Ez történik, ha túl sokáig szedsz antidepresszánsokat: pont ellenkezőleg hat, mint hinnéd

GettyImages-471076447
Berényi Bianka

Az antidepresszánsokat kifejezetten depresszió elleni hangulatjavításra szokta felírni az orvos: pont ezért meglepő, miszerint egy új kutatás azt állapította meg, hogy hosszú távon, önmagukban nem is azt a hatást váltják ki ezek a szerek, amit várnánk tőlük.

A depresszió sajnos még mindig népbetegségnek számít világszerte: az antidepresszánsok képesek lehetnek segíteni az állapoton, de ezek szerint önmagukban gondot is okozhatnak. Leginkább úgy hatásosak, ha más terápiás módszerekkel kombináljuk őket. Ne újabb gyógyszerekre gondolj: a megoldást máshol kell keresni!

Milyen hatások válthatnak ki depressziót?

A depresszió kialakulása több dologra vezethető vissza. Az erre való hajlam eredhet akár genetikából, a hormonok játékából, szezonális változásokból, tartós stresszből, traumából vagy akár ezek kombinációjából is. De olyan is előfordulhat, hogy nehéz azonosítani a pontos okot. A megoldás viszont minden esetben ugyanaz. Meghatározni a problémát, szembenézni vele és legyőzni azt. Ebben segítséget nyújthatnak az antidepresszánsok, ám ha hosszú távon ezekkel élünk, az nem csak jót hozhat, sőt.

Az antidepresszánsok tartós szedésétől nem biztos, hogy azt a hatást kapjuk, amit várunk
Az antidepresszánsok tartós szedésétől nem biztos, hogy azt a hatást kapjuk, amit várunkxijian / Getty Images Hungary

Meglepő eredmény a depressziókutatásban

A bevezetőben említett kutatásban olyan betegeket hasonlították össze, akik rendszeresen szednek antidepresszánsokat olyanokkal, akik nem szednek ilyen szereket. A felmérésből az derült ki, hogy a lelkes antidepresszáns-használók egyáltalán nem rendelkeznek magasabb szintű HRQoL-lal (egészségfüggő életminőséggel), tehát nem tartják magukat boldogabbnak azon embertársaiknál, akik nem szednek hangulatjavító szereket.

„Ezeknek a betegeknek továbbra is azt javasoljuk, hogy használják antidepresszáns gyógyszereiket, de érdemes lehet megkérni orvosukat, hogy más beavatkozásokat is biztosítson számukra, mivel ez további hatással lehet az egészséggel kapcsolatos életminőségükre”

– mondja a tanulmány szerzője, Omar Almohammed.

Roberta Ballard klinikai pszichológus, aki 20 éve foglalkozik depressziós betegekkel, úgy véli, az antidepresszánsokat érdemes kombinálni terápiás módszerekkel, megfelelő étrenddel, testmozgással és alkoholmentes élettel.

„A gyógyszerek nem mindenkinél működnek, és önmagukban nem elegendők a depresszió kezelésére” – mondja Ballard.

De más pszichológus is alátámasztja ezt a véleményt.

Más megközelítésre lenne szükség?

Dr. Jennifer Pfeuffer szerint más megközelítésre lenne szükség, mert minden ember különböző, és nincs ez másként a depressziós betegeknél sem.

Minden ember teste más és más. Mindenki másképp metabolizálja a gyógyszereket, és ezek felé különböző toleranciát alakít ki a teste, ezért a gyógyszeres kezelés önmagában nem ideális hosszú távú megoldás.”

Pfeuffer szerint az antidepresszáns gyógyszerek akár árthatnak is, ha sokáig szedik őket.

„Dolgoztam már olyan személyekkel, akik antidepresszánsokat szednek, de nem tudják már, hogy miért, és mióta szedik azokat, vagy hogy egyáltalán hatnak-e” - mondja Pfeuffer.

„Ráadásul, ha más, mentális egészségi vagy egészségügyi állapotra szedett gyógyszerekkel együtt szedik ezeket, az elég bonyolult helyzetet is teremthet.”

Az antidepresszáns gyógyszerek önmagukban nem fejtenek ki hatást a depresszió ellen
Az antidepresszáns gyógyszerek önmagukban nem fejtenek ki hatást a depresszió ellenAitor Diago / Getty Images Hungary

Az eltérő kezelési módok egyidejű alkalmazása azért is bizonyulhat hatásosabbnak, mert azáltal, hogy az élet több aspektusa előtérbe kerül a páciensnél, a gyógymód is személyre szabott lesz attól függően, hogy az illetőnek élete melyik pontján van a kardinális probléma, így a klinikusok is képesek lesznek hamarabb sikereket elérni a beteg kezelésében.

Persze ennek a gyógyítási módszernek is fontos részei az antidepresszáns pirulák, viszont a személyre szabottsággal inkább a páciens személyisége kerül előtérbe. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra