Úti tippek, hogy fitt maradjon az ünnepek alatt

Nincs, akire ne ugrana fel az ünnepek alatt néhány kiló. Ahelyett, hogy utálnánk magunkat érte, inkább gyorsan tegyünk ellene. Mondjuk azzal, hogy a két ünnep között túrázni megyünk kanapén ücsörgés és bejglizabálás helyett.

Hotelben pihen? Ne dobja a lovak közé a gyeplőt!

Ha az ünnepek alatt, vagy a két ünnep között valamelyik hazai wellness hotelben pihen majd a családjával, baromi erős lesz a kísértés, hogy egész álló nap csak a jakuzziban üljön, napi háromszor pedig végigegye a svédasztalt. Ha az a célja, hogy fitten lépjen át az újévbe, akkor nem ez az ideális kezdet. Próbáljon ki valamilyen csoportos órát, amit a hotelben szerveznek – például az aquafitnesz jó móka, és elsőre nem olyan megterhelő. A svédasztalról pedig válogasson okosan, dietetikus szakértőnk tippjeit ehhez itt találja.

Aquafitness
AquafitnessFotó: danubiushotel.hu

Szaunázzon!

Az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért és a szépségünkért tehetünk a borongós téli időben, ha szaunázunk egy jót. Immunerősítő, méregtelenítő, bőrszépítő hatását ráadásul néhány kevésbé ismert trükkel még tovább fokozhatjuk. Aki nem az a magányosan elmélkedő típus, annak a szaunaszeánszokat ajánljuk, egyes mesterek konkrétan bulit csinálnak a szaunában.

Szaunaetikett

Fürdőruhában, vagy anélkül? És hova tegyem a papucsomat? A szaunázás etikettjéről mindent megtudhat korábbi összeállításunkból.

Túrázzon télen is!

Sokakat megrettent a télies időjárás, ha kirándulásról van szó, pedig télen ugyanolyan szép – ha nem szebb – túrákat lehet tenni, mint az év többi időszakában. Persze nagy hidegben, vagy hóban egy kicsit jobban rá kell készülni a dologra, de ez ne tartson vissza senkit. Érdemes olyan helyre tervezni a kirándulást, ahol a végcél egy barátságos, kandallós menedékház – mi a dobogókői Zsindelyes vendégházat például nagyon szeretjük. 

Zsindelyes vendégház, Dobogókő
Zsindelyes vendégház, DobogókőFotó: Peter Turbeky / Zsindelyes vendégház

Tipp: Indulás előtt nézzék meg a várható állapotokat, a Pilisben például több kilátón is van webkamera.

Síeljen itthon!

A hazai sípályákat sokan lesajnálják, mondván nem vagyunk alpesi ország. Ez tény, de a hazai pályáknak igenis megvan a létjogosultsága. Haladóknak egy kellemes, egynapos szezonnyitó síelésre például pont jók, kezdőknek pedig sokkal jobban megéri itthon megtanulni az alapokat.

Eplény
EplényFotó: Nordica SíAréna - Eplény

Egy külföldi síút rendkívül költséges, a kezdők rengeteg pénzt megspórolhatnak, ha az alapokat itthon sajátítják el, és már biztos tudás birtokában indulnak neki a nagyobb, távoli pályarendszereknek. Így az élmény is nagyobb, és sokkal jobban megéri megvenni a drága síbérletet úgy, hogy ki is tudjuk azt használni. 

A legnagyobb, legjobb infrastruktúrájú pályák közül az eplényi már nyitva, december 17-én pedig nyílik a mátraszentistváni is.

Ruccanjon ki a Tátrába!

De nem csak a síelőknek van ám keresnivalója a hegyekben télen! A friss levegőre, a lenyűgöző szépségű tájra, századfordulós grand hotelek hangulatára és finom, házias falatokra vágyóknak például ugyanúgy érdemes útra kelni. A Magas-Tátrában a fentiek tökéletes elegyét találjuk.

Jégbazilika
JégbazilikaFotó: vt.sk

Amit mindenképp keressenek fel, az a tátrai jégbazilika. Tarajkán (szlovákul Hrebienok). A jégtemplom minden évben más, az idei téli szezonban például a szepesi gótika stílusában faragták ki 90 tonna jégből. Tarajkára a legegyszerűbben Ótátrafüredről siklóval lehet feljutni, megfelelő hóviszonyok esetén pedig visszafelé szánkóval is jöhetünk. A templom pedig minden nap 9 és 16:30 közt van nyitva, a belépés ingyenes. 

Hótalpazzon Ausztriában!

A hótalpas túra az egyik legjobb választás, ha kezdőként vágna bele valamilyen téli sportba. A hótalpazáshoz ráadásul nem kell hiperdrága, profi felszerelés sem, csak egy pár (bérelhető) hótalp, síbotok és vízálló öltözet, meg jókora adag lelkesedés, ugyanis a sport lényege tulajdonképpen abban áll, hogy jetiként caplatunk lejtőn fel és lejtőn le a combtőig érő hóban. Ha ez önmagában nem lenne elég csábító, hatalmasakat is lehet esni, amikor 37-esből hirtelen tepsiméretűre nőtt lábaink összegabalyodnak. Az eredmény pedig a garantált szórakozás, hiszen mindenki gátlástalanul nevethet egymás kárán, mert néhány lépés után úgyis kiderül, hogy senki sem ússza meg a túrát gatyafék nélkül.

Hótalp
HótalpFotó: mimi / Travelo

Ha kedvet kapott, több hazai utazásszervező kínálatában talál egynapos hótalpas túrákat. Ezekben közös, hogy tízezer forint körüli összegért cserébe hótalpakat, túravezetést és buszos utazást adnak. 

Mustra