A női focisták kevesebbet fetrengenek a földön

Nem csak ez az eltérés. A női foci lassabb, kevésbé robbanékony, a nézőknek könnyebben követhető és általában is tisztább. A Discovery News összefoglalta, mennyiben különbözik a női a férfi labdarúgástól.

Ugyanolyan pályán, ugyanolyan szabályok szerint, ugyanannyi ideig játsszák, a női focinak mégis megvan a maga stílusa és sebessége.

Elfáradtak a bírók

Talán az a legjellemzőbb, hogy kevesebbszer áll a játék, mert a női játékosokra nem jellemző, hogy minduntalan eljátsszák a nagyhalált. Ennek eredményeként a játékot sokkal ritkábban szakítják meg leállások, amikor nem történik semmi, csak az idő megy.

1991-ben rendezték az első női foci világbajnokságot. A bírók a férfiak játékmódjához voltak szokva, és azt mondták, hogy bizony alaposan elfáradtak a női mérkőzések végére. "A nők sokkal tisztességesebben, becsületesebben játszanak" - tette hozzá az egyikük.

Férfi foci: csak 7 százalék komoly, a többi kamu

A teátrális esések annyira a részévé váltak az élvonalbeli férfi focinak, hogy mindenki megszokta már azokat. Hogy teljesebb képet kapjanak az orvosok a jelenségről, négy férfi labdarúgó torna 89 meccsét nézték végig. Összesen 980 sérülésnek látszó esetet számoltak meg. Ezek közül pedig csak hét százalék volt olyan, ami vérzéssel járt vagy olyannal, ami miatt a játékost le kellett váltani. Átlagosan több mint 11 sérülés történik meccsenként. Emiatt - szintén átlagosan - 7 percig áll a játék. Ez van a férfiaknál.

Az orvosok két női mérkőzéssorozat 47 meccsét is kielemezték. Ezeknél a 11 helyett kevesebb, mint 6 sérülést számoltak meg. Azt is megállapították, hogy egy-egy elbukás miatt a füvön szenvedő nőknél 14 százalékban valóban komolynak tekinthető a sérülés. "Érdemes megfigyelni, hogy hányszor történik az, hogy egy-egy karambol után a női focista felpattan, és játszik tovább" - mondta Rosenbaum.

Kisebb tüdővel nem lehet annyit futni

Nem csak amiatt különbözik a női foci a férfiakétól, mert a nők kevesebbet fetrengenek. A női test általában kisebb, mint a férfiaké, így a nők tüdeje sem akkora - mondta Andrew Lovering, az oregoni egyetem légúti fiziológusa. A tüdő kapacitása befolyásolja, hogy mennyi vér és oxigén jut az izmokba. Ezért a nők nem képesek ugyanazt a sebességet ugyanaddig produkálni. Ezért lassabbak is és kevésbé robbanékonyak a meccsek. "A nők jobban elfáradnak a légutak terhelése miatt" - mondja Loverling. "Ez egy kilencven perces játék. Nem rövid."

Kevésbé sebes, de ha a nézők szempontjait nézzük, akkor emiatt könnyebb is követni. Mivel a nők rendszerint alacsonyabbak mint a férfiak, több helyet tudnak kihasználni a pályán, emiatt nagyobb a tér a támadásra is. Egyben a kapusok is kisebbek, miközben a kapu ugyanakkora, mint a férfiaknál, tehát több gól eshet. A nők általában nem olyan jók a levegőben, tehát akik mégis, azok jobban feltűnnek.

"A női foci kevésbé cinikus, ezért a személyi hibák is kevésbé kirívóak, kevésbé erőszakosak" - mondta egy szakértő. "Azt gondolom, hogy az a focirajongó, aki a legtisztább formában szereti a labdarúgást, értékelni fogja, ahogy ezek a nők a pályán játszanak."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek