Világhírű lett a szögesdrót felett kimenekített csecsemő

000 9LK24V

Nagyjából már az egész világ láthatta azt a képet, amely azt ábrázolja, hogy egy szögesdrótkerítésen adnak át egy síró csecsemőt egy amerikai katonának. A bébi azóta köszöni, jól van, és családja körében piheni ki a fáradalmakat.

Tényleg szívszorító pillanat volt: a tengerészgyalogosokat éppen filmezték, amikor egyikük kivette az apa kezéből a gyermeket és átemelte a repülőtéri szögesdrót felett. Az amerikaiak akkor már öt napja menekítették ki az embereket a tálibok által elfoglalt Kabulból. Az erről készült videók és képek felhívták a világ figyelmét arra, hogy mi történik a szélsőséges iszlamisták kezébe került Afganisztánban. 

„Aznap átadtam a gyermekemet egy teljesen idegennek” – mesélte az apa, Hameed, aki éppen a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren volt, amikor meglátta feleségét és újszülöttjét az Afganisztánból menekülni próbáló emberek tömegében. Csak abban bízhatott, hogy a férfi, akinek átnyújtotta a csecsemőt, valóban tengerészgyalogos, és hogy a lánya biztonságban lesz – írja a New York Post

Szerencsére nem is kellett csalódnia, így a család, vagyis a nyolchetes csecsemő Liya, és anyja Sadia már vele együtt biztonságban van, és jelenleg az arizonai Paradise Valley-ban élnek.

Hameed öt éven át dolgozott Kabulban tolmácsként és katonai tisztviselők kulturális tanácsadójaként az amerikaiak mellett. Egész augusztusban éjt nappallá téve hajtott, végig a kabuli repülőtéren segített az evakuálásban. Olyannyira, hogy elsőgyermekes apukaként a munkája miatt lemaradt a kislánya születéséről. 

Bár a szülés nem volt komplikációk nélküli, az anya minden erejét összeszedte, hogy elmeneküljön otthonából, amikor a tálibok a fővároshoz közeledtek. Sadiától egy ellenőrzőponton minden holmiját elvettek, mielőtt csatlakozhattak volna a repülőtéri kapu előtt összegyűlt, fejvesztve menekülő tömeghez. 

Az egyébként már augusztus 12-re Hameed szerint egyértelművé vált, hogy el kell menniük.

„Tudtunk róla, hogy emberek egyszerűen csak eltűnnek a föld színéről, vagy meggyilkolják őket. Mivel a katonasághoz tartozom, tudtam, hogy az otthonom lesz a következő célpont. Nem a »ha«, hanem a »mikor« volt a kérdés” – fogalmazott a évek alatt amerikai állampolgárságot szerző apa, aki beszélt arról is, hogy a repülőtéren töltött időben látta, ahogy a tálibok verik az embereket a tömegben, és amint azok a kapun törött végtagokkal és más súlyos sérülésekkel mennek be. „Tudtam, hogy ezt nem élné túl. Halálra zúznák, ne adj isten, vagy súlyosan megsérülne” – tette hozzá. 

A család még a világhírt bejáró fotó készülésének a napján, más menekültekkel együtt el tudott utazni az Egyesült Államokba. Most az egyik leghőbb vágyuk az, hogy találkozhassanak a kislányt a szögesdrót felett átemelő tengerészgyalogossal.

„Ó istenem. Úgy megölelném. Szó szerint megmentette a kislányom életét” – áradozott az apa, aki adománygyűjtő akciót is indított a család megsegítésére. Eddig 25 ezer dollár gyűlt össze a nemes cél érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra