Bénulással is fizethetsz a kényelemért: soha ne ülj így az autóban

GettyImages-548223397
Olvasási idő kb. 4 perc

Autóban ülve van egy olyan hely, amelyben utazás közben komoly veszélybe is sodorhatod magad.

A légzsákokat biztonságunk miatt helyezik el az autókban, de csak akkor tudják betölteni eredeti funkciójukat, ha nem trükközünk azzal, ahogyan az autóban ülünk. Ha ezt a testhelyzetet veszed fel, azzal életedet drasztikusan megváltoztató sérülés kockázatát emeled.

Ne áldozz fel mindent a kényelemért

Az anyósülésben ülők általában nagyobb komfortban utazhatnak, mint azok, akik a hátsó sorba kerülnek: kinézhetnek a szélvédőn, több lábtér jut nekik, és vannak olyanok is, akik számára hívogató a műszerfal:

ha nem elég számukra a fenti előnyök kihasználása, felteszik lábukat a műszerfalra.

Nos, ez az, amit soha, senkinek nem lenne szabad megtennie, épp úgy, ahogyan tilos lenne biztonsági öv bekötése nélkül autóba ülnöd, vagy gyerekeket megfelelő biztonsági rendszer használata nélkül autóba ültetni.

Bármilyen hívogató az autó műszerfalára tenni a lábad, utazás közben sose tedd ezt!
Bármilyen hívogató az autó műszerfalára tenni a lábad, utazás közben sose tedd ezt!Graiki / Getty Images Hungary

Ezért veszélyes így autóba ülni

A műszerfalban kinyíló légzsák, amely akkor, ha ülő pozícióban autózol, életedet védi, súlyos sérüléshez vezethet abban az esetben, ha a műszerfalon pihenteted a lábad. Aki így tesz, azt hiheti, hogy majd gyorsan lekapja onnan a lábait, amennyiben ütköznének, a rossz hír viszont az, hogy ez éppúgy nem működik, mint ahogy a biztonsági övet sem helyettesítheted azzal, hogy ha baleset történik veletek, majd gyorsan és jó erősen megkapaszkodsz.

A légzsák ugyanis 300 kilométer per órás sebességgel fújja fel magát, a gyorsaság által tudja betölteni funkcióját, te pedig legfeljebb akkor tudnád a kinyílását megelőzően levenni lábad a műszerfalról, ha a Marvel univerzumának valamelyik szuperhőse lennél. Mivel valószínűleg nem ez a helyzet, esélytelen, hogy megelőzd.

Ha így nyílik ki, nagy bajt okoz a légzsák
Ha így nyílik ki, nagy bajt okoz a légzsákPiergiov / Getty Images Hungary

Ez történhet, ha utazás közben kinyílik a légzsák

Mi történik, ha mégis a műszerfalon van a lábad? Három komoly következménye van a dolognak:

  • a biztonsági övet úgy tervezték, hogy ülő helyzetben óvjon meg, feltett lábbal ez nem áll fenn, azaz nem tud megvédeni,
  • ha az autó átfordul és gurul az esés erejétől, a mellkashoz és térdhez tervezett légzsákok megint csak nem képesek betölteni funkciójukat, így komolyabb sérülés érheti az autó utasait,
  • végül, de egyáltalán nem utolsósorban, a hatalmas sebességgel nagy nyomást kifejtő légzsák a szélvédő, az autó teteje és tulajdon fejed irányába löki óriási erővel a lábad, így orrod és szemed épsége mellett veszélybe kerülnek combcsontjaid és medencéd is, extrém esetben akár lábra sem tudsz majd állni többet.

Életet megváltoztató lehet az így szerzett sérülés

Ha a leírás alapján nem tudod elképzelni, pontosan mivel jár ez, mutatunk egy töréstesztvideót is, amely megmutatja, mi történik egy autóban, amelynek három utasa közül egy nincs bekötve, egy a műszerfalon tartja a lábát, a sofőr pedig szabályosan utazik.

Sajnos a valóságban is sok hasonló baleset történik: Audra Tatum, egy érintett nő néhány éve osztotta meg történetét. 

Az egyébként ironikus módon ápolóként dolgozó nőt férje mindig figyelmeztette, hogy ne utazzon így, de ő a „majd lekapom gyorsan a lábam a műszerfalról” csapat tagjaként csak azért sem változtatott szokásán.

Nos, a baleset természetesen bekövetkezett, Audra rengeteg törést szenvedett el, míg utastársai apró karcolásokkal szálltak ki az autóból. Combja mellett egyik oldalán a csípője is eltört, a másik oldalon pedig elmozdult. Audra később újra lábra állt, de négy óránál többet nem bír ki talpon, ezzel elvesztette a lehetőséget arra, hogy tovább végezze megszokott munkáját, és úgy élje életét, mint eddig.

Ha a te utasaid egyike próbálna meg így utazni, állj meg, és ne menj tovább addig, amíg nem veszi le lábát a műszerfalról: ez az egyetlen módja annak, hogy egy pitiáner balesetből fakadó horrorsérülést elkerülhess.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek