A D-vitamin (kalciferol) az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen és mostanában igen sokat emlegetett vitamin. Nem véletlen, hogy a járványhelyzet miatt ilyen nagy figyelmet kapott, hiszen a mindenki által ismert csontok és fogak megfelelő állapotát kialakító és megőrző hatásán túl a D-vitaminnak számos egyéb jótékony és hihetetlenül fontos tulajdonsága is van, többek között:
- támogatja az immunrendszerünk megfelelő működését;
- csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát (pl. PCOS, IR, cukorbetegség);
- szerepe van a hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában;
- elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését a csontjainkba;
- szerepet játszik a sejtosztódásban, éppen ezért fontos a daganatos megbetegedések megelőzésében is;
- elősegíti és támogatja a sikeres testtömegcsökkentést, fogyókúrát (gátolja a zsírsejtek kialakulását, osztódását);
- fenntartja az izmaink egészségét és erejét;
- csökkenti a koleszterinszintet (a D-vitamin elővitaminja koleszterinből képződik);
- nagy segítség a már kialakult szénhidrátanyagcsere-zavarok terápiájában (a D-vitamin jelenléte szükséges az inzulintermelő bétasejtek normál működéséhez);
- csökkenti a fáradtságot, kimerültséget.
A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására, azonban bizonyos esetekben – különösen a napfény nélküli, szürke, borús évszakokban – kiemelten figyelnünk kell arra, hogy megfelelő legyen a D-vitamin-ellátottságunk, melyet bizonyos táplálékok fogyasztásával, illetve táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal tudunk biztosítani. Rövid ideig, terápiásan étrend-kiegészítők alkalmazása is szükségessé válhat.
A felnőttek átlagos D-vitamin-szükséglete kb. 2000 NE, azaz nemzetközi egység. Ennek a szükségletnek csupán kis részét tudjuk a táplálkozással kielégíteni, azonban a D-vitamint tartalmazó élelmiszerek étrendbe állításával – ugyan nem tudjuk fedezni a teljes szükségletet, de – hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a napi kellő mennyiség teljesüljön.
Tippek a D-vitamin-szint növeléséhez
- A napsütéses napokon legyél minél többet a szabadban, sportolj, sétálj, kirándulj rendszeresen.
- Fogyassz gyakrabban tengeri halakat, belsőségeket (pl. májat), tojást (a koleszterinszintedre vigyázz!).
- Naponta igyál/egyél tejet, tejtermékeket! A fermentált (tej)termékekben található K2-vitamin elősegíti és megkönnyíti a D-vitamin felszívódását.
- Heti legalább egyszer fogyassz gombát, és főzés előtt 10-15 percre tedd napos helyre!
- Csökkentsd az üdítőitalok fogyasztását!
- Amennyiben táplálékkiegészítőre is szükséged van, olyan kapszulát válassz, amelyben a D-vitamin olajos közegben oldva van jelen!
- Figyelj a magnéziumbeviteledre is! A D-vitamin és a magnézium segítik egymás felszívódását és hasznosulását.
- Rendszeresen ellenőriztesd a D-vitamin-szintedet! A kapott érték mindig pillanatnyi állapotot mutat, ugyanakkor nagy segítség, hogy lásd, jó úton haladsz-e, megfelelő-e a táplálkozásod.
(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés