartalma is jelentős. Éppen ezért napi fogyasztásával hozzájárul a rostokban gazdagabb, egészséges és minőségi táplálkozás kialakításához. 
  • Nemcsak a termése, de a dió levele is értékes. A diólevélből készített tea vértisztító, gyomorerősítő, használhatjuk hasmenés kezelésére, de magas vérnyomás esetén is javasolt a fogyasztása (körültekintően alkalmazva!).

*A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra