Ez a 10 háztartási eszköz fogyasztja a legtöbb áramot a lakásban

GettyImages-1397041315

Ha magas fogyasztásuk nem lenne elég, számos háztartási eszköz kikapcsolt állapotban is energiát használ.

Így oszlik meg a háztartási eszközök fogyasztása

A megnövekedett rezsiárak mellett a háztartási eszközök fogyasztása jelentős tételként jelenhet meg az energiaszámlán, ezért jobb, ha tisztában vagy vele, hogy mely gépek jelentik a legnagyobb terhet, és hogyan lehet lefaragni üzemeltetési költségeikből. Jöjjenek tehát a legnagyobb fogyasztók.

1. Fűtési rendszerek

A lakás fűtési rendszere akár az egy hónapra eső energiafogyasztás felét is felemésztheti. Ha szeretnél ezen csökkenteni, a legjobb, amit tehetsz, hogy néhány fokkal lejjebb tekered a termosztátot.

Az energiafogyasztás szempontjából már egyfokos különbség is sokat számíthat
Az energiafogyasztás szempontjából már egyfokos különbség is sokat számíthatPeter Dazeley / Getty Images Hungary

2. Bojlerek

A bojlerek közismerten nagy energiazabálók. Olyannyira, hogy akár 20 százalékot is kihasíthatnak az összfogyasztásból. A megoldás az lehet, ha 10 fokkal alacsonyabbra állítod a bojler hőfokát. Ez 4 és 22 százalék közötti mértékű energiamegtakarítással járhat.

3. Mosó- és szárítógépek

A mosógép és a szárítógép a teljes energiafogyasztás 10 százalékáért lehet felelős. Ahhoz, hogy csökkents az értéken, próbálj alacsonyabb hőfokon mosni, gondoskodj róla, hogy a készülékek minél magasabb hatásfokon működjenek (ehhez nem árt kiüríteni szöszcsapdájukat), és ügyelj rá, hogy ne legyenek túltöltve.

4. Világítás

Az egyes izzók és lámpák önmagukban talán nem fogyasztanak sokat, de ha az egész világítási rendszert nézzük, akkor máris 5 százalékos részarányról beszélhetünk. Ha eddig nem cserélted le a régi izzóidat LED-fényforrásokra, akkor itt lenne az ideje!

5. Szórakozástechnikai eszközök

Általában maga a tévé sem fogyaszt keveset, de ha hozzáadjuk a médiaboxok, játékkonzolok és egyéb szórakozástechnikai eszközök fogyasztását, akkor ez csak tovább hatványozódik. Mivel a legtöbb ilyen készülék stand by módban is használ valamennyi energiát, amikor nincs rájuk szükség, érdemes leválasztani őket az áramról. Ezt egy kapcsolós elosztóval a legkönnyebb megtenni.

6. Hűtőgép

A hűtő a nap 24 órájában működik, ráadásul kihúzni sem tudod, ezért maximum annyi mozgástered lehet, hogy beszerzel egy energiatakarékos modellt, és tisztán tartod a kondenzátorát, vagyis a hőleadó rácsát. Az utóbbit sokan elmulasztják, pedig ha elkoszolódik, az nagyban ronthatja a gép teljesítményét.

A hűtő az egyik legtöbbet fogyasztó háztartási eszköz, hiszen a nap 24 órájában működik
A hűtő az egyik legtöbbet fogyasztó háztartási eszköz, hiszen a nap 24 órájában működikAJ_Watt / Getty Images Hungary

7. Asztali számítógép

A tétlenül hagyott asztali számítógép rengeteg energiát fogyaszt. Ha nem akarsz feleslegesen fizetni miatta, állítsd be, hogy egy meghatározott idő után alvó üzemmódba kapcsoljon. Amennyiben spórolni akarsz, célszerű lehet alacsonyabbra állítanod a monitor fényerejét is.

8. Számítástechnikai eszközök

Soha ne hagyd bedugva a laptopot, miután feltöltődött, mert ezzel csak pazarlod az energiát. Amikor nem használod őket, a nyomtatót és más irodai eszközöket is érdemes kihúznod a konnektorból, vagy legalább alvó üzemmódba kapcsolni őket.

9. Mosogatógép

A mosogatógép nem tartozik a legnagyobb energiavámpírok köré, de okosan használva még több pénz maradhat a zsebedben. Ehhez ajánlott minden alkalommal megfelelően megtölteni és kikapcsolni szárító funkcióját.

10. Más konyhai eszközök

A konyha tele van olyan eszközökkel, amelyek észrevétlenül megdobhatják az energiafogyasztást. Ilyenek a kenyérpirítók, fritőzök és vízmelegítők, amik akár a teljes fogyasztás 13 százalékát is lefedhetik. Ezekre szintén igaz, hogy amikor nincsenek használatban, tanácsos kihúzni őket a konnektorból.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek