Így lesz olyan szép a combod, hogy nyugodtan felvehetsz sortot is a nyáron

Ha te sem szeretnéd takargatni a combodat nyáron a rövidnadrágokban, szoknyákban, ideje képbe jönnöd, hogy mit tudsz tenni a belső comboddal. A semmit az nem opció – olvasd el, miért.

A rövid szoknyákhoz, sortnadrágokhoz gazellacomb dukál, nem véletlen hát, hogy a nyár előtti beachbodyhajrában sokaknak fejtörést okoz a belső comb kérdése. Teljes a zűrzavar a témában: az a jó, ha nem ér össze? Vagy mindenképp összeér? Lehet, hogy vastagabb lesz, ha edzek rá? De ha nem edzek rá, akkor lötyög. És ha az égvilágon semmit nem csinálok vele, akkor miért húzódik annyira, ha terpeszben ülök?

Belső combunk izmai – hivatalosan adduktorok, combközelítők – öt izomból állnak össze. Ezek név szerint a fésűizom (pectineus), a hosszú közelítő izom (adductor longus), a karcsúizom (gracillis), a rövid közelítő izom (adductor brevis) és a nagy közelítő izom (adductor magnus). Ahogy az összefoglaló elnevezés is sugallja, ezeknek az izmoknak a munkája révén a combok közelednek egymáshoz, pontosabban a lábaink közelednek a testünk középvonalához. Ám ennél jóval összetettebb funkciókat látnak el. Mivel a medencénk és a combcsontunk között húzódnak, jelentős szerepet játszanak a medence megfelelő helyzetben tartásában: tehát habár a core-izmoknak közvetlenül nem részei, de a core-gyakorlatokban gyakran kiemelt feladatuk van. A csípő mozgatásában is részt vesznek, de nem ez az egy ízület, amelyre hatnak: a térd rotációján is munkálkodnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Core-izomfűző-erőközpont

A gerincünket körülvevő és azt stabilizáló izomcsoportok alkotják a törzsünk „magját”, azaz a „core”-t, a központot. Szemléletes kifejezéssel ezeket izomfűzőnek is hívjuk, hiszen aktívan bekapcsolva ez tartja stabilan a gerincoszlopunkat: felel a helyes testtartásért, illetve a gerincünk többirányú és megfelelő mértékű mozgásáért egyaránt. A pilates módszere ugyanezt „erőközpontnak” nevezi, rávilágítva arra, hogy a gerincet stabilizáló izmok működése létfontosságú a teljes testünk egészséges mozgásának, erejének, teherbírásának szempontjából.

A legtöbb embernek a belső combja egyszerre gyenge és mégis merev, kötött. Hogy lehet ez? A belső combra fókuszáló gyakorlatokat elég nehéz találni, bár természetesen nem lehetetlenség, de nagyon sokan aggódnak azon, hogy ezeket az izomcsoportokat erősítve növelik az összhatásban a combok keresztmetszetét. Holott ennek elég csekély az esélye: az izomtömeg növelése külön műfaj, mely nagyban függ a konkrét edzéstervtől, étrendtől, fehérjebeviteltől, összességében tehát szinte kizárt, hogy ezt a folyamatot véletlenszerűen véghez vigyük a belső combok tekintetében. Sajnos annak, aki faragna rajta, szintén nincs jó hírünk: még mindig nem létezik lokális alakformálás, sem zsírégetés. Mind az izom formája, mind keresztmetszete komplex mozgások vagy gyakorlatok folytán alakul, miközben jelentős befolyásoló tényező az étkezésünk is. 

Mindeközben viszont ha megpróbálunk két nyújtott lábbal széles terpeszülést felvenni, valószínűleg úgy érezzük, szétszakadunk, és a belső combunk mereven húzódik a gyakorlat közben. Ilyenkor sajnos a probléma nem csupán magát a belső combot érinti, de valószínűleg korlátozott a csípőnk mozgása, merev a combhajlító izomzatunk, sőt jó eséllyel fáj a térdünk, esetleg a bokánk is. Vagy ha még nem, akkor fog… 

A merev combközelítők oka általában a felborult izomegyensúlyban keresendő. Ha szeretünk edzeni a combtávolítókra (melyek a farizmok, és ki ne szeretne arra edzeni), de a belső combokat hanyagoljuk, szinte biztos, hogy idővel ez problémaként fog jelentkezni. Nőknél az elegáns keresztbe tett lábbal történő ülés is ezt a rövidült tónust fogja eredményezni. Ezeknek az izomcsoportoknak az egyensúlya egyébként akkor valósul meg, ha megfelelő technikával helyesen járunk (gyalogolunk, futunk) – és ebből szintén egyre kevesebb jut mozgásszegény napjainkban. 

Mivel lehet fejleszteni a belső combok ruganyosságát és erejét? 

Ha elsőre a combközelítő fitneszgép jut eszünkbe, jobb, ha gyorsan el is felejtjük. Az adduktorok és abduktorok közös munkájának lényege épp a medence szimmetriájának megtartása, amiből a gépen nyomogatva semmi nem valósul meg. 

Hasznunkra válnak azonban a megfelelően végrehajtott egyensúlyi, fél lábon álló gyakorlatok. Ezek révén fejlődik a láb stabilitása, az izmok visszanyerik erejüket, újra tanulják eredeti funkcióikat.

A combközelítő fitneszgépet felejtsük el
A combközelítő fitneszgépet felejtsük elDarren Robb / Getty Images Hungary

Komplex gyakorlatok, mint például az oldalra kitörések, guggolások kis gimnasztikai labdával vagy instabil eszközön, helikoptergyakorlat, terpesznyitással járó gyakorlatok. Olyan funkcionális gyakorlatokat válasszunk, amelyekben a teljes medenceöv munkára fogható, hogy az egységet alkotó antagonista és szinergista izmok biomechanikája megmutatkozzon.

Jó ötlet lehet a gyaloglás, nordic walking, futás is – ám ezek csak abban az esetben lesznek építő jellegű mozgások, ha megfelelő edző vagy szakember segítségével meggyőződünk arról, hogy helyes technikával visszük végbe, ellenkező esetben a hibás mozgásminta épphogy felerősítheti a fennálló izomegyensúlyi problémákat. Ebben az esetben a derekunk, csípőnk, térdünk, bokánk túlterhelése léphet fel, sérülésekkel tarkítva. 

Ha nem félve és bizonytalanul, esetleg irreális célokkal közelítünk a belső combunk edzéséhez, hanem megvalósítunk egy egészséges edzésrendszert, azzal sokkal többet nyerünk, mint gazellacombot: szép mozgást, helyes testtartást, testünk feletti kontrollt, tudatosságot, fájdalommentes létet. A testünk meghálálja. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra