Mitől korpásodik a haj, és mit lehet tenni ellene?

Korpásodik a hajad? Hiába kezeled samponnal, nem hajlandó elmúlni? Akár súlyosabb bőrproblémák is állhatnak a háttérben.

A felnőttek mintegy 60 százalékánál jelentkezik korpásodás – magyarázzák a Harvard Medical School szakértői. A kellemetlen jelenséget a hajas fejbőr hámlása okozza. A hámsejtek normál esetben háromhetente cserélődnek, a leváló bőrdarabkák pedig észrevehetetlenül aprók. Olykor azonban a fejbőrben gyulladás alakul ki, ami meggyorsítja a felső hámréteg leválását, ezért a kiszáradt, elszarusodott bőrdarabok szemmel is látható méretben hámlanak le és bukkannak fel a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén, sőt viszketést is okozhatnak.

Ha a sampon nem segít, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni

A korpásodás részben genetikai eredetű, örökletes probléma – ezt nem lehet véglegesen megszüntetni. A különböző korpásodás elleni samponok és hajbalzsamok segítségével azonban egyszerűen és könnyen kordában tartható a probléma. Érdemes hetente legalább egyszer vagy kétszer alkalmazni a hajon és a fejbőrön a hasonló készítményeket.

Mit tegyél korpás haj esetén
Mit tegyél korpás haj eseténpowerofforever / Getty Images Hungary

Előfordulhat, hogy a korpásodás hátterében más egészségügyi probléma áll. Gombás fertőzés, ekcéma, pikkelysömör, de akár súlyosabb bőrgyulladás is előidézheti. Ilyen esetekben a samponos kezelés nem mulasztja el a tüneteket, ezért komolyabb gyógymódra, a korpásodás hátterében meghúzódó probléma elmulasztására van szükség.

Ha hetekig hiába kezeled a fejbőrödet korpásodás elleni készítményekkel, érdemes bőrgyógyászt felkeresni. Orvosi segítséggel feltárható és sikeresen kezelhető a panaszok valódi oka.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek