Kitálalt egy béranya: így bánnak a sztárok azzal, akik kihordják gyermeküket

GettyImages-1351881931

A sztárok körében már egyáltalán nem ritkaság, hogy valaki gyermekének béranya adjon életet: az okok sokfélék lehetnek, így az egyes terhességek történetei is.

A Hollywoodban béranya segítségét igénybe vevő hírességek névsorát hosszan sorolhatnánk: vannak azonos nemű párok, akik érthető okokból kénytelenek ehhez a megoldáshoz nyúlni, vannak olyanok, akik sok sikertelen próbálkozás után választják ezt az utat, és akadnak olyanok is, akik életkoruk, egészségi állapotuk vagy korábbi terhességeik alatt felmerült komplikációk miatt nyúlnak ehhez a megoldáshoz.

Van, ahol legális a béranyaság

A legutóbbi bejelentés Paris Hilton nevéhez fűződik: az egykor hotelörökösként ismertté vált 42 éves Hilton az Instagramon jelentette be, hogy megszületett kisfia, akit béranya hozott világra.

Ez az Egyesült Államokban teljesen működőképes modell: a béranyaság az országban legális, de nincs szövetségileg szabályozva,

az egyes államok maguk határozzák meg, milyen feltételek mellett engedélyezik a szolgáltatást, melynek létezik altruista – anyagi ellenszolgáltatás nélküli – és kereskedelmi – fizetett – változata is.

A béranyák Amerikában kihordhatják a szülők saját petesejtjének és hímivarsejtjének felhasználásával, mesterséges megtermékenyítés útján létrejött embriókat is, de lehetőség van arra is, hogy a béranya saját petesejtjét termékenyítsék meg. Európa ugyanakkor sokkal kevesebb lehetőséget kínál azok számára, akik béranya segítségére szorulnak: több ország, köztük hazánk is tiltja a béranyaságot – bár ez nem azt jelenti, hogy ne lennének, akik kiskapukat használnak ki, vagy külföldre mennek béranyáért.

Egy béranya nem mindig kap pénzt azért, amit tesz, bár Hollywoodban nem az altruizmus vezette béranyaság lehet az elterjedt
Egy béranya nem mindig kap pénzt azért, amit tesz, bár Hollywoodban nem az altruizmus vezette béranyaság lehet az elterjedtMassimiliano Finzi / Getty Images Hungary

A folyamat lehet jó tapasztalat

Az Egyesült Államokban ilyesmire nincsen szükség, Sőt, egészen üzletszerű a béranyaság: ennek árnyoldalairól számolt be nemrég egy béranya, Shanna.

A nő harmincévesen, három egyszerű terhességet követően olvasott egy női magazinban a béranyaság intézményéről. A cikk hosszasan ecsetelte, mekkora ajándék a gyermekre váró terméketlen párok, egyedülálló emberek és az LMBTQ-közösség tagjai számára ez a megoldás: Shanna nemsokára bejelentkezett egy béranyákat közvetítő ügynökséghez, és regisztráltatta magát. Sok kérdőív kitöltése, pszichológiai vizsgálatok és ügyvédekkel töltött találkozók után telefonja csörgött: egy sztárpár keresett béranyát.

„Nagyon kedves emberek voltak. Azonnal kapcsolat alakult ki köztünk, meg akartak ismerni engem, a családomat, a gyerekeimet” – emlékszik vissza.

A pár kifizette a mesterséges megtermékenyítés összege mellett utazási és étkezési költségeit, hotelszámláit, kompenzálta azokért a napokért, amelyek a terhesség miatt kiestek fodrászi munkájában:

amikor több próbálkozást követően megszülte gyereküket, sírva köszönték meg neki azt, amit értük tett.

Nehézségekkel is jár más gyermekét kihordani

Néhány hónap múlva azzal kereste meg őt a pár, hogy bemutathatnák-e egy ismerősüknek. A jó tapasztalatok hatására Shanna igent mondott, a jó családból származó, ismert nő, akire Catherine-ként hivatkozik, fel is hívta őt. Azt javasolta, ne az ügynökségen keresztül kössenek szerződést, és lemondott a pszichológusi felmérésről is. Ez még nem keltett benne gyanút, de utólag úgy érzi, itt már látnia kellett volna, mi várja.

Catherine az első beültetésen távolságtartóan várta őket. Az a próbálkozás nem sikerült, a második előtt pedig vacsorázni vitte Shannát és férjét. Végig saját életéről, a luxusutakról és magánrepülőkről beszélt: a béranyának már ez fura volt, de másnap következett az igazán kellemetlen helyzet.

Catherine úgy gondolta, Shanna idegállapota miatt nem sikerült az előző beültetés, ezért addig erőszakoskodott vele, míg egy Valiumot belé nem diktált.

A gyógyszert Shanna titokban kiköpte. Ez a próba sem volt sikeres.

A harmadik beültetésnél Catherine már oda sem figyelt: végig telefonált. Ez alkalommal Shanna első vizsgálatai növekvő hCG-szintet mutattak, ami utalt arra, hogy sikeres lehet a terhesség. Boldogan hívta Catherine-t, aki nem osztotta boldogságát, mivel – mint ekkor kiderült – egy másik béranyát is felfogadott, aki elvetélt.

„Az ő hibája volt. Megmondtam neki, hogy ne utazzon. Nem hallgatott rám, és tessék, meghalt a gyerek” – fogalmazott.

Traumatizálhat is a béranyaság

Az igazi sokk csak ezután jött: nem sokkal később kiderült, hogy egy harmadik béranya is Catherine babáját hordozza, ő pedig meg is szülte a gyereket.

Shanna nem tudta, hogy megbízója egyáltalán akarja-e azt a magzatot, aki ő hord a szíve alatt, azonban hamarosan ő is elvetélt.

Megpróbálta felhívni Catherine-t, akit nem ért el, így üzenetet írt a történtekről. A nő azt válaszolta, hamarosan hívja, ám ez soha nem történt meg. Bár számláit végül kifizette, többé nem beszéltek – de azt még szemére vetette Shannának, hogy nem volt elég boldog attól, hogy a másik béranya gyermeket szült.

Az a jó, ha mindenki számára pozitív tapasztalat a folyamat
Az a jó, ha mindenki számára pozitív tapasztalat a folyamatChanintorn Vanichsawangphan / Ey / Getty Images Hungary

Nem sok idő telt el, és Catherine-t a tévében látta viszont, ahol szidalmazta azt a béranyát, aki elvetélt magzatával. Shannát traumatizálta az eset, de amikor négy év múlva az ügynökség egy másik pár ügyében megkereste, mégis elment a találkozóra. A kölcsönös szimpátia végül egy ikerpár születéséhez vezetett. Az ügynökség bevonásával sokkal egyenrangúbb viszonyban volt mindkét párral, tapasztalatai ezekkel a terhességekkel nagyon jó volt – de története megmutatja azt is, hogy a kiegyenlítetlen vagyoni és hatalmi viszonyok rémálommá is tehetik ezt a helyzetet.

Hétköznapi történetek

Nemcsak hírességek vágynak ugyanakkor arra, hogy béranya segítsen nekik a várt gyermekáldásban. Delicia azt követően regisztrálta magát egy ügynökségnél, hogy figyelemmel kísérte egy baráti pár küzdelmét a gyermekáldásért. Végül egy Belgiumban élő, azonos nemű párnak szült ikreket.

„Semmi sem tudott felkészíteni ara a boldogságra, amit az arcukon láttam, amikor először fogták kezükben az ikreket.

Nemcsak boldogság volt ez: egésznek érezték a családjukat.

Megkaptak valamit, ami addig hiányzott az életükből” – mondja Delicia, aki jelenleg egy kistestvér megfoganásában igyekszik segíteni ugyanazt a párt. A két család szoros kapcsolatba került, gyerekeik pedig szív szerinti testvéreknek tartják egymást.

Chelsea egy kaliforniai harmincas pár gyermekét szülte meg: két koraszülés – melyben az egyik magzat meghalt – után a párnak nem ajánlották, hogy az anya hordja ki a terhességet.

„A család eljött a húszhetes ultrahangomra. A kétéves kisfiuk már akkor azt mondta a felvételeket nézve: a kistesóm” – idézi fel a pillanatot. Az egyedülálló anya és lánya azóta is tartják a kapcsolatot a családdal: a béranyaság összeköti őket.

De vannak béranyák, akiket ismerősük kér meg arra, hogy segítse őket hozzá gyermekáldáshoz, és akad, aki a világ másik felén élő családnak segít ebben. Bár van, akinek a pénzbeli kompenzáció is igencsak fontos, például hiteleinek kifizetése miatt, mégis szinte minden nyilvánosan megszólaló béranya beszél arról az érzelmi pluszról is, amit ez az élmény nyújt számára.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra