Miért van több fiú az autizmussal küzdő gyerekek között?

GettyImages-654821766
Juhász Marianna

Az autizmus négyszer gyakrabban fordul elő a fiúknál, mint a lányoknál. Ennek okát az orvostudomány még jelenleg is keresi. Amerikai kutatók szerint a jelenségnek főleg genetikai okai vannak, ám a tudósok úgy vélik, hogy a nemi különbségek megértése is nagyon fontos lehet a megfelelő diagnózis és kezelés kialakítása és még a megelőzés szempontjából is.

A nemzetközi viszonyokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre több gyereket diagnosztizálnak autizmus spektrumzavarral. Az esetek növekedését azzal magyarázzák, hogy javult a felismerés. De nem csupán a felismert esetek száma nőtt. A számok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a lányok kevésbé hajlamosak az autizmusra, mint a fiúk. A pontos okok nem ismertek, vélhetően szerepet játszanak benne a gének, a hormonok és a nemekre jellemző viselkedés is.

Különös képességekkel rendelkeznek

Az autizmusban szenvedő gyerekeknek elsősorban a társadalmi kölcsönhatásokkal és interakciókkal vannak problémáik. Kerülik a fizikai és szemkontaktust, a másokkal való kapcsolatfelvételt, kommunikációt, és nem játszanak más gyerekekkel.

Az autisták többsége valamilyen különös képességgel rendelkezik
Az autisták többsége valamilyen különös képességgel rendelkezikUrsaHoogle / Getty Images Hungary

Sokszor ismételnek bizonyos mozgássorozatot, sőt vannak, akik beszélni is nehezen tanulnak meg. Másoknak különleges érdeklődési köreik vannak, kívülről fújják a teljes autóbusz-menetrendet, számolás nélkül megmondják, hány szál gyufa esett ki a dobozból, vagy anélkül értenek és beszélnek egy idegen nyelvet, hogy azt tanították volna nekik. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek egyénenként változóak lehetnek.

A lányok képesek elrejteni a tüneteket

Ezer gyermekből átlagosan hat-hét szenved autizmusban, köztük a fiúk gyakorisága négyszer akkora, mint a lányoké. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy sokszor a hibás diagnózis miatt a lányoknál tovább tart az autizmus felismerése. A kutatók szerint azért, mert a lányok csak ritkán produkálják a betegség valamennyi tünetét.

Vannak módszerek, amelyekkel könnyen felismerhető a betegség
Vannak módszerek, amelyekkel könnyen felismerhető a betegségmmpile / Getty Images Hungary

A tipikusan fiúkra és lányokra jellemző viselkedési, valamint magatartási sztereotípiák miatt könnyű elsiklani a már gyermekkorban árulkodó tünetek felett.

Sokan úgy gondolják, hogy a lányok természetüknél fogva csendesebbek, visszahúzódóbbak és hajlamosabbak egyedül játszani. Ugyanakkor ezek lehetnek az autizmus tünetei is.

A nagyobb lányok, akik az autizmus enyhe formájától szenvednek, gyakran elrejtik a tüneteiket, jobban dolgoznak azon, hogy beilleszkedjenek a társaik közé, több időt és energiát fordítanak a szociális viselkedési normák elsajátítására, és barátságokat is hamarabb kötnek. 

Az intő jelek felismerése azért is fontos, mert a korai diagnózis segít abban, hogy időben megfelelő támogatáshoz jussanak a gyerekek.

Tipikus tünetek, melyek a fiúknál gyakoribbak

Az autizmus által okozott stresszre a fiúk sokszor dühvel válaszolnak
Az autizmus által okozott stresszre a fiúk sokszor dühvel válaszolnakImage taken by Mayte Torres / Getty Images Hungary

Sokan még mindig a szocializációs problémákat tekintik kulcstünetnek. Pedig a kutatások azt is bizonyították, hogy az autizmusnak vannak olyan ismérvei, amelyek gyakoribbak a fiúknál, mint a lányoknál. Ilyenek például a sztereotip – céltalan, ismétlődő, ritmikus – mozgások, vagy az impulzuskontroll, vagyis az azonnali késztetések fölötti uralom nehézsége. Ezeket a tüneteket felismerni is könnyebb, mint a kommunikációs és szocializációs nehézséget.

Az autizmust sokszor tévesen valamilyen mentális problémával, például szorongással, depresszióval tévesztik össze, mely egyébként is előfordulhat az autizmussal. Ez is nehezíti a betegség felismerését.

Megnehezíti a korai diagnózist az is, hogy az autizmust szűrő vizsgálatokat többnyire férfi betegek esettanulmányai segítségével fejlesztették ki, így ezekből a tesztekből hiányozhatnak a lányokra jellemzőbb tünetek.

Az autizmus mindenképpen stresszt jelenthet a beteg számára, ami különböző viselkedést eredményezhet a fiúknál és lányoknál. A lányok leginkább nem azonnal észrevehető módon reagálnak a stresszre. Ilyen például az önbántalmazás. A fiúk általában könnyebben észrevehető módon, dühvel, rossz viselkedéssel válaszolnak, és ez megkönnyítheti az autizmus felismerését.

Az azonos gének másként viselkednek a fiúknál

Nagy valószínűséggel az autizmus kapcsolatban áll a tesztoszteronnal, a legfontosabb férfi nemi hormonnal, így a férfiaggyal is. Ezt egy kutatás is alátámasztja, miszerint azok a magzatok, akiknek magasabb a tesztoszteronszintjük, nagyobb valószínűséggel mutatják később az autizmus tüneteit.

Testvéreknél kimutatták, hogy a lányoknál és a fiúknál másként viselkedik az autizmusért felelős gén
Testvéreknél kimutatták, hogy a lányoknál és a fiúknál másként viselkedik az autizmusért felelős génUrsaHoogle / Getty Images Hungary

Szintén vizsgálatok bizonyítják, hogy vannak olyan testvérpárok, ahol a lánynál fennállhat a fiúéval megegyező mutáció, a lánytestvér mégsem lesz autista. Ennek az az oka, hogy általában kétszer több mutáns gén kell ahhoz, hogy a lányoknál is megjelenjen az autizmus.

Az autizmussal összefüggő génekre vonatkozó frissen megjelent tanulmányok arra késztetik a szakembereket, hogy újraértékeljék a betegséggel kapcsolatos eddigi elképzeléseiket.

A kutatók azon dolgoznak, hogy valamiféle közös elemet találjanak azoknál a lányoknál, akiknél kimutathatóak az autizmus génjei, mégsem jelentkeznek a tünetek.

Ugyanis abban bíznak, hogy megtalálják azt a női védelmi hatást, mellyel a fiúkat és a lányokat is meg tudnák védeni. Ha megtörténik a „védőfaktor” azonosítása, legyen az egy fehérje vagy valamiféle más biológiai marker, abból gyógyszert készítenének, vagy kialakítanának valamilyen terápiás megoldást.

Mi lehet az autizmus kialakulásának oka?

Az autizmus spektrumzavar kialakulásában a genetika mellett szerepet játszhat a terhesség alatti antidepresszáns-szedés, különösen az első három hónapban. Megnöveli a betegség esélyét a terhesség korai szakaszában a tápanyag-, különösen a folsavhiány. Az anya és az apa előrehaladott életkora is növeli a kockázatot. Faktorként léphet fel az édesanya terhesség alatti fertőzése, a vegyszereknek vagy fémeknek való kitettség a várandósság alatt, továbbá a szülésnél vagy a röviddel utána jelentkező komplikációk.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra