A négyütemű fekvőtámasz merénylet a tested ellen

Egy felbőszült fitneszedző szerint fölösleges és veszélyes is ilyesmivel kínoznod magad.

A négyütemű fekvőtámasz összes válfaját tiszta szívéből gyűlölő személyi edzőben szemlátomást régóta fortyogott már a düh, a Women’s Health pedig megadta neki végre a lehetőséget, hogy nagy nyilvánosság előtt semmisíthesse meg a népszerű gyakorlatot.

Sokat akar a szarka

Michael Boyle szerint alapvetően az a baj a négyütemű fekvőtámasszal, hogy egyszerre három dologban próbál jeleskedni, de egyik területen sem teljesít túl jól. Fárasztó és megerőltető persze, de amennyiben csak az alsótestet megerősítő felugrás a fő cél, arra vannak ennél jobb gyakorlatok is, és ugyanez elmondható a felsőtestet erősítő fekvőtámaszrészről, és a gyakorlat kardióaspektusáról is. Ezek helyett inkább a felugrással kombinált guggolást, a sima fekvőtámaszokat és a magas intervallumú edzéseket ajánlja Boyle.

shutterstock 1058877008

Kinyírja a vállat

Ez persze még nem lenne elég ahhoz, hogy ilyen komoly érzelmeket váltson ki egy edzőből: Boyle-nak főleg azzal van baja, hogy a váll leggyengébb, elülső részét kimondottan megviseli a földet érés, ez pedig megnöveli a sérülése kockázatát. Mivel a gyakorlat lényege a sok ismétlés, az ismétlődő igénybevétel garantáltan megviseli majd a váll izmait és ízületeit.

A gyakorlatot „felíró” kollégáiba is alaposan beleszálló edző saját szavaival élve:

Miért mondaná erről bárki, aki profi edzőnek tartja magát, hogy előnyös? Ennél szó szerint bármi jobb!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek