Ámbár az év legtöbb szakában megvásárolhatod az élelmiszerboltokban, valójában a nyár a cukkini valódi szezonja: ekkor érik a gyümölcs, amelyet valószínűleg szinte kizárólag sós ételekben fogyasztasz. Nyersen nagyszerű salátában, de megtöltheted, kiránthatod, vagy akár rakott cukkinit is készíthetsz belőle. A grillpartik barátja, egyszerűen ezerarcú ez a finomság, melynek olyan pozitív hatásai is vannak, amilyenekről eddig mit sem tudtál!
Jót tesz neked, ha cukkinit eszel
Az 1800-as évek óta ismert finomságnak sokféle gyógyhatást tulajdonítottak már a történelem során, igaz, ezek nem mindegyikét sikerült tudományosan is bizonyítani. Az ugyanakkor tény, hogy
22 dekagramm cukkiniben mindössze 17 kalória van, alig tartalmaz szénhidrátot és zsírt, ugyanakkor vitaminokban bővelkedik.
Napi A-vitamin-beviteled 40 százalékát fedezheted egy ekkora adagnyi cukkini elfogyasztásával, miközben sokféle antioxidánst is beviszel a szervezetedbe.
Nagy mennyiségben van benne lutein, zeaxantin és béta-karotin, amelyek jótékonyan hathatnak a szemre, a bőrre és a szívre, valamint védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák ellen. A kutatások szerint a növény héja rejti a legnagyobb mennyiségű antioxidánst. A sárga cukkinik valamivel magasabb szintet tartalmazhatnak, mint a világoszöldek.
A belek barátja
Az emésztésre is jótékonyan hat, ha cukkinit fogyasztasz. Egyrészt magas a gyümölcs víztartalma, ami jót tesz, ha székrekedéssel küzdő emberek fogyasztják e finomságot. Oldhatatlan és oldható rosttartalma segíti a belek egészségét, illetve azt is, hogy a széklet lazább maradhasson azokban, ezzel megelőzve a szorulást. Rövid láncú zsírsavtartalma révén csökkentheti a belek gyulladását, ami a colitisben, Crohn-betegségben vagy IBS-ben szenvedők számára jó hír.
Használhatod ezen túlmenően a cukkinit arra is, hogy természetes úton csökkentsd vércukorszintedet.
Ha például tészta helyett a vékonyra vágott cukkinit tálalod szószok mellé, az is hozzájárul a vércukor- és az inzulinszint alacsonyabban tartásához, a cukkiniben található rost pedig növelheti a szervezet inzulinérzékenységét.
De a szíved is örül neki
A sok rost szíved egészségéért is tesz: főként a pektin járul hozzá ahhoz, hogy vérednek alacsonyabb legyen a koleszterinszintje, ami a szívbetegségek elkerülése szempontjából nagyon fontos cél. Ha jobb látásra vágysz, akkor is érdemes fogyasztanod: az A-vitamin és a béta-karotin egyaránt szemed épségét szolgálják, a lutein és a zeaxantin pedig a makuladegenerációval szemben védenek.
A további potenciális előnyökért is érdemes betáraznod cukkiniből:
- magas víztartalma révén segíthet a fogyásban,
- hozzájárulhat csontjaid egészségéhez,
- a prosztata és a pajzsmirigy megfelelő működését is elősegítheti,
- gyulladáscsökkentő hatása révén az ízületi fájdalmakkal szemben is hatékony,
- melatonintartalma pedig jobb alváshoz is segíthet.
Érdemes tehát keresni egy jó cukkinireceptet, és minél előbb rendszeresen az étrendedbe iktatni ezt az egészséges finomságot!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés