Vannak, akik egyszerűen allergiásak az edzésre

Akár egy séta is elég lehet ahhoz, hogy kiütések vagy légzési nehézségek lépjenek fel az "edzésallergiásoknál".

Szó szerin értendő a dolog, a Science Alert szerint ugyanis valóban vannak olyanok, akikből a testmozgás intenzívebb formái allergiás reakciókat váltanak ki. Egyes kutatások szerint mindez azzal van összefüggésben, mit fogyasztottak a mozgásra érzékenyek, mielőtt nekiálltak futni vagy biciklizni. 

Az állatallergiákhoz hasonló tünetek közé tartoznak többek között a kiütések, a bőrpír, valamint a légzési nehézségek és az emésztéssel kapcsolatos problémák is. Súlyosabb esetben a keringés összeomlásához vezető, kritikusan alacsony vérnyomást is eredményezhet egyébként az edzésallergia, tényleg nem árt tehát komolyan venni a tünetek felbukkanását. Szerencsére mindössze a népesség 2 százalékát érintik az allergiás tünetek, amelyek leggyakrabban a futás, a biciklizés, a tenisz és a tánc kapcsán jelentkeznek, de szélsőséges esetekben akár egy sima séta is előcsalogathatja őket.

shutterstock 786160402

Az étrenddel függhet össze

Az orvosok szerint sok esetben egy-egy étel idézi elő a tüneteket, gyakrabban kipirosodnak és fulladoznak ugyanis azok, akik edzés előtt, rákféléket, paradicsomot, mogyorót vagy kukoricát fogyasztottak. Ezenkívül bizonyos húsok, gyümölcsök, magvak, a tej, a borsó és a bab is szerepel egyébként az allergiás reakciókat előidéző ételek listáján, nem egyszerű tehát elkerülni a bajt. Bizonyos esetekben nem is számít, mit evett valaki, az elfogyasztott ételek típusától függetlenül beindulnak ugyanis a reakciók.

Meg ne mozdulj!

Sajnos igazán hatékony gyógymódnak csak az intenzívebb mozgásformák elhagyása számít, egy séta ugyanis tényleg ritkán okoz csak allergiás tüneteket. Az úszás szintén kockázatmentes opciónak tűnik, ezenkívül azonban csak az edzés előtt megelőző 6-8 óra éhgyomorral való kihúzása és a szélsőséges időjárási viszonyok kerülése segít. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra